אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עכשיו זה רשמי: מחירי הדירות עלו ב-2.5% ברבעון הראשון צילום: עומר הכהן

עכשיו זה רשמי: מחירי הדירות עלו ב-2.5% ברבעון הראשון

לפי סקר של השמאי הממשלתי, המסתמך על נתוני רשות המסים, בתל אביב ובנתניה נרשמו עליות מחירים של 6% בממוצע. להערכתו, ברבעון השני נרשמו עליות חדות יותר

21.06.2009, 13:02 | דותן לוי
סקר מחירים חדש שערך אייל יצחקי, השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, מצביע באופן חד משמעי על עלייה במחירי הדירות שהחלה מאז יולי 2008. הסקר מסתמך על נתוני רשות המסים ומסתמך על עסקאות אמיתיות של דירות מיד שנייה ודירות חדשות מידי קבלן, שבוצעו באותה תקופה, במהלכה נדגמו מעל 3,200 עסקאות ב-15 ערים בארץ.

מהסקר עולה כי מתוך 11 הערים הגדולות ברחבי הארץ, באף אחת מהן לא חלה ירידת מחירים במהלך הרבעון הראשון. בנתניה ובתל אביב (257 אלף שקל לחדר ו-433 אלף שקל לחדר בהתאמה) חלה עליית המחירים המשמעותית ביותר בשיעור של 6%. בראשון לציון חלה עליית מחירים בשיעור של 5% (266 אף שקל לחדר בממוצע) באשקלון עלו המחירים ב-4%  (145 אלף שקל לחדר בממוצע) ואילו בבת ים, פתח תקווה ובאר שבע נותרו המחירים ללא שינוי. בסך הכל מדובר בעלייה בשיעור נומינלי שקלי ממוצע של כ -2.5%, לעומת הרבעון הקודם. 

יצחקי מנמק את עליית המחירים בשני גורמים: הראשון - ירידה בשיעור הריבית. מאז תחילת המשבר הופחתה ריבית בנק ישראל לרמה הנמוכה ביותר מאז קום המדינה. מגמה זו הקטינה את כדאיות ההשקעה באפיקים הפיננסיים והפנתה חלק מההון לאפיקים אלטרנטיביים, כגון נדל"ן ובכך הגדילה את הביקושים אליו. בהתאמה ירדה גם הריבית הממוצעת על משכנתאות. הגורם השני - מלאי הדירות הבלתי מכורות אשר נמצא בשפל של כמה שנים ועומד על כ- 14 אלף (בבנייה פרטית וציבורית). רמת היצע נמוכה זו יוצרת לחץ נוסף לעלייה במחירי דירות.

מהסקירה עולה כי קיימים משתנים נוספים שהשפעתם חלשה יותר, כגון: התנודתיות בשער החליפין של השקל מול הדולר האמריקאי, שבעבר גרר בעקבותיו שינוי דומה בזמן קצר, ואילו כיום השפעתה מוערכת כנמוכה לנוכח מגמת ההתנתקות של הציבור מההצמדה של מחירי הדירות לדולר, שינויים בסטנדרט הבנייה ועוד.

עוד מעריך יצחקי, כי גם ברבעון השני של שנת 2009 תימשך מגמת העלייה במחירי דירות (ואף ביתר שאת), אולם הערכה זו אינה נסמכת בשלב זה על סקירת מחירי עסקאות. ביסוס להערכה זו יוכל להתקבל רק לאחר דו"ח של נתוני העסקאות לרשויות המס וניתוחן.

במשרד המשפטים ציינו כי הסיבה לפרסום הסקירה הבוקר נובעת מהערכות שונות שהתפרסמו על השפעתו של המשבר הכלכלי על מחירי הדירות בישראל. לטענת המשרד הערכות אלו לא נסמכו על סקר מחירי שוק ממשי, אלא על הערכות וציפיות של מומחים ושל שחקנים מרכזיים בענף הנדל"ן. הסקר פורסם עלך מנת להוריד את רמת חוסר הוודאות בענף הנדל"ן.

תגיות

49 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

49.
בלבלה
כשקוראים ברצף את כל התגובות הקודמות, עושה רושם שאפילו הכלכלנים הבכירים לא יכולים לנבא מה יקרה. השוק משוגע ולא צפוי. שום דבר לא נראה נכון כלכלית. לקנות זה יקר והולך ונהיה יקר יותר ויותר. אם לוקחים משכנתה, הבנקים עושים עליך קופה ושוחטים אותך שנים. לשכור זה יקר וגם כואב, כי הכסף הולך למישהו אחר. עושה רושם שאף עצה לא עוזרת להחכים. מדריך מבוכי הכלכלה בדרך כלל יותר מבלבל ממחכים. מה עושים? לא קונים, משלמים הון על שכירות, מחכים ואז אוכלים את הכובע כי הפסדנו את חלון ההזדמנויות? או קונים וממשיכים לטבוע שנים במשכנתאות?
תמקה , מבשרת ציון  |  21.07.09
47.
נראה כי השמאי זה כמו הבחור שממלא דלק ב 100 ש"ח אז לא אכפת לו שמחיר הדלק עולה...
משמאי מקרקעין אני מצפה לניתוח נתונים ברמה יותר גבוהה ולא רק לספק נתון שעושים נוסאת ממוצע באקסל. שורה תחתונה אי אפשר ללמוד כלום ושום דבר מהנתון הזה פרט לעובדה כי הודעה כזו שיוצאת מהשמאי הממשלתי יוצרת תחושה בקרב השוק כי המחירים בשוק הדירות עולים. משרד ממשלתי צריך להבין שעליו לערוך ניתוח רציני ומעמיק לפני שהוא מוציע הודעות לעיתונות......
שי  |  23.06.09
לכל התגובות