אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי יכסה את החובות של קיבוץ מעוז חיים? צילום: ערן יופי כהן

מי יכסה את החובות של קיבוץ מעוז חיים?

החברים במעוז חיים מתעמתים על המשך הפרטת הקיבוץ, שצבר חובות של 70 מיליון שקל. בינתיים הם מחפשים שותפים לניהול

14.06.2009, 08:21 | נעמה סיקולר

הרוחות סוערות בקיבוץ מעוז חיים: לפני שלושה שבועות הכשיל קומץ חברים ניסיון לשנות את מודל החיים בקיבוץ, ולהיהפך לגוף פרטי. זו הפעם השלישית בחודשים האחרונים שהצעה לשינוי התנהלות הקיבוץ נדחית בהצבעת החברים. בינתיים נותר מעוז חיים קיבוץ שיתופי — ומפסיד: הקיבוץ צבר חובות של 70 מיליון שקל לבנקים ולתאגיד הקניות האזורי. כעת מחפש הקיבוץ שותפים אסטרטגיים לשני המפעלים המפסידים שלו: מפעל הפלסטיק פולירז ומפעל האריזות אריזים.

"אנחנו בדרך לפשיטת רגל כלכלית וחברתית"

הבנקים כבר הקפיאו את האשראי של הקיבוץ לפני כמה חודשים, לאחר שזה חדל להעביר להם את תשלומי הריבית הקבועים, ומתנים כל משא ומתן לגבי החובות בשינוי מודל החיים בקיבוץ. השתנה בינתיים מתקיימים 199 החברים על אשראי מצומצם שניתן להם מהתאגיד האזורי של קיבוצי עמק בית שאן, ולפיכך הוגבלה משיכת המזומנים וקבלת האשראי, הוקטן צי הרכב, צומצמה פעילות התרבות ואפילו אספקת המזון למכולת המקומית הופחתה. "מעוז חיים מתקרב לפשיטת רגל כלכלית וחברתית", אמר השבוע אחד החברים בקיבוץ.

מעוז חיים. החברים מתקיימים על אשראי מצומצם שניתן להם מהתאגיד האזורי, צילום: ערן יופי כהן מעוז חיים. החברים מתקיימים על אשראי מצומצם שניתן להם מהתאגיד האזורי | צילום: ערן יופי כהן מעוז חיים. החברים מתקיימים על אשראי מצומצם שניתן להם מהתאגיד האזורי, צילום: ערן יופי כהן

"המצב הכלכלי שלנו לא טוב, בלשון המעטה, והמפעלים לא מצליחים להכניס כסף או דיבידנדים" אמר ל"כלכליסט" היו"ר הכלכלי של הקיבוץ, דובי מילר. "תשעה או עשרה אנשים תוקעים את המהלך לשינוי אורח החיים בקיבוץ, ולא מאפשרים לנו להתמודד עם הבעיה הכלכלית החמורה אליה נקלענו". משמעות הדברים חורגת מהתחום הכלכלי: "יש פער מאוד גדול בין צורת החיים הפורמלית שלנו כקיבוץ שיתופי לבין מה שקורה בשטח. הקיבוץ מתנהל במודל כלאיים וזה תוקע אותו. חלק מהחברים חיים על חשבון חברים אחרים בלי להתחשב בהם, ונוצרים עימותים. חלק גדול מבעלי היכולת עזבו את הקיבוץ, והחשש הוא שעוד בעלי יכולת יעזבו. במצב הזה אנחנו נאלצים לחפש שותפים למפעלים שלנו, שאינם במצב טוב, ובנוסף להתמודד עם העימותים בקיבוץ ועם הבנקים".

לפני 15 שנה כבר עבר מעוז חיים הליך של הפרטת השירותים הקהילתיים, וזה תקופה ארוכה פועלת מזכירות הקיבוץ להעביר הליך של הפרטה מלאה ומעבר למודל פעילות דיפרנציאלי. הבנקים, נושי הקיבוץ, מתנים כל הסדר חוב בהשלמת ההליך הזה, אולם החלטה שכזו תובעת רוב של 75% מהחברים, ולפי שעה הושג רק רוב של 70%.

על הלך הרוח של המתנגדים המעטים לשינוי אפשר ללמוד ממכתב שהופץ בקיבוץ: "אין סיבה שגמלאי הקיבוץ יסתפקו ב־5,000 שקל. חברי מעוז חיים עלולים להיכנע למסע הפחדה. אנחנו בדקה ה־90. כל עוד לא הושג רוב של 75% אפשר להציב תנאים ולדרוש שיפורים במודל. יש למיעוט כוח עצום".

בדרך לפירוק השותפות?

רפי כפרי, מנכ"ל ארגון הקניות של קיבוצי עמק בית שאן שאליו משתייך מעוז חיים, טוען שההתנגדות אינה נובעת רק ממניעים אידיאולוגיים: "יש פחד ברור משינוי, אבל גם רצון של חלק מהאנשים לנקום במזכירות הקיבוץ שכביכול קיפחה אותם בעבר. המיעוט עוד לא הבין כנראה שאי אפשר להרוס לחלוטין את הקיבוץ, אז הם מבזבזים אנרגיה, זמן וכסף. בסופו של דבר, ברור שהשינוי יעבור".

כפרי סבור שמעוז חיים חייב להוכיח התנהלות כלכלית רציונלית כדי לקבל מהבנקים הסדר כספי. 183 מתוך 270 הקיבוצים בישראל כבר עברו להתנהל כקיבוץ מתחדש לפי מודל "רשת ביטחון", המבוסס על שכר דיפרנציאלי לחברים, והנהגת מס פרוגרסיבי על ההכנסה. 90 קיבוצים בישראל עדיין מתנהלים כקיבוצים שיתופיים או במודל משולב, שבמסגרתו שכר העבודה שוויוני בבסיסו, אך כולל תוספת על שנות ותק בקיבוץ, ועל שעות נוספות.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
עידן הקיבוץ השיתופי נגמר, יש להכיר בעובדה שאנחנו בני אדם רגילים
צורת החיים השיתופית הייתה הכרח המציאות בראשית ימי המדינה, רק מי שהשכיל להתאגד בקבוצה שיתופית כדוגמאות קיבוץ הצליח לא רק לשרוד אלא אף לפרוח לגדול ולהצליח בתנאים הקשים של אותם ימים. היום השיתוף הטוטלי לא נחוץ ורק מנוון את יכולת הפרט והקבוצה להתפתח, המתנגדים לשינוי במעוז לא עושים זאת מתוך אידיאולוגיה אלא מתוך חשש (לגיטימי) לעתידם. היום יש להשקיע מאמצים בצמצום פערים ועזרה הדדית ולא בעצירת היוזמה הפרטיתת.
תומך בהפרטה , מעוזבהפרטה עוז חיים  |  10.02.12
12.
כמה עצות ידידותיות
הדברים הנאמרים כאן מתיחסים לכלל הקיבוצים וכך צריך להתיחס אליהם ! נכון שנוצרה בישראל מציאות קשה של קבוצת קיבוצים שמצבם כלכלית (ובעקבות זאת גם חברתית) מסכן את עתידם.הפיתרון אינו טמון בהפרטה (כפי שצויין בתגובות קודמות,לא פתרה בהכרח את בעיות היסוד).טוב למען עיקרון הערבות ההדדית והרצון מצד הקיבוצים החזקים לסייע לחלשים בעת צרה לאמץ את העיקרון הבא: מועצה מיוחדת שיהיו בה חברי קיבוצים מצליחים עם מיטב הכלכלנים,מנהלים,סוציולוגים ויזמים (כאמור עם "קבלות" על הצלחה בעברם),היא שתנתח את מצבו של כל קיבוץ שכזה ותגיש המלצות ותנהל מעקב אחר פעולות השיקום והמסקנות הנילוות לפעולות הללו.יש יסוד לתקווה שחלק ניכר מאלה שניקלעו למצבם ,יוכלו להחלץ ממנו בהצלחה.
יצחק , ירושלים  |  22.06.11
11.
עוזבי קיבוצים וזכויות פנסיוניות
הקיבוץ צריך להבטיח את את חבריו העוזבים בעבר בהווה ובעתיד כפי הידוע בחוק כל אדם שעובד צובר זכויות פנסיוניות של 2% בכל שנה משכרו המבוטח ,לאחר 35 שנות עבודה הינו צובר 70% משכרו. אני שואל את עצמי ואולי את מי שיודע ? מה עם חברי קיבוץ שעזבו לאחר שצברו שנות עבודה בקיבוץ והגיעו לגיל הפנסיה? הקיבוץ צריך להבטיח אותם בחלק היחסי על השנים שעבדו בקיבוץ והקיבוץ לא ביטח אותם בביטוח פנסיוני. התנועה הקיבוצית צריכה לתת דעתה על כך , כמו כן צריכה להיות גם ערוכה, לתנועה של עוזבי קיבוצים אשר תדרוש את זכויותיה גם כאשר הקיבוצים הם על הקרשים
עוזב קיבוץ  |  22.08.09
10.
מה זו הפרטה ?
כמה מהקוראים יודעים מה זו הפרטה בקיבוץ? מה מסתתר מאחרי השם הנכון והאופנתי כל כך ? מדוע שכבת החברים החזקה במעוז חיים כל כך תאוות הפרטה היא ? ובכן, מה שמסתתר היא מציאות עגומה בה הופך הקיבוץ לחיקוי עיר, בעיקר בתחום המשכורות. כל החברים מתחילים לקבל משכורות במקום התקציב השיוויוני, אלא ששכבת החברים החזקה, ממלאי התפקידים הבכירים, מתחילים לקבל משכורות פי עשרות אחוזים ממה שמקבלים חבריהם לקיבוץ. אין לכך קשר לביצועיהם בפועל, האם הענפים/המפעלים שבראשם הם עומדים הרוויחו והניהול על ידם הוגדר כמוצלח, או להיפך, ככשלון גמור. זוהי הסיבה ששכבה זו כל כך תאוות הפרטה, זה מה שמסתתר מאחרי השם הפרטה.
עוד שכן  |  15.06.09
9.
מעניין מאוד .... כי ....
מעניין שכותבים שאפילו אספקת המזון למכולת המקומית הופחתה (כאשר אין לזה יד ורגל והכמויות אותן כמויות אם לא אפילו עלו) ועוד רואים שמגיעה אליהם משאית של מוצרי נוי ואביזרי גינון כש"אין כסף" לקנות מזון למכולת המפוצצת ממזון כמה סיפורי סבתא אפשר לספר ....
שכיר שעובד שם  |  15.06.09
לכל התגובות