אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: גל הנפקות? האוצר דווקא מקטין את היקף הגיוסים צילום: עמית שעל

בלעדי: גל הנפקות? האוצר דווקא מקטין את היקף הגיוסים

עודף גיוסי חוב נטו ב־2008 והעובדה שתקציב 2009 עדיין לא אושר בכנסת, הם בין הגורמים שיאפשרו להקטין את הנפקות האג"ח. במקביל ייפתח היום המכרז השני להפקדת דולרים באוצר, לאחר שהראשון הסתיים בהפקדת סכום נמוך מהמתוכנן

31.05.2009, 07:01 | אמנון אטד

בניגוד גמור לתחזיות הקודרות שצפו גל הנפקות עצום של אג"ח ממשלתיות למימון הגירעון בתקציב, משרד האוצר מתכנן דווקא להקטין בחודשים הבאים את היקף גיוסי החוב. בשלושת החודשים הקרובים, יוני עד אוגוסט, עתיד האוצר להנפיק אג"ח סחירות בסכום כולל ברוטו של 15 מיליארד שקל, לעומת הנפקות בסכום של 16 מיליארד שקל שבוצעו על ידיו בשלושת החודשים הקודמים.

יכולתו של האוצר לבצע הנפקות בסכומים נמוכים יחסית נובעת משילוב של ארבעה גורמים עיקריים. הראשון הוא עודף גיוסי חוב נטו, בהיקף של כ־15.4 מיליארד שקל, שצברה הממשלה בשנה שעברה. שנית, תקציב 2009 עדיין לא אושר בכנסת ומתחילת השנה משרדי הממשלה פועלים לפי תקציב המשך - דבר שמקטין את ההוצאות ואת הגירעון. כך, בארבעת החודשים הראשונים של השנה הסתכם הגירעון המצטבר בכ־7.9 מיליארד שקל, סכום שנמוך במידה ניכרת מהגירעון המתוכנן ל־2009 כולה (כ־45 מיליארד שקל).

כמו כן בסוף 2008 ביצע האוצר תרגיל חשבונאי, שבאמצעותו הוקדמו הוצאות מתוכננות בסכום כולל של כ־4.4 מיליארד שקל מ־2009 ל־2008.

גם גל פדיונות האג"ח הממשלתיות הגדול של 2009 נמצא מאחורינו. בחמשת החודשים הראשונים של השנה פדתה הממשלה איגרות חוב סחירות בסכום חריג של כ־23 מיליארד שקל. בשבעת החודשים שנותרו עד סוף השנה, לעומת זאת, יסתכמו פדיונות האג"ח הממשלתיות בכ־18.5 מיליארד שקל.

במקביל להקטנת גיוסי החוב בשקלים מצמצם האוצר גם את היקף הדולרים שתכנן לספוג מהמערכת הפיננסית. הבוקר מפרסם החשב הכללי שוקי אורן את המכרז השני להפקדת דולרים באוצר. במכרז הראשון, שפורסם לפני חודשיים, הודיע האוצר שבכוונתו לאפשר למערכת הפיננסית להפקיד אצלו דולרים לשלושה חודשים ובסכום כולל של 1.5 מיליארד דולר. למרות עודף הביקוש העצום, במכרז הראשון הופקדו רק 140 מיליון דולר, ככל הנראה בגלל דרישות ריבית גבוהות של המפקידים.

סכום ההפקדות במכרז המתפרסם היום נמוך אפילו יותר ומסתכם ב־100 מיליון דולר. בדולרים המופקדים אצלו התכוון האוצר להשתמש לצורך מימון הגירעון, פעולה שאמורה להפחית את הלחץ מעל שוק האג"ח המקומי.

תגיות