אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אג"ח הים התיכון: הסיוט של אובמה: הקטנת הפוזיציה של הסינים בשוק צילום: עמית שעל

אג"ח הים התיכון: הסיוט של אובמה: הקטנת הפוזיציה של הסינים בשוק

אם ממשלת סין תקטין את אחזקותיה בשוק האג"ח הממשלתיות אמריקאיות, התשואה לפדיון של האג"ח הממשלתיות המקומיות עלולה לעלות

16.03.2009, 12:17 | רונן אביגדור

במערכת הגלובלית אפשר להמשיל את שוקי איגרות החוב למערכת של גלגלי שיניים שבה כל גלגל מפעיל גלגל אחר וכן הלאה. בייג'ינג, וושינגטון וירושלים אמנם רחוקות אלפי קילומטרים אחת מהשנייה, אבל לחשש שהביעה באחרונה סין מהגירעון העצום בתקציב ממשלת ארצות הברית עלולה להיות השפעה שלילית דרמטית על שוק האג"ח האמריקאי, ובמידה פחותה יותר גם על השוק הישראלי.

הדינמיקה פשוטה: הסינים מחזיקים כיום בנתח משמעותי מאוד משוק האג"ח שהנפיקה ממשלת ארה"ב. כמה משמעותי? במספרים מוחלטים מדובר בכ־681 מיליארד דולר. קיימות כמה גישות לחישוב הנתח של פוזיציית הענק הסינית בשוק האג"ח של ממשלת ארה"ב, אבל אנו נסתפק ונאמר כי ממשלת סין מחזיקה בכ־11.5% מהחוב הכולל של ממשלת ארה"ב, או לחילופין בכ־23% מהחוב החיצוני שלה.

כך או כך, מדובר בפוזיציה משמעותית שהופכת את ממשלת סין לשחקן הדומיננטי בה' הידיעה בכל הקשור לשוק האג"ח האמריקאי, שהוא הגדול בעולם, ומכאן נובעת ההשפעה האדירה שיש להתבטאויות מצד בכירים סינים בכל הקשור לשוק האג"ח האמריקאי.

כלל האצבע הופר

הדבר נכון גם לגבי שוק המט"ח. לסין יתרות מט"ח עצומות, והניסיון מראה כי שוקי המט"ח והאג"ח ברחבי העולם רגישים מאוד לכל התבטאות של בכירי המשטר הסיני בדבר העדפות ההשקעה שלהם. כל אימת שהסינים שוקלים לגוון את החשיפה המטבעית, מגיבים שוקי המט"ח בעוצמה.

הדוגמה הטובה ביותר לעוצמתה האדירה של סין בשוק האג"ח אירעה בשנים2003 –2005. באותה תקופה העלה נגיד הבנק האמריקאי אז אלן גרינספאן את הריבית בארה"ב 17 פעמים ברציפות - מ־1.25% לכ־5% - כדי לדכא את הלחצים האינפלציוניים.

כלל האצבע הבסיסי בשוק האג"ח קובע כי תשואות האג"ח מתאימות את עצמן (בקירוב) לגובה הריבית במשק ולכיוונה. לפי כלל זה, אפשר היה לצפות כי התשואה על אג"ח של ממשלת ארה"ב לעשר שנים תעלה במקביל לעלייה בריבית הבנק המרכזי האמריקאי - בוודאי כשמדובר במהלך ארוך ושקוף של העלאת ריבית.

ואולם בתרשים המצורף אפשר לראות בבירור כי למרות העלייה הדרמטית בריבית הבנק המרכזי לא חלה עלייה מובהקת בתשואת האג"ח לעשר שנים.

אנליסטים ברחבי העולם ניסו להסביר את החידה היקרה, ולבסוף הסתבר כי באותן שנים היתה זו ממשלת סין שקנתה אג"ח ממשלתיות אמריקאיות בהיקף עצום.

אובמה כיועץ השקעות

הביקושים האדירים שהזרימו הסינים איזנו את ההיצעים מצד שאר השחקנים, ומנעו את העלייה המתבקשת בתשואה לפדיון של האג"ח. אגב, התשואה לפדיון של האג"ח האמריקאיות לשנתיים זינקה אז בשיעור חד מאוד, בעיקר מכיוון שהאפיק הזה לא עניין את הסינים, ולפיכך כוחות השוק עשו את שלהם.

לכן מיהר נשיא ארה"ב ברק אובמה להרגיע את הסינים בסוף השבוע, והצהיר כי המשקיעים יכולים להיות בטוחים מאוד בעוצמתה הכלכלית של ארה"ב ובאיתנות הפיננסית של האג"ח שהנפיקה ממשלתה. הדבר האחרון שאובמה צריך עכשיו זה גל של מכירות אג"ח מצד הסינים, היפנים ושאר הממשלות הזרות שיש להן פוזיציה קבועה ומשמעותית בשוק האמריקאי. לגל מכירות שכזה יהיו השלכות שליליות מאוד על הממשלה, המשק והמשקיעים האמריקאים, וזאת בתקופה שהיא ממילא מהקשות ביותר שידעה ארה"ב.

האם לאובמה יש שאיפות להיהפך ליועץ השקעות? כמה ימים לפני שניסה להרגיע את הסינים המחזיקים באג"ח, הוא פנה לאזרחי ארה"ב בעת שהצהיר כי כדאי להתחיל לרכוש מניות וכי הוא משוכנע לחלוטין כי הכלכלה תתאושש.

מעט מאוד זרים

הנה, בעוד אנו משוועים לממשלה יציבה, לסדר עדיפויות לאומי ראוי ולשר אוצר מקצועי במשרה מלאה, מוצא לו נשיא ארה"ב זמן להצהיר כי מניות רבות נהנות ממכפיל רווח (מחיר המניה חלקי הרווח למניה) שהופך אותן לאטרקטיביות לרכישה, וכי רכישת מניות כעת תשתלם כהשקעה לטווח ארוך. יחי ההבדל הקטן.

ומה הקשר לשוק האג"ח המקומי? ובכן, אם הסינים ימשיכו לחשוש (בצדק רב, אגב) ממצבו העגום של המשק האמריקאי ומהגדלת הסיכון הפיננסי שבאחזקת אג"ח ממשלתיות, הם עלולים להקטין בצורה משמעותית את אחזקתם, ואז לא יהיה מי שיעמוד בפרץ וירכוש את האג"ח במחיריהן הנוכחיים. התוצאה תהיה עלייה משמעותית בתשואה לפדיון של אג"ח ממשלתיות אמריקאיות לעשר שנים, שהן האג"ח המשמשות כבנצ'מרק לכל שוקי האג"ח בעולם, לרבות הישראלי. בנסיבות שכאלו עלול להיווצר גם אצלנו לחץ לעלייה בתשואות לפדיון של האג"ח.

עם זאת, יש לזכור כי מצבו של המשק הישראלי טוב לאין ערוך מזה של המשק האמריקאי, והדבר מקרין על שוק האג"ח המקומי. גם נוכחותם הדלה מאוד של המשקיעים הזרים מקטינה את רגישות שוק המקומי להתפתחויות שליליות בשוק האמריקאי.

לסיום, יש להזכיר שלושה גורמים כבדי משקל הפועלים לטובת שוק האג"ח הממשלתיות: הרכישות מצד בנק ישראל, רמת הנזילות הגבוהה (מדי) של המשקיעים המוסדיים, והריבית האפסית שמציעים הפיקדונות הבנקאיים, עובדה המכווצת את "הר השקלים" שבידי הציבור.

*הכותב הוא מנכ"ל מנורה מבטחים קרנות נאמנות

תגיות