אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כן, לשלם לחיילי צה"ל צילום: עמית שאבי

כן, לשלם לחיילי צה"ל

מיוחד ל"כלכליסט": המס הכבד ביותר המוטל על צעירי ישראל - ראוי לעדיפות ראשונה בהליך ההפחתה

13.05.2009, 07:30 | דניאל פרידמן

קריאה לתשלום כספים מקופת המדינה לא תזכה בימים אלה לאהדה. ובכל זאת, נושא התשלום לחיילים בשירות חובה הוא בעל חשיבות כה מרכזית שראוי שלא להרפות ממנו גם בימים אלה. מה גם שהנטל על אוצר המדינה עשוי להיות צנוע, לפחות בשנים הראשונות שבהן אפשר להחליט על תשלום מתון שישולם תחילה לאלה המשרתים יותר משנתיים וחצי ורק בהדרגה יחול על קבוצות נוספות.

כידוע, אנו נמצאים בעיצומו של תהליך הרסני שבו אחוז המשרתים מבין בני מחזורי הגיוס הולך ויורד, ואנו מתקרבים למצב שבו רק קצת יותר מ־50% מבני המחזור מתגייסים. הסיבה לכך ברורה. שירות חובה הוא מס המתאפיין בכך שחייבי המס (כלומר חייבי הגיוס) נדרשים לשלמו לא בכסף אלא בשנות עבודה, לעתים מסוכנת. התוצאה דומה לזו של כל מס אחר. ככל שנטל המס כבד יותר, כך גדלה הנטייה להתחמק ממנו. אולם מכיוון שהמס איננו משתלם בכסף, דבר קיומו אינו גלוי ואינו משתקף בחישוב הכולל של גובה המס ביחס לתוצר הלאומי. כמו כן, כאשר דנים בהפחתות מס, נושא שראש הממשלה דוגל בו, לא עולה על הדעת שהשירות הצבאי - המס הכבד ביותר המוטל על צעירי ישראל - ראוי לעדיפות ראשונה בהליך ההפחתה.

תחושת ההפלייה גוברת

הבעיה הוחמרה עם עלייתו של מנחם בגין לשלטון. בתקופת בן גוריון נערך הסדר שפטר 400 תלמידי ישיבה משירות בצבא. אולם בזמנו של בגין עלה בידי החרדים להרחיב את הפטור ולהחילו על כל תלמידי הישיבות ש"תורתם אמנותם". אין פלא שבתוך כמה שנים צמח מספר תלמידי הישיבות הפטורים משירות לעשרות אלפים. התפתחות זו אינה מקרית, שכן מדובר בתופעה כלכלית לא פחות משהיא אידיאולוגית.

בצד ההשתמטות של אלה ש"תורתם אמונתם" צצה התחמקות בודדים משכבות אחרות באוכלוסיה, שהחליטו שעדיף להם שלא לשרת בצבא. כמו כן, בהדרגה מתפתחת בקרב הדרוזים והבדואים התנגדות לשירות בצה"ל. הדבר אינו מפתיע. ברור שהצעיר הדרוזי שואל מדוע עליו לשרת שנים רבות, ללא תמורה הוגנת, שעה שחברו המוסלמי או הנוצרי פטור מהנטל ועובד למחייתו.

ברור גם שככל שקטן אחוז המשרתים בצה"ל כן מחמיר הנזק הנגרם מהגיוס החלקי. כאשר כל המחזור או רובו המכריע מתגייס, קיים שוויון בנטל. אולם כאשר כמעט מחצית האוכלוסיה איננה מתגייסת, תחושת ההפליה מחריפה.

אפשר להתמודד בדרכים שונות עם בעיה זו. אפשרות אחת היא לקצר את משך שירות החובה, אולם מתברר שלממשלות ישראל אין הנחישות הדרושה כדי להתגבר על התנגדות הממסד הביטחוני.

אפשרות אחרת, שהועלתה על ידי אביגדור ליברמן, היא להעניק לחיילים משוחררים עדיפות בתחומים שונים דוגמת תעסוקה, לימודים, ואף רכישת מקרקעין מהמדינה. ההצעה מבטאת רעיון נכון, היינו שיש לפצות את משרתי שירות החובה, אולם היא מעוררת קשיים ניכרים. כל העדפה תעורר מיד טענת הפליה מצד הקבוצות שאינן משרתות בצבא, והיא עלולה לגרור הליכים משפטיים.

פחות מתח בין חילונים לדתיים

הדרך המעשית, הנכונה והצודקת היא לשלם שכר לחיילים בשירות חובה. התהליך יכול להיות הדרגתי ומתון, אך ברור שככל שישולם למשרתים שכר גבוה יותר, כך תצומצם האפליה בינם לבין אלה שאינם משרתים. התשלום יקטין את המתח בין חילונים לחרדים ואת תחושת הקיפוח של הדרוזים ובני מיעוטים אחרים המשרתים בצה"ל. מן ההיבט הכלכלי ראוי להדגיש שאין מדובר בהגדלת ההוצאה הציבורית, אלא בהקטנת המס המוטל על המשרתים שירות חובה.

למרבה הצער חוששני שהממסד הביטחוני אינו מגלה עניין מיוחד בנושא ואינו נאבק עליו. תקציב משרד הביטחון, הזוכה לא פעם בתוספות, מתועל למטרות אחרות, לא כולן חיוניות, ואילו הנושא הקריטי של שכר למשרתים בשירות חובה, שהוא בעל משמעות חברתית־כלכלית אדירה, נדחק לשוליים. והשאלה היא אם יש בממשלה כוחות אחרים המבינים את חשיבות הנושא, שיוכלו להתגבר על שמרנות הממסד הביטחוני ולהביא לפתרון ראוי.

פרופ' דניאל פרידמן כיהן כשר המשפטים בשנים 2009–2007

תגיות

72 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

71.
ראיה כוללת של הנושא - הפתרון השלם
1. פרידמן מתייחס לנושא כנטל מס, אם כן למה לא להשית מס על אלו שלא משרתים על מנת לשלם באמצעותו שכר הוגן (לא מינימום אלא הוגן יחסית לרמת הסיכון) לאלו שכן משלמים - לדעתי האוצר ומשהב"ט יאהבו את הרעיון. באופן כזה גם ניתן יהיה להגדיל את שיעור המתגייסים ולהפחית את שיעור המשתמטים כולל הדתיים (מאיפה ישלמו את המס?). 2. לא כולם מתאימים לצה"ל - מי שלא יופנה למערך גיוס אלטרנטיבי למען הקהילה ומשכורתו תהיה בהתאם לרמת התרומה. נותן מענה לדתיים ולערבים ואולי אף לאלו הלא קרביים אותם צה"ל לא מעוניין לקבל משיקוליו המקצועיים. יפחית את הנטל על הצבא של חיילים לא קרביים ולא נחוצים. 3. חברתית - לא כולם מעוניינים להיות בצה"ל מסיבות ערכיות, כלכליות ואחרות. צריכה להינתן האופציה לעבור למערך הגיוס האלטרנטיבי, אולם בנסיבות אלו לא יזכו לפיצוי כספי. שכן היו אמורים להיות משוייכים לקטגוריה בעלת תרומה גבוהה יותר. ומכיוון שהם מקבלים תמורה מסויימת בהורדת ערך תרומתם כך גם תרד רמת התקבולים שלהם. 4. לאור המצב הקיים מדובר בצבא שכיר, כיום החייל הינו שכיר המקבל משכורת הרבה מתחת למינימום. מצב זה לא יכול להמשיך: 4.1 חברתית - בשלב מסויים רמת הגיוס תרד לרמה קריטית בשל חוסר רצון להתגייס. 4.2 כלכלית - אין תמורה הולמת בעד השירות. 4.3 צה"ל זקוק לחיילים בעלי ניסיון מצטבר ולכן זקוק לחיילים שישרתו זמן ארוך יותר מהחובה הקיימת, חיילי קבע הם ברמה הרבה יותר גבוהה מחיילי מילואים וזו עובדה.
הפרמטיסט  |  14.05.09
70.
תשלום לחיל חובה
חייל חובה המשרת את מדינתו לא רק הוא נושא בעול הכלכלי גם משפחתו נושאת בעול ידוע מראש לכולם שהמשכורת הצבאית לא מספיקה ומשפחת החייל נושאת בעול גם הצבא מכיר בזאת כי חייל בודד מקבל תיקצוב שונה . ולכן אנני מבין מדוע אף אחד לא מרים את הכפפה ותובע את המדינה על אפליה בן התורמים ובן המיתחמקים גם אלו שדתם אמונתם יכולים לעשות שירות לאומי ולתרום כמו כולם
איציק , קריות  |  14.05.09
69.
כתבה מצויינת, לא אתן לילדיי לשרת בצבא בחינם, זו שערורייה
לא הבנתילפני 20 שנה ואיני מיבנה היום את עזת המצח של מערכת הביטחון, לנעביק אנשים בני 18 ומעלה בחינם, זוהי כפיה מסוג שאינו מנת חלקן של מדינות דמוקרטיות. 1. ברור שצה"ל היה מקצץ בכח אדם, אם היה משלם עברו. הזילות בשעות צעירי ישראל,הינה נוראית-- אין פלא- זה זול 2. לכפות 2-3 על צעירי ישראל ללא תשלום- לא הגיוני ולא דמוקרטי, אני לא הייתי מוענה לזה וכועסת על כךמאוד עד היום. לא אתן לאף כוף להעסיק אותי בחינם ולבזבז את חיי. לא סולחת ולא אתן לילדיי לשרת, גם במחיר חיים בחו"ל יש גבול לניצול בשם "הביטחון" ,זהו ניצול גדול תודה תודה על המאמר, ריגשת אותי!
דנה , לונדון  |  14.05.09
68.
הצבא דואג בעיקר לעצמו!
אשכנזי ופרויד קשישא. התפרצותו של אשכנזי כנגד ראש הממשלה, יש בה אמירה חדה וברורה שאל לנו להתייחס אליה כלאחר יד, בסלחנות ובביטול כאילו עידנא דריתחה היא סיבה העומדת בפני עצמה, כי לא היא! א. איבוד השליטה של הרמטכ"ל מוכיחה כי דרכו לו על היבלות שהרי הצבא דואג קודם כל לעצמו. ילחם עד חרמה שלא יפגעו אנשיו. לא בגופם, לא בנפשם ולא בתנאי השירות והפנסיה המופרכים להם הם זוכים! (למה?) פעם אחר פעם אנחנו נוכחים שאכן הצבא דואג קודם כל ובעיקר לעצמו. בכל מהלך שמונה השנים האחרונות, נמנע הצבא (ששכח כי תפקידו הראשון הוא לנצח מלחמות) לסכן את חייליו תוך שהוא מפקיר את תושבי שדרות ויישובי עוטף עזה לגורלם. שום לחץ, נהי ובכי של התושבים, כולל תמונות וקולות מצמררות של ילדים מוכי איימה, לא שכנעו את הממשלה/הצבא לצאת ולעשות מעשה (להפסיק את הטרור!). רק ירי רקטות עד לקרבת ת"א והבחירות לכנסת שהלכו והתקרבו, הניעו את הממשלה לפעולה. גם אז עשו אשכנזי וברק הכל כדי שלא יפגעו חייליו עד כדי כך הם שמרו על חייליהם, שעשו בקושי חצי עבודה! (צורה של פליטה מוקדמת) אנשי הקבע טובים ונעלים בעיני אשכנזי עד כדי כך שכשלא שלט על פיו והבהיר כי אינם 'עובדי קבלן'.(פחותים ונחותים) עפ"י הצורה בה הזכיר ראש המטה הכללי את עובדי הקבלן (כמיליון איש), ברורה דעתו עליהם! – מייק פלג 'ארבעה אשקלונים'
'ארבעה אשקלונים'  |  14.05.09
לכל התגובות