אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

פישר על האוצר: "מה שקורה עכשיו אינו מקובל; במקום שיתוף פעולה - יש מלחמה"

הנגיד התייחס לחריגות השכר בבנק: "עם הבעיות של העבר קשה מאוד להתמודד - ולא הצלחנו בכך. הגענו להסכם שכר עם האוצר, סגרנו את החלק הזה, ועכשיו צריך להסתכל קדימה". לדבריו, "לא רצוי שבידי האוצר יהיה כלי שבו הוא יוכל להשתמש במקרה של חילוקי דעות עם בנק ישראל"

14.06.2009, 10:42 | אמנון אטד

"לא היתה לנו כוונה להציג את חוק בנק ישראל לציבור לפני שהגענו להסכם עם האוצר ועם הממשלה. אבל ההתפתחויות של השבוע האחרון מביאות אותנו להבהיר לציבור חד משמעית ובצורה מדויקת את עמדת בנק ישראל בנוגע לשכר עובדיו" - כך אמר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בפתח מסיבת העיתונאים המיוחדת שהוא מקיים בירושלים. 

הנגיד אמר כי אפשר להגיע להסכם עם האוצר תוך 3-4 שעות, מלבד בסוגיה המרכזית - מנגנון הפיקוח על שכר עובדי הבנק. לדבריו, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוא שצריך להכריע בעניין. הוא הוסיף כי "לא רצוי שבידי האוצר יהיה כלי שבו הוא יוכל להשתמש במקרה של חילוקי דעות עם בנק ישראל".

פישר המשיך ואמר כי "גם האוצר וגם בנק ישראל מטפלים במדיניות הכלכלית. ואולם בניגוד לבנק ישראל, אין גופים אחרים בשירות הציבורי שיש בינם לבין האוצר עימות ומתח מובנה תמידי".

בניגוד להערכות המוקדמות, נמנע פישר מלתקוף חזיתית את שר האוצר יובל שטייניץ ואת ראשי משרדו, שבשבוע שחלף לא היססו לצאת בהתקפה גלויה על עמדת בנק ישראל בנושא הפיקוח על השכר.

בתשובה לשאלה ישירה בנושא אמר הנגיד כי אינו רוצה לענות מהי תגובתו להתנהלות שר האוצר. לדבריו, "מה שקורה עכשיו זה פשוט לא מקובל ולא טוב. יש שני גופים שצריכים לנהל במשותף את המדיניות הכלכלית, אבל במקום לשתף פעולה יש ביניהם מלחמה".

פישר גם סירב לענות לשאלה מה יקרה אם בתום הקדנציה שלו, בעוד פחות משנה, לא יאושר חוק בנק ישראל החדש, והאם במקרה כזה הוא ימשיך לקדנציה נוספת: "יש משפט באנגלית שאומר שלא עוברים את הגשר עד שמגיעים אליו". 

בתשובה לשאלה נוספת התייחס פישר לרשימת חריגות השכר בבנק ישראל שהפיץ אתמול משרד האוצר: "ברשימה שפרסם האוצר בשבת אחרי הצהריים יש פרטים על 'חריגות' שכולם מתייחסים לעובדי הבנק הוותיקים (דור א'). עם הבעיות של העבר קשה מאוד להתמודד ולא הצלחנו בכך. הגענו להסכם שכר עם האוצר, סגרנו את החלק הזה, ועכשיו צריך להסתכל קדימה". הוא הוסיף כי "לא נוח לנו עם הסכם השכר ויש לנו בעיות בגיוס עובדים בכמה תחומים".

לגבי טיוטת חוק בנק ישראל החדש, הניצבת לקראת גיבושה הסופי, אמר פישר: "לדעתנו הכרחי לחוקק חוק חדש לבנק ישראל שיגדיר במדויק את מטרות הבנק ויאפשר לו לפעול באופן עצמאי ובאי תלות ביתר חלקי המערכת הפוליטית - ללא לחצים פוליטיים וללא שיקולים זרים".

מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה לדברים כי "עשרות רכיבי השכר השערוריתיים והפיקטיביים שהעניק בנק ישראל לעצמו במשך שנים , הם ההוכחה הניצחת שהבנק הוא הגוף הציבורי האחרון שצריך לזכות בפטור מפיקוח הממונה על השכר".

המחלוקת בין בנק ישראל לבין האוצר נוגעת לשאלה מי יפקח על שכרם של עובדי הבנק: האם ימשיך הממונה על השכר באוצר לעשות זאת, כפי שדורש שר האוצר יובל שטייניץ; או שמא יוצא הפיקוח מהאוצר ויועבר לאחריות המועצה המינהלית (הדירקטוריון) שתוקם לבנק ישראל, כפי שדורש הנגיד סטנלי פישר.

סוגיית הפיקוח על השכר היא המכשול האחרון בדרך לגיבוש הטיוטה הסופית של חוק בנק ישראל החדש. ראש הממשלה, בנימין נתניהו מעוניין להשלים את חקיקת החוק במהירות ולשם כך הוא הורה לאחרונה למנכ"ל משרדו, אייל גבאי, לגבש תוך זמן קצר את טיוטת החוק. בימים הקרובים אמור גבאי להשלים את עבודתו, ועובדה זו היא שעומדת מאחורי מסע ההאשמות ההדדי בין האוצר לבין בנק ישראל שלו אנו עדים בשבועיים האחרונים.

תגיות