אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
1 מכל 5 תלונות על שופטים נמצאת מוצדקת צילום: דן בלילטי

1 מכל 5 תלונות על שופטים נמצאת מוצדקת

לפי דו"ח נציב תלונות הציבור על שופטים, 102 תלונות נמצאו מוצדקות לעומת 435 שנדחו לגופן. בין התלונות: שופטת שאפשרה לעוזרת המשפטית לחנות במקומה; שופטת שקיבלה בקשה "מתוך רחמים"

02.04.2009, 13:01 | ענת רואה
אחת מכל 5 תלונות שהוגשו במהלך 2008 לנציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, נמצאו מוצדקות. כך עולה מדו"ח שנתי שפרסם היום (ה') גולדברג, שנכנס לתפקידו לפני כחצי שנה והחליף את השופטת טובה שטרסברג כהן.

לפי נתונים שמוצגים בדו"ח, במהלך 2008 נמצאו 102 תלונות מוצדקות, לעומת 435 תלונות שנדחו לגופן. המשמעות היא כי 19% מהתלונות שנערך בהן בירור לגופו התקבלו.

למרות זאת, הנתונים שמתפרסמים בדו"ח משקפים תמונה ורודה יותר, כאילו רק 9%-13% מהתלונות נמצאות מוצדקות, שכן הם כוללים בחישוב הסטטיסטי גם תלונות שהטיפול בהן הופסק מסיבות שונות או תלונות שהתקבלו וכלל לא התבררו מפני שהן אינן מתאימות לטיפול הנציב.

לפי הדו"ח, בסך הכל הוגשו במהלך השנה החולפת 1,205 תלונות, מתוכן 328 תלונות נמצאו כ"תלונות שאין לברר אותן". זאת למשל מפני שאינן מכוונות נגד שופט, או שמדובר על פניו בערעור על החלטה, שיש להגיש לערכאת הערעור ולא לנציב התלונות על שופטים. מקרה נוסף בו התלונה אינה מתבררת הוא כאשר היא מוגשת בחלוף למעלה משנה ממועד האירוע נשוא התלונה.

מהדו"ח עולה עוד כי 215 תלונות נוספות התקבלו אך הטיפול בהן הופסק, למשל, מכיוון שהמתלונן ביטל את תלונתו או שהעניין שבגינו הוגשה התלונה נפתר בינתיים.

התפלגות התלונות שהתקבלו לעומת אלו שנדחו דומה למדי ברוב הערכאות, למעט בית המשפט העליון בו התקבלה תלונה אחת בלבד למול 12 שנדחו. בבתי המשפט המחוזיים נמצאו 14 תלונות מוצדקות לעומת 75 שנדחו. בתלונות שהוגשו על שופטי בית משפט השלום נמצאו 28 תלונות מוצדקות לעומת 168 שנדחו.

בין המקרים בהם התלונות נמצאו מוצדקות: שופטת שהיתה עסוקה במספר תיקים במקביל; דיונים שמתחילים שעות אחרי המועד שנקבע להם מראש, ולא מעט תלונות על התבטאויות מצד שופטים, שייתכן כי הן נאמרות ב"הומור" כפי שטוענים השופטים, אך חלק מהמתדיינים מפרשים אותן באופן שונה. במקרה מסוים שופטת דנה בעניינו של קרוב משפחתה מבלי שידעה שהוא חלק ממשפחתה המורחבת, אך נוכח אי הידיעה התלונה נדחתה.

במקרה אחר הוגשה תלונה על ידי מורה שהגישה תביעה לבית הדין לעבודה, וטענה כי במהלך עדותה התפרצה כלפיה השופטת ובין היתר אמרה לה כי בקשה מתקבלת, "אך מתוך מידת הרחמים". הנציבות קבעה כי מדובר באמירה שאין לה מקום ויש בה כדי לפגוע וליצור תחושה לא נעימה.

תלונה נוספת הוגשה נגד שופטת בבית הדין האזורי לעבודה אשר מסרה את שלט הכניסה לחניון לעוזרת המשפטית שלה, כדי שתחנה במקומה בתקופה שהיא נמצאת בשבתון. הנציבות קבעה כי הדבר היה מקובל וכי בלחץ מצטבר של נסיבות לא דרשה השופטת מיד כשחזרה מהשבתון את השלט והוא נשאר בידי העוזרת שלושה ימים נוספים. הנציבות העירה כי במהלך שלושת הימים עשויה להיווצר מראית עין לשימוש כפול בחניון, והתלונה נמצאה מוצדקת.

בדו"ח נאמר כי מוקדשת תשומת לב מיוחדת לבית המשפט לתביעות קטנות, שכן הוא "כרטיס הביקור של המערכת השיפוטית כולה", ותדמית המערכת כולה נקבעת בעיני המתדיין לפי התנסותו שם.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
בתי משפט-שיא של חוסר יעילות וחוסר צדק
אני מדבר מניסיון אישי. עקב סיכסוך משפחתי בסוגייה חסרת חשיבות הועסק בית המשפט במשך 4 שנים. שום תוצאה חיובית לא יצאה למי מהצדדים. סוגייה שבית המשפט יכול היה לפתור בישיבה הראשונה תוך דקות. בית המשפט העדיף לקבל החלטה שלא בנוכחות הצדדים והוביל בכך את העתירה למסלול מיותר, יקר ומייגע תוך שהוא מחריף את הסכסוך לרמה שאין ממנה חזרה. צריך לשקול הקמת מערכת מסננת לפני שתביעה או עתירה עוברת לשופט כלשהו.שישבו שם עורכי דין מנוסים ויבחנו בשלב מקדמי אם ישנה עילה ו/או האם ניתן לגשר או להפנות למגשר. כך ניתן לחסוך שנים של התברברות מיותרת ולייחד את משאבי השיפוט לנושאים החשובים באמת.
אריאל , טבעון  |  04.04.09
3.
יש כאלה שגם עלה להם משהו לראש..
לא אחת נתקלתי בשופט/ות שנראה כי משהו עלה להם/ן לראש ! עקב האכילס הינה העובדה שהשופט יודע שנבחר לכל ימי חייו. הזלזול בבעלי הדין ובעורכי הדין ולעיתים אף יוהרה שאלה מפגינים בשעת הדיון מקוממים. כנראה שהם/ן שכחו שגם הם בשר ודם. אין ספק, הכוח והשררה גורמים לשיכרון.
עו"ד  |  04.04.09
1.
לפעמים שופטים שוכחים שכולם שווים בפני החוק וכולם כפופים לו, כולל השופטים
מניסיוני עם מערכת המשפט, נתקלתי בשופטים שחוקים, עייפים, עייפים עד מאוד, חסרי סבלנות לעיתים, חלקם כבר מגלים אדישות, אולי שלא באשמתם, אולי באשמת העומס המוטל עליהם. גם אם הם רוצים אין להם את הזמן לחשוב מספיק בכל תיק ותיק, מה שעלול לגרום להחלטות מוטעות ופגיעה בשיקול הדעת. שופט לא אמור לעבוד בסרט נע כמו מכונה, הוא צריך לשקול, להתלבט, להתחבט בשאלה מי הצד הצודק ולבחון את המקרה על כל צדדיו, גם אם מדובר בתיק שנראה פשוט כמו של תביעת שטר. אבל בסך הכל זה טוב שיש גם ביקורת על השופטים, למרות שזה לא תמיד עוזר.
עו"ד  |  03.04.09