אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: ענתבי יאפשר קופת גמל אחת לכל מסלול צילום: יובל חן

בלעדי: ענתבי יאפשר קופת גמל אחת לכל מסלול

בנוסף, מציעה טיוטת חוק ההסדרים לבטל את המיסוי על הרווחים שנצברו בין השנים 2003—2008. העלות למדינה: כ־60 מיליון שקל

26.04.2009, 22:15 | רחלי בינדמן והדר רז

המפקח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר ידין ענתבי מתחיל ליישם את העקרונות שהוא מטפטף לציבור בחודשים האחרונים. כעת מבקש ענתבי במסגרת טיוטת חוק ההסדרים לחייב את בתי ההשקעות לצמצם את מספר קופות הגמל שבניהולם באופן שבו כל חברה תנהל קופת גמל אחת לגבי כל מוצר פנסיוני.

אם ההצעה תתקבל יושם קץ ליכולת התמרון של מנהלי קופות הגמל שמייצרים חדשות לבקרים קופות גמל חדשות עם תנאים מפתים לכאורה כדי למשוך אליהן את ציבור החוסכים המבולבל.

במסגרת דברי ההסבר לטיוטה מצוין כי "נוצר מצב לפיו ישנו ריבוי קופות גמל דומות ואף זהות שמנוהלות על ידי אותו גוף מוסדי באופן הגורם להצפה של שוק קופות הגמל בקופות שאין ביניהן שום הבדל. תופעה זו מקשה על העמיתים להשוות בין קופות הגמל השונות".

כן מצוין כי "השלכותיו של המשבר אשר התבטאו בפגיעה בחיסכון הפנסיוני של ציבור החוסכים, לרבות החוסכים המבוגרים שכספם מנוהל ביחד עם החוסכים הצעירים במסלולים הכלליים, חידדו את הצורך בהתאמה טובה יותר של הסיכונים בחיסכון הפנסיוני למאפייני החוסכים המשתנים לאורך תקופת החיסכון".

טיוטת חוק ההסדרים הנוכחית כוללת בשורה נוספת לציבור החוסכים בקופות הגמל. במסגרתה ממליץ האוצר לבטל את המיסוי על קופות הגמל וכן לצמצם את מספר קופות הגמל שבניהול החברות המנהלות.

עד 2003 היה קיים פטור מלא על רווחי הון שנצברו בקופות גמל במסלול הוני. ב־1 בינואר 2003 נכנס לתוקפו תיקון 132 לפקודת מס הכנסה, בעקבות רפורמת רבינוביץ' שעסקה במיסוי שוק ההון. במסגרת התיקון נקבע כי הרווחים הריאליים שהצטברו בקופות הגמל ונמשכו בתשלום חד־פעמי כהון, יחויבו במס רווחי השקעה.

מדובר היה במיסוי תשלומים העולים על תקרה שנכון לשנת 2008, עמדה על 20,400 שקל. שיעור המס על הפקדות שנעשו ב־2003–2005 נקבע כ־15%, ועל הפקדות שנעשו משנת 2006 נקבע שיעור מס של 20%.

בעקבות איחוד כל מסלולי החיסכון הפנסיוני השונים למסלול קצבתי בלבד תוך ביטול המסלול ההוני מינואר 2008, החוסכים לא יכולים למשוך בבת אחת את סכום החיסכון שלהם בעת פרישה, אלא לקבלו כקצבה. ביטול המסלול ההוני חל רק משנת 2008 ואילך. הפקדות למסלול הוני בין השנים 2003–2008 יהיו חייבות במס. כעת מבקש האוצר לבטל את המיסוי על הרווחים הריאליים שצברו העמיתים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות בגין ההפקדות שלהם בשנים אלה. אומדן הכנסות המדינה העתידיות ממס רווח הון על כספים שהופקדו בקופות הגמל במהלך 2003–2008 מוערך בכ־60 מיליון שקל.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
1, משמעות יח"צנית, של המפקח על שוק ההון שמפקח גם על הביטוח וגם על החסכונות
יש משהו שהוא לא מפקח עליו??? ולפני שמבטלים קופות גמל, אולי קודם כל דואגים לחייב (ולדאוג שזה קורה בפועל) אותם להציג את מאפייני הקופה (עלויות, השקעות, עמלות וכו') באופן ברור וקריא ומובן ונהיר? וגם על הצעות של הבנקים. מציעים לך כרטיס אשראי אבל לא מוכנים לפרט עמלות וכו' אלא... רק אחרי שאתה חותם? אולי קודם אני אמשוך מהבנק 100,000 ש"ח ורק אחרי זה אני אפתח אצלו חשבון ואפקיד אותם? ומה זה הדבר הזה, לא נותנים כסף שנחסך בקופת גמל, אלא רק בצורת קצבה?? ואם חודשיים אחרי שפרשתי אני מת מהתקפת לב? אז זהו, אני לא אקבל את הכסף שלי? ואם אני מת אחרי 10 שנים, ויוצא שלא קיבלתי את מלוא הסכום שחסכתי, אז מה קורה עם הכסף שנשאר? תמיד ידעתי שפנסיה זה בלוף. הכי טוב, כסף עכשיו וביד.
27.04.09
2.
המשמעות היא חיסכון בהוצאות מיכון ותיפעול הן לאוצר והן לקופות הגמל וחברות הביטוח
קופות הגמל וחברות הביטוח השקיעו כסף רב בתפעול ובעיקר במיכון מס רווחי הון. גם מס הכנסה משקיע במקביל כדי לחשב ולגבות את המס מצדו. מכיוון שגובה המס בפועל אינו גדול (בעיקר בגלל התקרה המוטבת הפטורה ממס), המס אינו כדאי מבחינת עלות / תועלת. מה שעצוב הוא, שמירב ההשקעה המיכונית בהקמת התשתית לגביית המס כבר בוזבזה, וסוגרים את דלתות האורווה לאחר שהסוסים כבר ברחו. בעתיד כדאי שוועדות כגון ועדת רבינוביץ' יכללו איש מיכון ו/או תפעול מתוך הענף שייתן משוב לגבי כדאיות ומעשיות המיסים שהן ממציאות.
27.04.09
לכל התגובות