אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי הבתים בעולם ממשיכים לרדת - אבל לא בישראל צילום: בועז אופנהיים

מחירי הבתים בעולם ממשיכים לרדת - אבל לא בישראל

סקר בינלאומי חדש בדק את שוק הנדל"ן ב-32 מדינות. ב-27 מתוכן נרשמה ירידת מחירים. ישראל בין חמש המדינות שבהן נרשמה עליה

20.06.2009, 16:24 | סוכנויות הידיעות

מחירי הבתים המשיכו לצנוח ברחבי העולם ברבעון הראשון של השנה, לנוכח המשך הצמצום בהוצאות הפרטיות, הירידה באמון הצרכנים, מחנק האשראי ושיעור האבטלה המתגבר.

המשבר בשוק הדיור התפשט למדינות נוספות. סקר שנערך בקרב 32 מדינות הצביע על כך ש-27 מתוכן דיווחו על ירידות מחירים בשנה הפיסקאלית שמסתיימת ברבעון הראשון של 2009.

ב-12 מהמדינות המחירים (המותאמים לאינפלציה) ירדו ביותר מ-10%, ירידה חדה יותר בהשוואה לרבעון האחרון של 2008.

לטביה דיווחה על תוצאות עגומות במיוחד. מחיר דירה ממוצע בריגה ירד ב-50% בהשוואה לשנה שעברה, ל-747 יורו למ"ר. לטביה נמצאת בעיצומו של מיתון עמוק – והכלכלה התכווצה ב-18% ברבעון הראשון של השנה.

מחירי הבתים בדובאי צנחו ב-35% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, וב-42% בהשוואה לרבעון הקודם. כלכלת דובאי מושפעת במיוחד מהכלכלה העולמית, וככל שחוסר הוודאות מתגבר, כך הביקוש לנכסים נופל ויזמים רבים דחו או ביטלו פרויקטי בנייה. בשוק האמריקאי אין סימן מובהק להתאוששות והמדדים המובילים מצביעים על כך שירידות מחירי הבתים המשיכו גם ברבעון האחרון.

על אף המצב העגום בשוק העולמי, מספר מדינות הצליחו להישאר חסינות למשבר. מחירי הבתים בשוויץ לדוגמה עלו ב-4% ברבעון הראשון של 2009, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. כמו כן, מחירי הבתים בתאילנד, אוסטריה - וגם בישראל - התאוששו במהלך השנה הפיסקאלית שהסתיימה. מחירי הבתים בארץ עלו ב-3% לפי הסקר.

תגיות

42 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

42.
הקבלנים לא אשמים 70% מהם פושטים רגל.אשמה הממשלה
צריכים להפשיר קרקעות ל50-60 אלף יחידות דיור בשנה,ע"י המנהל.זה לא יקרה,ראו בניזרי והירשנזון-שר אוצר של מדינת ישראל,ותבינו מה מעניין את שרינו הדגולים. בזמנו,מחירי הדיור היו יותר שפויים,ואפילו אז הקימו ערים חדשות(מודיעין,אלעד) ושכונות חדשות(קרית השרון וכו)כדי שאנשים נורמלים יוכלו לקנות דירה. למי שיש קצת שכל,שילך וישקיע בארה"ב או בכל מדינה נורמלית אחרת. רק לא ב י ש ר א ל
25.06.09
41.
סוף הצדק לנצח!
מה שלא יאמרו כאן הטוקבטיסטים משני הצדדים - השוק בסופו של דבר ידבר בקול רם. בשלב הזה עדיין לא רואים תזוזת מחירים כלפי מטה (אולי אפילו יציבות עם עלייה קטנה). זה די מובן כי הריביות היום אפסיות ומעוורות את עיני הקונים (הם לא רואים שזו פטה מורגנה ולאורך זמן הם יצטרכו לשלם את מחיר הריבית הנמוכה של היום). דבר שני שמאפשר את אי ירידת המחירים היא המכה שספג שוק ההון והפחד של הציבור ממנו. הציבור תופס את ההשקעה בנדל"ן כדבר יותר יציב (ומוחשי). הציבור צמא לתשואה של 4% "מובטחים" על כספו וחושב שרק בנדל"ן ישיג זאת. אז להיות נביא אינני יכול (וגם אין לי את היכולות של שרי אריסון..) ובכל זאת אנסה. מחירים אינם פועלים בוואקום ומחירי נדל"ן צריכים לשקף בסופו של יום את יכולת הציבור לצרוך את המוצר. נראה שבעת הזאת נדל"ן ממוצע במרכז הארץ התנתק מהציבור ומיכולתו. הוכח בעבר - בעולם וגם כאן - שכאשר ישנה התנתקות כזאת השוק חוזר לאותו מקום בו יש מפגש של קונים ומוכרים. ברור לכל בר דעת שבישראל התפתחה בועה בנדל"ן. ממתי תמחרו דירת 4 חדרים ממוצעת בערי הלוויין במחירים של 1.2 עד 1.5 מיליון ש"ח?!! אלו דירות שנמכרו לפני שנתיים או שלוש בכ 800 אלף ש"ח (עם רווח סביר). זהו מצב הזוי שכן ברור לכולם שהשכיר הישראלי הממוצע ששכרו נשחק או נשאר יציב במקרה הטוב ממשיך להביא הביתה עם זוגתו כ 11500 ש"ח לחודש. מניין בדיוק יוכל להמציא 400 אלף ש"ח במזומן ולקחת על עצמו משכנתא של 900 אלף ש"ח (ההחזר הממוצע לאורך 20 שנה יהיה כ 5700 ש"ח נטו לפני ביטוח משכנתא!! נראה לכם סביר? מובן שבמצב זה מחירי נדל"ן יהיו חייבים לחזור לשקף את יכולת ההחזר של הציבור - משכנתא של כ 600 אלף ש"ח עם סכום חד פעמי של כ 250 אלף. לחלופין ועל מנת לשמר את רמת המחירים הנוכחית, השכר צריך לקפוץ בעשרות אחוזים - נראה לכם? הוסיפו לתמהיל את המיתון, שחיקת ערך החסכונות והסוכריה האמיתית - אבטלה גואה שצפויה אף להגיע ל 10% בתוך שנה והרי לכם הנוסחא שתביא "מזור" וחזרת שפיות של מחירים לשוק הנדל"ן. כך זה פועל בעולם וכך (באיחור מה) זה יקרה בארצנו. מתנצל על התגובה הארוכה ומאחל בהצלחה לכולם.
אבנר  |  23.06.09
38.
אין שוק חופשי
בשיעור ראשון בכלכלה לומדים על ביקוש והיצע! הביקוש - גידול אוכלוסיה של 150,000 איש בשנה - בעיקר ערבים שעוברים לשכונות יהודיות וחרדים שעוברים לשכונות חילוניות אבל לא רק! ההיצע - הרבה יותר נמוך. הסיבה מינהל מקרקעי ישראל וועדות התיכנון מתנהגים כמונופול שמנסה למקסם רווחים
אבי  |  21.06.09
לכל התגובות