אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החקלאים נותנים הזדמנות לרפורמה של המינהל צילום: עמית שעל

החקלאים נותנים הזדמנות לרפורמה של המינהל

ל"כלכליסט" נודע כי עמותת אדמתי מבקשת לעכב דיון בבג"ץ בהחלטה 979 על השוואת תנאים למגזר העירוני

26.05.2009, 09:05 | אורי חודי

עמותת אדמתי, הפועלת בשמם של יישובים חקלאיים שהוקמו טרם הקמת המדינה, הגישה בתחילת השבוע עתירה לבג"ץ שבה היא מבקשת להקפיא לחצי שנה את הדיון בהחלטה 979 של מינהל מקרקעי ישראל. הסיבה לבקשה זו היא רצונם של תושבי המושבים והקיבוצים לאפשר לרפורמה המתגבשת במינהל מקרקעי ישראל לצאת לדרך.

לפי החלטה 979 יוכלו חקלאים להוון את זכויות המגורים בחלקות הסמוכות לבית המגורים תמורת 33% משווי החלקה, ולהוון חלקת תעסוקה של 500 מ"ר תמורת 91% מערך החלקה. בג"ץ היה אמור להכריע בעניין זה בקרוב.

פורום 15 הערים הגדולות הגיש לפני שנתיים עתירה נגד החלטה 979 לבג"ץ, ואליו הצטרפו גם הקשת המזרחית ואדם טבע ודין. העותרים טענו שהזכויות שההחלטה מקנה למושבים וקיבוצים אינן מוצדקות. במקביל, הגישה אדמתי עתירה לפיה המגזר העירוני הופלה לטובה מול ההתיישבות החקלאית.

הצעת חוק ההסדרים ל־2009 כוללת החלטה להעביר את הבעלות בקרקע לידי בעלי דירות בערים, לבחון את האפשרות להעביר את בעלות בקרקעות שבגינן טרם הוצע חוזה פיתוח ולהעביר את הבעלות בחלקות המגורים ביישובים חקלאיים לידי התושבים בישובים אלה. "עצם העובדה שתוך כדי הדיון בבג"ץ דנה ועדת שרים על נושא האפליה בין תושבי הערים ליישובים החקלאיים מעידה על מגמה ראויה של הממשלה לבחון את מדיניותה בכל הנוגע למגזר ההתיישבותי", נכתב בעתירה.

"בעקבות החלטת הממשלה על רפורמה במינהל החליטה אדמתי לבקש את השהיית הדיון בהחלטה 979", מסר עו"ד עופר נועם ממשרד ח. נועם ושות'. דודו קוכמן, מזכ"ל תנועת האיחוד החקלאי: "אנחנו נותנים הזדמנות לרפורמה להביא את השינוי. אם הממשלה תקבל החלטה, זה יהיה הרבה יותר טוב מבחינתנו".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
זכויות החקלאים על קרקע תשלום למנהל.תשובה ל3ו5.
לבורים בהיסטוריה ההתישבותית במדינת ישראל. קיבוצים ומושבים שקמו לפני קום המדינה ובמיוחד ישובי חומה ומגדל הפרושים לרוחבם ולאורכם של המדינה השתתפו בכסף בקניית האדמות והקמת הנקודות של אותם הימים.כל גרעין מיסד היה צריך להביא סכום כסף רציני המקביל לכסף שאגף להיתישבות של אז נתן.כנ"ל בתשלום עבור קידוחי מים ודברים אחרים הקשורים לפיתוח היישובים.בשנות ה-50 קיבוצים ומושבים החזירו למנהל זכויות על הקרקע כחלק מאידאולוגיה ותפיסה שהקרקע שייכת למדינה!עובדות אלו יתבררו בעתיד כאשר בפנייה לבג"ץ יפתחו את הספרים ורישומי הקרקעות הנמצאים בגניזך מנהל מקרקעי ישראל אשר ירש את הקק"ל,יק"א וגופים מיישבים אחרים.בנוסף מאותו שלב ועד היום שלמו היישובים החקלאים דמי חכירה עבור חלקות המגורים של חבריו והשטחים החקלאים. כיום כאשר יישובים חקלאים רבים עוברים שלבי הפרטה ורוצים לשייך בתי מגורים לחריו הותיקים הנמצאים ביישובים הללו 30-40-50-60 שנה עבדו בנאמנות את הקרקע ושרתו את המדינה פוליטיקה זדונית הפכה אותם ל"גזלנים" על תמימותם ועל אהבת המולדת.איך יתכן שאותה מדינה תגזור אחרי 60 שנה להווסדה גזירה כה מפלה שבאותו איזור יהיו שני סוגים של אזרחים כאלו שיקבלו קרקע חינם בערים או "עיירות פיתוח" וקיבוצים ומושבים שירצו לשייך את הבתים או יביאו זוגות צעירים לחיות בקרבתם יצטרכו לשלם 33% מערך הקרקע למנהל?
מלכה עזרא , קיבוץ שדה-נחום  |  13.06.09
9.
ממשלת ישראל התעוררי חיזוק למס 3
הממשלה חיבת בחקיקה להסדיר זכויות לחקלאים בחלקת המגורים ובחלקה החקלאית. אחרת אין לעם ישראל זכות על ארץ ישראל .לא מדובר בנדל''ן מדובר באחיזה בקרקע ובחיזוק ההתישבות אבל פקידי מינהל מקרקעי ישראל מיתוך קינאה וצרות עיין פוגעים במתישבים החקלאים .מפעילים עלהם סנקציות .ובמירמה מחתימים אותם על חוזים שאדם נורמלי כלומר לא חקלאי לא היה חותם פקידים אלו לוקחים לעצמם סמכיות לא להם וגורמים נזק לסקטור החקלאי ולמדינה כולה
אלעד בצר , נהלל  |  28.05.09
8.
תשובה ל - 3
רואים שהיה לך חינוך טוב ושורשים נטועים באדמת ארץ ישראל. אבל לא רבים כמוך, לצערי. החוש הששי של הישראלים - חוש הקנאה מעביר אותם על דעתם. וכך החלוצים האמיתיים שבזכותם התיישבותם בכל מקום אליו הם נשלחו - שם נקבעו גבולות המדינה, לפתע הפכו לספסרי קרקעות. אז תנו להם להוון את חלקת המגורים כמו לעירוניים בדיוק - ולנסות לגבש עמם הסדר הוגן לגבי שאר השטח החקלאי - ובא לציון גואל
משה , מרכז  |  27.05.09
7.
הקיפוח הזועק מתחיל בתוך המושבים
התושבים "העניים" שאינם בעלי הנחלות אינם משתתפים בחגיגות הנדל"ן על אף שהם חלק אינטגרלי במשבצת המושב ובחיי המושב. וכי מדוע האם הם לא חרפו נפשם ושמרו באותם מידה על אדמות המדינה???? התשובה: נציגי המושבים בהון-שלטון הם בעלי הנחלות כך של"העניים האמיתיים" מעולם לא היית נציגות שאכפת לה. הגיע העת להתארגן ולהשמיע את קולנו, אנחנו חלק לא מבוטל בכמות ובאיכות של ההתיישבות העובדת והנכסים הללו נגזלים מאתנו לאור יום ואין פוצה פה ומצפצף. יכול להיות שיש מקום לשתף פעולה עם הקשת המזרחית בנידון.
תושב לא בעל חלקה במושב , מרכז  |  27.05.09
6.
אם נותנים פיצוי על חלוציות הוא צריך להיות אחיד בכל הארץ
אם מחליטים שמגיע לחלוצים שישבו את הקרקע הפריחו את השממשה והגנו על המדינה פיצוי, סבבה אני בעד אבל ראוי שהפיוי יהיה לחלוצים האמיתיים, לא לכרישי נדל"ן שזיההו הזדמנות לכסף מהיר והפיצוי לא יכול להיות פונקציה של ערך הקרקע (להיות חלוץ בגליל זה פחות תרם למדינה מאשר חלוץ בשפיים?)
לחקלאי (3)  |  26.05.09
לכל התגובות