אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגירעון המסחרי של ארה"ב הגיע לשפל של 6 שנים בינואר צילום: בלומברג

הגירעון המסחרי של ארה"ב הגיע לשפל של 6 שנים בינואר

הגירעון ירד ל-36 מיליארד דולר על רקע העמקת המיתון שהוריד את הביקוש למוצרים מיובאים

13.03.2009, 15:33 | סוכנויות הידיעות
מאזן הסחר של ארצות הברית צנח בינואר לרמה הנמוכה ביותר בשש שנים על רקע העמקת המיתון שהוריד את הביקוש למוצרים מיובאים. משרד הסחר דיווח היום (ו') כי הגירעון ירד ל-36 מיליארד דולר בינואר, ירידה של 9.7% בהשוואה לדצמבר והרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2002.

השיפור היה טוב מכפי שחזו כלכלנים, אשר צפו נתון של 38 מיליארד דולר, ושיקף את העובדה כי יבוא הנפט הגולמי ירד לרמה הנמוכה ביותר בשלוש שנים, כמו גם את הירידה בביקוש למגוון מוצרים מיובאים החל במכוניות ועד למיכון כבד ומוצרי חשמל ביתיים.

גירעון הסחר של ארצות הברית עם רבות משותפות הסחר שלה ירד בחדות, אף כי חוסר האיזון הרגיש פוליטית עם סין סימן מגמה של עלייה בגירעון ב-3.5% ל-20.6 מיליארד דולר. הייצוא האמריקאי לסין צנח ב-19.7%, ירידה חדה בהרבה מ-1.3% של מוצרים סיניים שיובאו לארצות הברית.

אם ימשיך הגירעון של חודש ינואר באותה מגמה במהלך השנה כולה, עהוא להביא לגירעון בגובה 432 מיליארד דולר ב-2010, ירידה של 36.5% מ-681.1 מיליארד דולרים שדווחו ב-2008. הגירעון הזה מייצג ירידה של 2.7% מ-2007, השנה הראשונה שבה פער הסחר התכווץ לאחר שקבע שיאים במשך חמש שנים רצופות.

כלכלנים רבים סבורים כי השיפור לשנה הנוכחית יהיה גדול, שכן המיתון החמור ביותר שידעה ארצות הברית מזה עשרות שנים צמצם את התיאבון של האמריקאים למוצרי יבוא. הייצוא מארצות הברית ירד גם כן, זאת לאחר שהמיתון שהחל בה התפשט לעולם כולו. עם זאת, עד כה הירידה בייבוא גדולה יותר מאשר הירידה בייצוא ומשקפת במידה רבה את העובדה כי מחירי הנפט צנחו מהשיאים אליהם הגיעו בשנה שעברה.

גירעון הסחר ירד עתה במהלך תקופת שיא של ששה חודשים ברציפות והביס בכך שיא קודם של  ירידה במשך חמישה חודשים רצופים ב-2007.

בחודש ינואר ירד הייצוא של מוצרים ושירותים ב-5.7% ל-124.9 מיליארד דולר, הרמה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2006. הביקוש למגוון של מוצרים אמריקאיים, ממוצרי מזון חקלאיים ועד למכוניות ולמטוסים אזרחיים, ירד במהלך ינואר. היבוא צנח בשיעור חד יותר של 6.7% ל-160.9 מילארד דולר, הרמה הנמוכה ביותר למוצרי יבוא מאז מרץ 2005.

מגמה זו מובלת על ידי הירידה של 25.2% בייבוא הנפט הגולמי, שצנח ל-11.9 מיליארד דולר בינואר, הרמה הנמוכה ביותר מאז פברואר 2005. המחיר הממוצע של חבית נפט גולמי ירד ל-39.81 דולר, גם כן הרמה הנמוכה ביותר מאז פברואר 2005.

בעוד הייצוא לא צנח בחדות כמו הייבוא, הירידות הללו פגעו בחברות אמריקאיות. בואינג וקטרפילר, שתיים מהיצואניות הגדולות של ארצות הברית, כבר הודיעו על פיטורים בשל הירידה בביקושים לשווקי יצוא עיקריים.

בתוך כך יוועד היום שר האוצר האמריקאי טימותי גייתנר בבריטניה עם שרי אוצר מקבוצת הG20. ממשל אובמה מנסה לדחוף את המדינות לאמץ תוכניות תמריצים נרחבות כדי להתניע את הכלכלות ששקעו בקיפאון.

תגיות