אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: הפתרון החדש של כספי - הנפקת מניות בכורה צילום: מיכאל קרמר

בלעדי: הפתרון החדש של כספי - הנפקת מניות בכורה

ההנפקה תאפשר לחברות להרחיב את ההון ולתת למשקיעים דיבידנד עודף

30.03.2009, 07:10 | נעמה סיקולר

אל שלל התוכניות להצלת המשק מצטרפת גם זו של עו"ד רם כספי. כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", כספי הציע בעבר תוכנית להקמת "רשות לחיסכון פנסיוני" שתסייע להצלת חברות שאינן מסוגלות לעמוד בפירעונות. כעת כספי מרחיב את המודל שלו, ומציע פתרון למצוקת המזומנים של החברות: הנפקת מניות בכורה.

לטענתו, בתקופות משבר עולה חשיבותה של הנפקת מניות בכורה סחירות, שמקנות זכות לקבלת דיבידנדים אך נעדרות זכות הצבעה. הנפקה זו מאפשרת לחברות להרחיב את בסיס ההון שלהן ולתת למשקיע דיבידנד עודף כתמריץ.

כדי להגביר את האטרקטיביות של המכשיר הפיננסי הזה, כספי מציע שמניות הבכורה יעניקו למחזיקים בהן עדיפות לצבירת דיבידנדים, גם בשנים שבהן אלו לא חולקו, וכן זכות להשתתף עם יתר בעלי המניות בחלוקת דיבידנדים עודפים בעתיד, אם זו תתרחש.

עוד מציע כספי לאפשר את המרת מניות הבכורה למניות רגילות, באופן שיתיר לחברה המנפיקה זכות לפדות אותן בתמורה לתשלום ערכן הנקוב. מודל זה דומה למהלך שביצע המשקיע וורן באפט, כשרכש מניות בכורה של גולדמן זאקס בהיקף של 5 מיליארד דולר. מניות אלו מחלקות דיבידנד של 10% ללא הגבלת זמן, ובית ההשקעות שומר את זכותו לרכוש בחזרה מניות תמורת פרמיה של 10%.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
יש פתרון הרבה יותר מוצלח
יש לחוקק חוק לפיו אם חברה בורסאית תמיר (בהסכמת בעלי האג"ח) מחצית או יותר מחוב האג"ח שלה למניות (רגילות), כשמועדי פרעון קרן יתרת האג"ח נדחים בשנתיים או יותר, אזי בעלי האג"ח יהנו מפטור מלא ממס על רווחיהם ביחס למניות שיקבלו ולאג"ח שיוותרו בידיהם. בדרך זו אפשר יהיה להגיע להסדרים הוגנים בכל חברה וחברה שתהא מעוניינת להקטין את חובה ולדחות את יתרתו. הבעיה בשוק האג"ח היא לא רק בעיה תזרימית כרגע, אלא בעיה של עודף התחייבויות החברות, ורק פתרון במסגרתו מחצית או יותר מהחוב מחוסל כנגד מניות יפתור הבעיה. עדיף לבעלי שליטה להקטין את שיעור שליטתם בחברה אך לקבל חברה עם אקוויטי הרבה יותר גדול, שיאפשר להם אף לנצל את השפל הנוכחי כדי לרכוש בשוק החופשי נכסים במחירים אטרקטיבים. אם רק דוחים את פירעון הקרן, הדבר אולי יאפשר לחברות להימנע ממכירת חיסול של נכסיהם, אך הדבר לא ייצר מקורות כדי לנצל הזדמנויות עסקיות נדירות שכעת קיימות.
עדו  |  30.03.09
לכל התגובות