אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המנכ"לים האמריקאים הגרועים בהיסטוריה צילום: בלומברג

המנכ"לים האמריקאים הגרועים בהיסטוריה

במשבר הנוכחי נחשף המספר הגדול ביותר אי פעם של מנהלים כושלים: בכירים שהיו מכורים לסיכונים, דרדרו את החברות שלהם לתהום ויצאו עם בונוס שמן. המגזין הכלכלי "פורטפוליו" הרכיב את נבחרת החלומות של המנכ"לים הגרועים

11.05.2009, 12:12 | אולגה ויניאר

נשיא ארצות הברית ברק אובמה שועט קדימה כבר למעלה מ־100 ימים ומזרים טריליוני דולרים להבראת הכלכלה האמריקאית המדשדשת. כלכלה שנפלה לתהום בעיקר בגלל היוהרה של בכירי וול סטריט וחטאי ההיבריס של מנהלי ענקיות פיננסים בארצות הברית כולה. אף שאין זה מפתיע שההיסטוריה חוזרת על עצמה, ייתכן ויש נחמה בהכרה, כי החמדנות היא ישות מחזורית בדיוק כמו עונות השנה.

רי רי'צארד פולד. בלי רמז לחרטה | צילום: בלומברג רי
1. ריצ'ארד פולד - ליהמן ברדרס

במשך 15 שנה עמד פולד בראש בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, והצליח להביא את אחד המוסדות הפיננסיים הוותיקים בארה"ב לפשיטת רגל. בהספד שהכינו לו ברשת CNBC האמריקאית כתבו כי "אולי נטילת הסיכונים של פולד היתה טיפוסית עבור וול סטריט, אבל סירובו להכיר שהגוף שבראשו הוא עומד עתיד לקרוס ולנקוט את הצעדים הדרושים כדי להציל אותו, חצו את כל הגבולות".

מאז פשיטת הרגל הגדולה בתולדות ארה"ב (613 מיליארד דולר) דבק פולד בעמדה לוחמנית ובלתי מתפשרת ולא היה בו רמז לחרטה. "אפילו ברנרד מאדוף התנצל על מה שעשה", כתבו ב־CNBC. אחרי שפרש לגמלאות לקח לעצמו פולד בונוס של 22 מיליון דולר.

2. אנג'לו מוזילו - קאנטריווייד

 אנג אנג'לו מוזילו. קאנטריווייד | צילום: בלומברג  אנג

מוזילו עשה את כל הדרך מאיש עסקים מצליח שבנה את עצמו במו ידיו עד למנהל כושל שהסתנוור מהצלחתו שלו וסירב לראות את המציאות כמו שהיא. בהיותו מנכ"ל קאנטריווייד פייננשל, חברת המשכנתאות הגדולה בארה"ב, הוא הפך את המונח סאב־פריים לשגור כאשר הגדיל את חלקו בשוק המשכנתאות באמצעות מתן אשראי למלווים בעלי יכולת תשלום נמוכה ביותר. תחת ניהולו איבדה קאנטריווייד 80% משווייה במהלך שנת 2007. באותה שנה קיבל מוזילו שכר של 1.9 מיליון דולר ומניות בשווי 20 מיליון דולר. מיד אחר כך מכר את אחזקותיו בחברה ב־121 מיליון דולר ופרש מתפקידו. החברה נרכשה על ידי בנק אוף אמריקה.

3. קנת' ליי - אנרון

מייסד ענקית האנרגיה אנרון, שנחשבה במשך שנים למצליחה וליעילה בארה"ב.

צילום: בלומברג
קנת' ליי. דו"חות כספיים שקריים במשך שנים צילום: בלומברג
קריסתה של אנרון בשנת 2001 היתה אחד האירועים המכוננים בכלכלה האמריקאית.  למרבה ההפתעה, התברר כי הדו"חות הכספיים של אנרון היו שקריים במשך שנים. בכירי החברה, בידיעתו של לי, יצרו מסכת של תרמיות חשבונאיות מתוחכמות שהסתירו את מצבה האמיתי של החברה. לי מת מהתקף לב שבועות אחדים לפני פרסום גזר דינו - 30 שנות מאסר בפועל. 

4. ג'ימי קיין - בר סטרנס

ניהל במשך 16 שנים את בר סטרנס, אחד מבנקי ההשקעות הוותיקים בוול סטריט. בעוד קרנות הגידור של הבנק הפסידו סכומי עתק, קיין, שחקן ברידג' בקנה מידה עולמי, התמסר למשחקים.

ברגעים האחרונים לקיומו של בר סטרנס, שנרכש על ידי ג'יי.פי מורגן, היה קיין עסוק כל כך במשחק עד שאי היה אפשר להשיגו בטלפון סלולרי או בדואר אלקטרוני. 

5. ברני אברס - וורלדקום

נכנס לרשימה בגלל מעילה בדו"חות הכספיים של ענקית התקשורת WorldCom, שאותה הקים עם עסקאות ענק שביצע. אולם המציאות הוכיחה שלא מספיק לדעת לקנות. בעקבות מעילה של 11 מיליארד דולר וקשירת קשר עם מנהל הכספים בניסיון להסתיר את מצבה הכלכלי העגום של החברה, שבשיא הגיע שווייה ל־180 מיליארד דולר, עתיד אברס לשבת בכלא עד 2028. החברה שלו בינתיים נרכשה על ידי Verizon, מהלך שלא מנע את פיטוריהם של עשרות אלפי עובדים.

6. אל דנלאפ - סאנבים

דנלאפ. המנהל השנוא ביותר על כולם, צילום: בלומברג דנלאפ. המנהל השנוא ביותר על כולם | צילום: בלומברג דנלאפ. המנהל השנוא ביותר על כולם, צילום: בלומברג

דנלאפ, המוכר יותר בכינויו "מסור חשמלי אל", נהפך לגורו של וול סטריט ב־1997. בתוך חצי שנה הוא הצליח להזניק את מניות חברת סקוט פייפר שבראשה עמד ב־225% (בעיקר בזכות קיצוצי ענק) ולמכור אותה לקימברלי קלארק. בתור מומחה להיחלצות ממשברים הוא התמנה לתפקיד נשיא חברת סאנבים, שחוותה תקופה קשה. הוא החליט ליישם את המודל שלו להצלחה וארבעה חודשים אחרי כניסתו לתפקיד הודיע על פיטורי 12 אלף עובדים וסגירת שני שלישים מהמפעלים שבשליטת התאגיד.

גם הפעם הוא הצליח להעלות את מחיר המניה ב־41% ולצמצם את ההפסד התפעולי בכ־50%. אלא שלמרות הבטחותיו, הוא לא הצליח למצוא רוכש לחברה ופוטר בתום שנתיים אומללות, שבזכותן ייזכר כמנהל השנוא ביותר על כולם.

7. פרד ג'וזף - דרקסל

הבוס של מייקל מילקן שנשלח למאסר בשנות השמונים לאחר שהורשע בסחר במידע פנים. ג'וזף אומנם ניצל מהכלא אך שילם בקריירה על כך שאיפשר לחברת דרקסלר, אחת מחברות ההשקעות המבטיחות בוול סטריט, לקרוס תחת אפו בשל שורה של מעילות.

החברה שניהל נסגרה בעקבות חשיפת האי־סדרים ומילקן, שהיה לאחד הסוחרים הבולטים של אותה תקופה, שילם קנס עצום במונחים של אז — 650 מיליון דולר. אף שלא נמצאה כל ראיה הקושרת את ג'וזף עצמו לעבירות הפיננסיות, ניהולו הכושל הוביל לסגירת החברה ב־1992.

8. ג'יי גולד - מעבד עורות

אף שמת ב־1892, הצליח החקלאי שעשה הסבה לתחום הפיננסים לקבל מקום בכיר בדירוג. גולד, שצבר את הונו הראשוני תוך שהוא מרמה את שותפו העסקי, ריכז תחת שליטתו את שוק העורות של ניו יורק. הונו הגיע למיליון דולר ב־1857, אך המשבר שפקד את הבורסה העלים אותו כליל. עשור לאחר מכן הצליח גולד לשוב ולהפוך לשחקן בולט בכלכלת ארה"ב כשהוא נמנה עם בכירי ההנהלה בחברת רכבות. ב־1869 ניצל את מעמדו כדי לגרום לעליית תעריפי התובלה. הוא התחיל לרכוש זהב ודגנים והעריך כי זה יוביל להתייקרות גם בהובלות. במהלך השקיע 7 מיליון דולר והזניק את מחירי הזהב ב־65% בתוך שבועות אחדים. משרד האוצר התערב במתרחש בשווקים ומחיר הזהב קרס. מי שהשקיעו את הונם במעילה של גולד איבדו את הכל.

9. ג'ון פטרסון - NCR

הלך לעולמו בשנת 1922 ורכש גם הוא את מקומו ברשימה בזכות חיבתו לפיטורי עובדים ולתשלום משכורות רעב. מי שעמד בראש חברת מכונות החישוב NCR התמחה בפיטורי בכירים שאותם נהג גם להחזיר לעבודה, כדי לשבור את רוחם ואת כבודם העצמי. בשנת 1913 הואשם פטרסון, עם עוד 29 עובדי NCR, בעבירה על החוק למניעת הגבלים עסקיים. בספרי ההיסטוריה הוא יירשם כאיש שפיטר את תומס ווטסון, מייסד יבמ.

10. ג'ון אייקרס - יבמ

אייקרס. מנכ"ל יבמ בשנות ה-80 שהביא לשיתוק החברה אייקרס. מנכ"ל יבמ בשנות ה-80 שהביא לשיתוק החברה אייקרס. מנכ"ל יבמ בשנות ה-80 שהביא לשיתוק החברה

בעוד העולם כולו התקדם לעבר מחשבים אישיים, אייקרס, מנכ"ל יבמ בשנות השמונים, התקשה להבין את היתרונות של הקדמה הטכנולוגית והביא לשיתוקו של התאגיד. קומפק ודל נגסו בנתח השוק שלה ואקרס נאלץ לפתוח בהליך של רה־ארגון מקיף כדי להגדיל את יעילות היצור ולשפר את הביצועים הפיננסיים של החברה.

11. הנרי פריק - קרנגי סטיל

מלבד היותו אחד המנהלים הגרועים בהיסטוריה העולמית הוא מוכתר גם כאיש השנוא ביותר בארה"ב. פריק, תעשיין ואבי ענף הפלדה האמריקאי שהלך לעולמו ב־1919, התפרסם בזכות שיטתו השנויה במחלוקת להתמודד עם ועדי עובדים. לאחר שהפחית שכר באחד ממפעליו התמרדו העובדים והכריזו על שביתה כללית. פריק פיטר את כל מי ששבת באותו היום וכמה אלפי איש מצאו את עצמם ללא מקור פרנסה. בעקבות ההחלטה הזו פרצו מהומות שבהם נהרגו 16 בני אדם. פריק עצמו ניצל בנס לאחר שאנרכיסט (שכלל לא היה קשור לשביתה) ניסה להתנקש בחייו ופצע אותו קשה. פריק, שנחשב גם לפטרון של האמנויות, המשיך להילחם בהתארגנות העובדים והצליח להביא לסילוק ראשי הועד מהעיר, עובדה שלא הוסיפה לו פופולריות רבה.

12. בוב אלן - AT&T

אחד המנהלים הכושלים בהיסטוריה של ענקית התקשורת AT&T וגם של העולם כולו. למרות התפקיד הבכיר הוא התקשה לזהות את המגמות של השוק והיה אחראי למיזוג לא מוצלח בין חברת התקשורת לתאגיד NCR. ב־1997, מיד לאחר שהחברה רשמה הפסד של יותר מ־12 מיליארד דולר, היא זכתה לתואר של "נכשלת". על מנת לשפר את המצב הכספי הקשה שהידרדר כתוצאה מהחלטות שגויות שביצע, נאלץ אלן לפטר כ־50 אלף מעובדי החברה. הוא גם נקט

סמית סמית'. רפורמות שגרמו לכאוס בתאגיד | צילום: בלומברג סמית

במהלך של רה־ארגון מקיף וחלוקת החברה לשלוש חטיבות.

13. רוג'ר סמית' - ג'נרל מוטורס

סמית', שניהל בין השנים 1981 ל־1990 את תאגיד הרכב ג'נרל מוטורס, היה כנראה אחד האסונות הקשים שפקדו את התאגיד ואולי אף למי שזרע את זרעי פשיטת הרגל שאיומה רובץ עתה על יצרנית המכוניות הגדולה במדינה. הרפורמות שערך בשנת 1984 גרמו לכאוס בתאגיד ושיתקו אותו למשך חודשים ארוכים. סמית הקים את המותג סאטורן שאמור היה להיות חלופה לרכבים הענקיים וזוללי הדלק של GM. אבל מיליארדי דולרים שהושקעו בפיתוח החדש ירדו לטמיון והמותג החדש לא המריא. כדי למזער הוצאות נאלץ סמית, למורת רוחם של העובדים, לערוך פיטורים המוניים. ואם לא די בכך הרי שניחן באופי קשה ועובדיו מספרים שנהג לצעוק עליהם, מה שלא שיפר את הביצועים של התאגיד.

 

14. ג'ון סקאלי - אפל

סקאלי. נשיא נפלא בפפסי, צרה צרורה עבור אפל, צילום: בלומברג סקאלי. נשיא נפלא בפפסי, צרה צרורה עבור אפל | צילום: בלומברג סקאלי. נשיא נפלא בפפסי, צרה צרורה עבור אפל, צילום: בלומברג

סקאלי, שהיה נשיא נפלא בחברת המשקאות הקלים פפסיקו, התברר כצרה צרורה עבור ענקית המחשוב אפל שבראשה עמד בין השנים 1987 ל־1993. סקאלי גויס בזכות יכולות השיווק יוצאות הדופן שבהן ניחן ושאותן הוכיח בתחום המשקאות. למרבה הצער, התברר כי בענף הטכנולוגי היכולות

האלו שוות מעט מאוד. תקופתו התאפיינה בהשקעות רבות בפרויקטים כושלים שצרכו משאבים מיוחדים אך סירבו להמריא ואף נחלו כישלון חרוץ. התוצאה של שנות ניהולו היתה הרס מחלקת ההנדסה של אפל. אחרי הכישלון של סקאלי בניהול אפל, הדירקטוריון של אפל כפה עליו פרישה והוא הוחלף על ידי מייקל ספינדלר.

15. מרטין סאליבן - AIG

מנכ"ל חברת הביטוח הגדולה בעולם AIG הודח מתפקידו בעקבות הפסדי עתק, צניחה במחיר המניה וביקורת ממוריס "האנק" גרינברג, שאותו החליף

בתפקיד ב־2005. הלחצים על סאליבן התגברו לאחר שב־6 ביוני 2008

סאליבן. AIG הפסידה תחת ניהולו יותר מ-200 מיליארד דולר, צילום: בלומברג סאליבן. AIG הפסידה תחת ניהולו יותר מ-200 מיליארד דולר | צילום: בלומברג סאליבן. AIG הפסידה תחת ניהולו יותר מ-200 מיליארד דולר, צילום: בלומברג

נחשף כי רשות ניירות ערך ומשרד המשפטים האמריקאי חוקרים את האופן שבו AIG העריכה מוצרים פיננסים וניהלה סיכוני אשראי. תחת ניהולו של סאליבן הפסיד התאגיד יותר מ־200 מיליארד דולר, אך עם פרישתו הוא לא היסס לדרוש בונוס של 25 מיליון דולר.

16. ג'רלד לוין - AOL טיים וורנר

יו"ר ומנכ"ל טיים וורנר לשעבר, פיקח בשיאה של הקריירה שלו על 90 אלף עובדים ונחשב למנהל החזק בעולם בתחום התקשורת. לוין נכנס לרשימה בזכות המיזוג הטרגי עם AOL (אמריקה אונליין) בשנת 2000, בשיאה של בועת הדוט קום. האיחוד בין שתי ענקיות התקשורת נחשב לאחת מעסקאות המיזוג הגרועות בהסטוריה ושלח לאבדון יותר מ־200 מיליארד דולר מהון בעלי המניות. במאי 2002 פרש לוין מ־AOL טיים וורנר והעביר את השרביט לריצ'ארד פרסונס, סגן מנהל התפעול. 

 

17. בוב נרדלי - הום דיפו

נרדלי. חבילת פרישה של 210 מיליון דולר, צילום: בלומברג נרדלי. חבילת פרישה של 210 מיליון דולר | צילום: בלומברג נרדלי. חבילת פרישה של 210 מיליון דולר, צילום: בלומברג

היה מבכירי ג'נרל אלקטריק אבל הרוויח ביושר את מקומו ברשימה הודות לכהונתו כמנכ"ל הום דיפו וקרייזלר. בהום דיפו, נרדלי המעיט בערכו של שירות הלקוחות וסירב לוותר על שכרו הגבוה (שווי חבילת הפרישה שקיבל הוא 210 מיליון דולר — אחת החבילות הגדולות אי פעם). ב־2007 הוא מונה על ידי קבוצת סרברוס ליו"ר ולמנכ"ל יצרנית הרכב האמריקאית קרייזלר, שם הוא משתכר עתה דולר אחד בשנה. נרדלי לא הצליח לחלץ את קרייזלר מפשיטת הרגל שאליה נקלעה.

18. סטאן אוניל - מריל לינץ'

האיש שהוביל את מריל לינץ' לתוככי שוק הסאב־פריים ועודד לקיחת הימורים מסוכנים בחברה. לקראת סיום תפקידו החברה רשמה את ההפסד הגדול ביותר בהיסטוריה בת 93 השנים שלה - 9.8 מיליארד דולר. אוניל פוטר בסופו של דבר אחרי שפנה לבנק וואקוביה בבקשת מיזוג מבלי ליידע את מועצת המנהלים.

גובה מצנח הזהב שקיבל היה 161.5 מיליון דולר. במקומו של אוניל מונה לתפקיד ג'ון ת'יין, שצמח בגולדמן זאקס. ת'יין הוביל את מכירתו של מריל לינץ' לבנק אוף אמריקה כדי להצילו מקריסה. ערב המיזוג עם בנק אוף אמריקה, היו שתלו בסטאן אוניל את עיקר האשמה למצב העגום שאליו הידרדר הבנק ולאובדן עצמאותו. 

צילום: בלומברג
פיורינה. היתה עסוקה בלקדם את עצמה צילום: בלומברג
 
אוניל, המכהן היום בדירקטוריון של חברת האלומיניום אלקואה, היה חבר בדירקטוריון ג'נרל מוטורס בין השנים 2001 ל־2006.

 

19. קרלי פיורינה - HP

 

אף שהוגדרה "האישה החזקה ביותר בעסקים" על ידי המגזינים פורבס ופורצ'ן, מנכ"לית HP היתה עסוקה בעיקר בלקדם את עצמה. היא הובילה את המיזוג עם קומפק על אף התנגדות מועצת המנהלים ופיטרה אלפי עובדים. במהלך שש השנים שבהם כיהנה בתפקיד, בין 1999 ל־2005, צנח שווי המניה של HP במחצית.

20. ויקראם פנדיט - סיטי

 

הגיע לסיטי כדי להציל אותה ממחיקות ענק והפסדים שלא נגרמו באשמתו, אך אף על פי שהיה בתפקיד חודשים ארוכים, לא הצליח לגרום לבנק - שהיה פעם הגדול בארה"ב - להתרומם. עד עכשיו, הזרים הממשל האמריקאי לסיטי 45 מיליארד דולר כדי להציל אותה מקריסה.

פנדיט. לא הצליח לעזור לבנק, שהיה פעם הגדול בארה"ב, צילום: בלומברג פנדיט. לא הצליח לעזור לבנק, שהיה פעם הגדול בארה"ב | צילום: בלומברג פנדיט. לא הצליח לעזור לבנק, שהיה פעם הגדול בארה"ב, צילום: בלומברג

אף שהמשכורת של פנדיט היא כרגע דולר אחד בשנה, חבילת השכר שלו לשנת 2008 מוערכת ב־38.2 מיליון דולר. נסיונות של פנדיט לחלץ את הבנק מהמשבר ואף לחלקו לשתי חטיבות עד כה לא נשאו פרי וסיטי ממשיך לדשדש. מבחני העמידות שנערכו באחרונה לבנקים אמריקאים, הראו כי סיטי עדיין זקוק להון נוסף ובמצבו הנוכחי יתקשה לעבור שנתיים נוספות של מצב משברי.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
תשובה ל-2. שאלה מאד אינטלגנטית.......
ובכן מס' 2 היקרה.בדקתי עבורך את הנושא.להלן המסקנות: כל רשימת האנשים הזו,אביהם - שמו ג'ורג'.....האם: אלן.......כ-ו-ל-ם. כמו כן,עוד עובדה מדהימה: כולם ילידי ניו-יורק וכולם למדו באותם בתי הספר:היסודי "מעלות בבל"ט" ותיכון:"אנו באנו ארצה". ועוד עובדה מעניינת אחת: לכולם יש אח צעיר שהוא הומוסקסואל......פשוט מדהים.
יאיר , ר"ג  |  16.05.09
14.
כל אחד מהרמטכ"לים האחרונים הוא מנכ"ל כושל להחריד.
כולם ניהלו אירגון עצום בצורה כושלת, לא הצליחו לייעל אותו ולא להביא 'תוצאות עסקיות' מספקות. אפילו ביחסי-ציבור הם נכשלו למרות שהם אמורים להיות במקום חסין לכך, כל כתבה על הקיצוצים בצבא מעורר גל של כעס על הצבא שמוכיח עד כמה הם כשלו בבניית המותג. אשכנזי צריך להכנס לראש-הרשימה: האיש ניהל את משהב"ט ולא שיפר כלום, ואז עבר לצבא והדבר הראשון שעשה היה לעלות את המשכורת לנגדים. כל העם רותח על הכשלון של מלחמת לבנון 2 והוא מעלה לצבא משכורות (?!?). הנהלה: אחד שאוהב חשפניות ואלכוהול במועדונים זולים והשאר עושים כמו שלושת הקופים. מוצרים עיקריים: מטוס-קרב שלא המריא, טנק שחדיר לטילים של חיזבאללה, כיפת-ברזל הזויה נגד טילים.
אזרח  |  11.05.09
13.
המנכלים לא עשו דבר
מלבד לשחות עם הזרם.כעת הם הוחלפו,בועת השופינג מנופחת מחדש ועוד פחות מעשור כשכל הכלכלה במערב,אם בכלל תתאושש,תקרוס שוב,מי יהיה אז השעיר לעזאזל? הנשיא שיכהן אז? כל השיטה שמיושמת במערב ב 40 השנים האחרונות במסגרת השתלטות הדת הליברלית על המערב נכשלה כשלון מוחלט וחרוץ בכל אחד ואחד מתחומי החיים.המערב לא היה כלכך חלש וכלכך רקוב מאז המאה ה 13. ואם הליברליזם לא יוכחד ויהפוך למוקצה כמו הנאציזם,כבר בחצי השני של המאה הנוכחית המערב יהפוך להיסטוריה.הוא פשוט יתרסק מבפנים כמו שקרה לברה"מ.
אאא  |  11.05.09
לכל התגובות