אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופ' סיגל: "חברות מעדיפות לחתוך בהשקעות הזרות" צילום: shutterstock

פרופ' סיגל: "חברות מעדיפות לחתוך בהשקעות הזרות"

פרופ' ג'ורדן סיגל מהרווארד אומר כי הקיפאון בשווקים משפיע על היקף ההשקעות הזרות; לדבריו סין תתגבר על המשבר מהר יותר ממדינות אירופה

19.03.2009, 08:28 | ענת ציפקין

"חוסר הוודאות במחירי הסחורות, עלויות ההובלה, הקיפאון בשווקים והמיתון העולמי פגעו בשרשרות האספקה התאגידיות ולפיכך השפיעו על היקף ההשקעות הזרות בעולם", אומר פרופ' ג'ורדן סיגל מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת הרווארד, במהלך כנס במרכז הבינתחומי בהרצליה, שדן בין היתר בהשפעות המשבר העולמי על תאגידים בינלאומיים.

לדבריו, ככל שיותר חברות מרגישות שהגישה לאשראי נחסמת, כך הן יעדיפו להחזיק את הכסף קרוב לחזה, ולחתוך בהיקפי ההשקעה הזרה. במקביל, ההחלטה להחליט איפה להשקיע נעשית יותר ויתר קשה עקב תנאי החוסר ודאות הפיננסי בעולם. הרבה חברות מעדיפות לא להשקיע, גם אם מבחינה כלכלית ההשקעה נראית רווחית. "התנודתיות בשווקים הגלובליים כל כך גדולה, לא ראינו כמוה בהיסטוריה" מוסיף ג'ורדן.  "כל תהליך ההשקעה הזרה הפך להיות מאוד מורכב בעיקר בגלל ההלם הכלכלי שהביא איתו המשבר הפיננסי. כמו בג'אגלינג, יש הרבה מאוד כדורים באוויר ואף אחד לא יודע מתי המשבר יגמר, אולי שנה אולי שנתיים, תלוי עד כמה מהר יישמו את המדיניות שמתווה הממשל".

סיגל סבור שצריך לנקות את המאזנים של הבנקים, אך מעבר לזאת צריך גם לדאוג לתיקון של הכשלון המערכתי מוסדי. כלומר, יש לדאוג לשיפורים במערכת החשבונאות, בהידוק הפיקוח על הדיווח ועל סוכנויות הדירוג הבינלאומיות.

סיגל סבור שהמשבר הפיננסי בעצם הראה שהכשלון היה מערכתי. "המערכת לא הצליחה לגרום למנהלים בכירים בוול סטריט לתת דין וחשבון על מעשיהם, ועל הסיכון שנלווה להם". לדבריו, היה כשלון מובנה של חברות הדירוג, של עקרונות הממשל התאגידי וגם של הרגולטור. "אותם מנהלים הימרו במיליארדי דולרים, ללא שקיפות ודיווח, וכאשר המסלול הזה הצטלב עם השפעות השליליות של המשבר העולמי, זה התפוצץ".

סיגל מסביר שהמנהלים בוול סטריט קיבלו כוח גדול מאוד מהתאגידים בהם הם פעלו. "הם שיחקו עם הסיכון בשיעור הרבה יותר גבוה מיכולת ההבנה שלהם אז". סיגל מגיע למסקנה שהרגולטור האמריקאי היה גמיש בהתנהלות שלו. בחברה בעלת יותר שוויוניות Egalitarian במובן הכלכלי, חברה המגינה על ההשפעות השליליות של הכוח התאגידי, זה לא היה קורה בכזו קיצוניות. מדינה אחרת אולי היתה דורשת יותר דין וחשבון ברמה הניהולית" הוא אומר. "בכל כלכלה יש תאגידים בעלי כוח, אך יש מדינות המפעילות יותר מגבלות על היכולת של התאגידים לנצל לרעה את הכוח הזה".

האם ארצות הברית מתקדמת בכיוון הנכון ליציאה מהמשבר ?

סיגל : "אני חושב שכן, אך אני לא יודע האם הממשל האמריקאי זז מהר מספיק. להערכתי הוא פועל באיטיות. המאמץ להציל את סקטור הבנקאות לא מתנהל מספיק מהר. הסיוע הפיננסי קטן מספיק. ייתכן שהממשל מבין את הבעיה וכיצד לפתור אותה, אך היישום בשטח צריך להתרחש בקצב גבוה יותר".  

איך שאר העולם יתאושש, באיזה קצב?

סיגל :" הבעיה חריפה מאוד במדינות דרום מזרח אסיה הנסמכות על יצוא, בעיקר יפן ודרום קוריאה. כלכלת סין תתאושש מהר יחסית וגם הודו, בגלל היקפי הביקוש המקומי. בסין הממשלה ביצעה צעדי ענק לחילוץ מהיר של המדינה מהמשבר הפיננסי. באירופה רק בשבוע שעבר הבינו שעיקר הבעיה היא בחשיפה של הבנקים למדינות מזרח אירופה.היא עדיין בשלבים מוקדמים יותר של יציאה מהמשבר יחסית לארצות הברית. באירופה יש בעיה נוספת, של תיאום בין המדינות השונות המרכיבות את הגוש. העובדה שמערב אירופה מסרבת לעזור למדינות במזרח, היא פוטנציאל להחמרת הבעיה".

תגיות