אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמנכ"לי הכספים: העלות למדינה של הפיטורים בהייטק - 3.5 מיליארד שקל צילום: אוראל כהן

סמנכ"לי הכספים: העלות למדינה של הפיטורים בהייטק - 3.5 מיליארד שקל

ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו ייפגש מחר עם שורה של בכירים במשק; התאחדות התעשיינים תציג תוכנית להגדלת הצמיחה וצמצום האבטלה, פורום סמנכ"לי הכספים יציע תוכנית לסיוע להייטק

14.03.2009, 22:12 | נעמה סיקולר

ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו ייפגש מחר עם שורה של בכירים במשק, ואלה יציגו לו הצעות לשלוש תוכניות כלכליות. נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש יציג תוכנית להגברת הצמיחה ולצמצום האבטלה; נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין יציג תוכנית נוספת הכוללת המלצות לממשלה. ל"כלכליסט" נודע כי נגה קינן, יו"ר פורום סמנכ"לי הכספים (פורום ה־FCO) תציג תוכנית להאצת תעשיות עתירות ידע. לפגישה הוזמנו גם שרי אריסון, יצחק תשובה, גליה מאור ועידן עופר.

לפי חישוב שערך פורום סמנכ"לי הכספים, תשלום פיצויי פיטורים ל-10,000 עובדים בתחום ההייטק ול־60 אלף ספקי השירותים הנלווים להם שצפויים לאבד את מקום עבודתם (על פי תחזיות שהעניק בשבוע שעבר יו"ר איגוד תעשיית ההייטק, יהודה זיסאפל) יעלה למדינה 1.5 מיליארד שקל (למפוטרים בין אוגוסט 2008 ליולי 2009). מס הכנסה שלא יגיע לקופת המדינה עקב הפיטורים צפוי להסתכם ב־2 מיליארד שקל נוספים - 3.5 מיליארד שקל בסך הכל.

את הסכום הזה, אומרים בפורום מנהלי הכספים, יש להשקיע בעיקר בתקציבי המדען הראשי. תחילה יש להעלות את תקציבו, שעמד ב־2008 על 1.3 מיליארד שקל, ב־400 מיליון דולר נוספים ולהקפיא את תשלומי התמלוגים שעל חברות לשלם לו בשנת 2009. סכומים אלה שיידחו לשנים 2011-2012 יאפשרו לחברות את מימון חלקן בתעסוקת עובדים בסכום מצטבר של 100 מיליון דולר.

כמו כן מציע פורום סמנכ"לי הכספים להעלות את שיעורי התמיכה של המדען לרמה של 66% ולהקים מסלול חדש למענקים ייעודיים אך ורק לחברות טכנולוגיה, במיוחד לפעילויות של מיזוגים.

קינן אמרה בסוף השבוע: "התוכניות המוצעות כרגע הן תוכניות שעיקרן מזעור המשבר ונזקיו. מה שחסר זו חשיבה איך לנצל את המשבר כדי שמדינת ישראל תמצא עצמה במקום תחרותי יותר כשיסתיים המשבר". 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
תגובה ל5
כמה צרות עין וכמה ציניות. בוא ואגיב בצורה עניינית לטענות שלך א. אף אחד לא מבקש סיוע של שנים על שנים - הערכות אופטימיות מדברות על כך שנתחיל לצאת מהמיתון ב2010. 2010 זה פחות משנה מהיום. יש לך בעיה עם זה שהממשלה תסייע לאחת התעשיות החשובות שלה במשך כשנה (ואף פחות מכך?) ב. הסיוע לא בהכרח מדבר על תשלום מלא של משכורות. יש מקרים שבהם חברות זקוקות לסיוע מסויים כדי לסגור עסקה שבסופו של דבר תניב יותר הכנסה מעצם הסיוע, או שתוכל לגלגל סדרה של עסקאות שהרווח הכולל מהן יעלה על סכום הסיוע. יש לא מעט מקרים של חברות שהיו על סף עסקה כזו , כאשר הצד השני של העסקה פשוט רצה בטחונות שלחברה יש כסף והיא לא תעלם באמצע. אז מה, גם לחברה כזו לא נסייע? ג. מה יש לך מהליסינג? כמה פעמים צריך להגיד שב99 אחוז מהחברות עלות הליסינג מגולגלת על העובד. גם ההטבה של "דלק חינם" כביכול , הוגבלה מזמן, עוד לפני המיתון, ותאמין לי, שבסופו של דבר, גם היא מגולגלת על העובד. אל תשכח שמעבר לסכום הליסינג שכבר מכסה את שכירות הרכב מחברת הליסינג + דלק, העובד גם נפרד מחלק מהתנאים הסוציאלים שלו. אז די לחפור כבר בנושא הליסינג. המדינה לא מפסידה שקל מזה שאנחנו לוקחים ליסינג, ורק מרוויחה מזה שיש רכבים יותר בטיחותיים (כי הם יותר "צעירים") על הכביש.
מושון , חולון  |  15.03.09
5.
איך אפשר להגיד "לא" לכאילו נימוקים כבדי משקל ?
אם לא תשלמו להייטק כספים יבואו מובטלים שיעלו יותר כסף למדינה ... במקום לשלם אבטלה מספר חודשים , עדיף לסייע לחברות כושלות עד להתאוששות ההייטק אפילו אם זה ימשך *שנים על גבי שנים* . חוץ מזה המדינה תפסיד מיליארדים ממס הכנסה ... אכן המדינה צריכה להעביר מיליארדים לחברות ההיטק , אילו בתורן ישלמו לעובדים , והעובדים ישלמו *חצי מהכסף* בחזרה למס הכנסה . אם לא תסבסדו את חברות ההייטק יקרה כאן אסון כלכלי ... מנוע "הצמיחה" של המשק ייפגע עקב זליגה שלמיטב המוחות לחו"ל שם אין מיתון , קיצוצים ופיטורים המוניים , שלא לדבר על קריסת הליסינג *חס וחלילה* . ממיטב המוחות בהייטק הישראלי הייתם מצפים לנימוקים יותר טובים מדוע כדאי לעזור להם ולא לתעשייה יצרנית למשל ? אפשר גם לתהות איך זה שהם לא היו מספיק חכמים לצפות משברים ולהתכונן ? ... מצד שני כבר שנים הם נוסעים ב 1600 אוטומטית עם שתי כריות אוויר .
אני רק שאלה  |  14.03.09
3.
קנאה ותחרות
בקרוב יחל כאן קרב בין" ההיטקיסטים" לבין "הקנאים", ברצוני להסביר נקודה שהועלתה ע"י המצדדים בהי טק בלשון "מדוע אתם לא צרים על כל העשירים המופלגים שהביאו אותנו למשבר" ההסבר פשוט - זו לא אותה הסקאלה , כלומר אין "תחרות" בינם ("הקנאים") לבין נוחי דנקנר או תשובה , הם לא למדו באותה כיתה ואף לא שירתו יחד , מאידך גיסא חלקם כן "התחרו" בעבר מול חבריהם מההי טק לכן הם מרגישים "קרובים" אליהם ולכן קל הניגוח כביכול בגובה העיניים.
פסיכולוג התנהגותי  |  14.03.09
לכל התגובות