אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיני רובין על אחורי הקלעים של פשרת אקסלנס-הפניקס: עשינו אהבה כמו קיפודים צילום: אוראל כהן

פיני רובין על אחורי הקלעים של פשרת אקסלנס-הפניקס: עשינו אהבה כמו קיפודים

1000 שעות עבודה הקדישו עורכי הדין בפרשת הסכסוך המתוקשרת בין אקסלנס להפניקס עד שהגיעו להסכם המיוחל. גיל דויטש היה השוטר הרע, רוני בירם היה השוטר הטוב ויצחק תשובה לחץ להגיע לפשרה

16.06.2009, 13:37 | רחלי בינדמן

יותר מ־1000 שעות עבודה הקדישו עורכי דינם של מייסדי בית ההשקעות אקסלנס, רוני בירם וגיל דויטש ועורכי הדין של הצד שכנגד, חברת הפניקס, בניהול המשפטי של אחד הסכסוכים המתוקשרים שידע השוק המקומי בעת האחרונה.

החל מינואר השנה, אז הודיעה הפניקס על ביטול ההסכם עם המייסדים לרכישת יתרת אחזקותיהם (40%) באקסלנס, עמלו עורכי הדין רלי לשם וניר כהן שייצגו את בירם ודויטש ועורכי הדין פיני רובין ורם כספי שייצגו את הפניקס עד שהובילו את הצדדים לחתימה על הסכם פשרה ביום א' האחרון. על עבודתם זו הם גבו כסף - והרבה.

עו"ד רובין לדוגמה, אחד מעורכי הדין המבוקשים בתחום הליטיגציה המסחרית גובה לפי הערכות השוק כ־500-400 דולר לשעה. גם עו"ד לשם לא מתפשר על סכום נמוך יותר. גם אם נניח כי עורכי הדין רמי הדרג נעזרו מדי פעם בעורכי דין זוטרים יותר, אפשר להניח כי הפירמות שבהן הם שותפים שלשלו לכיסן מאות אלפי דולרים בעקבות הפרשה. 

מעמד חתימת ההסכם. מימין: ברטפלד, לפידות, תשובה, בירם ודויטש, צילום: ישראל הדרי מעמד חתימת ההסכם. מימין: ברטפלד, לפידות, תשובה, בירם ודויטש | צילום: ישראל הדרי מעמד חתימת ההסכם. מימין: ברטפלד, לפידות, תשובה, בירם ודויטש, צילום: ישראל הדרי

נקודת המוצא של המשא ומתן היתה קשה כיוון שחוסר האמון בין הצדדים היה גדול. לאנשי הפניקס, ובפרט לאהוד שפירא, יו"ר הפניקס, ולאסי ברטפלד, יו"ר קבוצת דלק, מוליכי המו"מ מצדה של הפניקס, היתה בטן מלאה על בירם ודויטש בשל העובדה כי הקליטו אותם בחשאי במהלך פגישה שקיימו והשתמשו בתמליל ההקלטה ככלי ניגוח בסכסוך בין הצדדים שאף הגיע לבית המשפט. בירם ודויטש מנגד האמינו שהפניקס ביטלה את ההסכם עמם שלא בתום לב ומתוך כוונה להתנער מעסקה שהתבררה כלא כדאית עבורה.

היטיב לתאר את מסלול החתחתים בדרך לפשרה המיוחלת עו"ד רובין: "עשינו אהבה כמו קיפודים. התחלנו עם קשיים לא מבוטלים כך שספרו לנו בבית המשפט את השעות עד להגשת כתב ההגנה (שלא נזקקנו לו) אך לבסוף הקוצים הוסרו".

במהלך ישיבות המו"מ האינטנסיביות בתחילת הדרך היו רגעים שהטונים בחדר עלו עד שאחת הפגישות הופסקה מתוך החלטה שאין עוד טעם להמשיך ולהידבר. מצד המייסדים, היה זה דויטש שלקח על עצמו את תפקיד השוטר הרע כשניהל מו"מ קשוח יותר ופחות פתוח להבנות משותפו בירם. גם בקרב עורכי הדין של השניים, היה זה עו"ד לשם שנטה לפשרה בעוד שעו"ד כהן, המתמחה בייצוג בבתי משפט, דחף יותר לעימות המשפטי. גם בצדו השני של שולחן הדיונים לא נשארו חייבים. למעשה, במשרדי עורכי הדין של הפניקס היו מוכנים לשיגור כתב תביעה כנגד המייסדים וכתב הגנה בתביעה שהגישו המייסדים כנגדה.

כך יצא שאפילו יומיים לפני שהסכם הפשרה נחתם נותרו נקודות פתוחות רבות, ובהן מידת ההתערבות של בירם ודויטש במהלך תקופת הביניים בת ארבע השנים שבמסגרתה תועבר התמורה לידיהם בתמורה להעברה הדרגתית של יתרת אחזקותיהם בבית ההשקעות. הצדדים אף נפגשו ביום שישי האחרון כשמספר נקודות המחלוקת עוד היה גדול וישבו ממש עד לכניסת השבת בניסיון להגיע להסכמות, אך הסכם הפשרה עוד נראה רחוק. רק בשבת חלה תפנית שהביאה לסגירת העסקה בשעות אחר הצהריים של יום ראשון, עת לחיצת ידיים המלווה בהרמת כוסית שמה את הסכסוך המתוקשר מאחור.

לדברי הצדדים המעורבים, הגם שלא לקח חלק בישיבות, יצחק תשובה, בעלי הפניקס, התאמץ ולחץ להגיע לפשרה.

עו"ד רלי לשם שייצג את בירם ודויטש סיכם את הפרשה: "הפשרה שהושגה מצריכה את הצדדים לשקם את היחסים ולאחות את הקרעים. עם זאת, במהלך החודש האחרון לא היו פיצוצים ברמה של אין עסקה. סלע המחלוקת התמקד בעיקר במספרים ובהבטחה שבירם ודויטש יוכלו ליהנות באופן מלא מהאפסייד בשנים הבאות".

תגיות