אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שר האוצר אישר הפצת קרנות נאמנות זרות בישראל צילום: אלכס קולומויסקי

שר האוצר אישר הפצת קרנות נאמנות זרות בישראל

הצעת החוק תובא לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה בתחילת השבוע הבא. המהלך צפוי להגדיל את התחרותיות בענף הקרנות ואף להפחתת דמי הניהול

24.06.2009, 13:22 | הדר רז

שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, אישר את ההצעה לתיקון מס' 13 לחוק הקרנות, שיאפשר לראשונה הפצתן של קרנות זרות בישראל. הצעת החוק, שגובשה ברשות ניירות ערך, תובא לאישור ועדת שרים לענייני חקיקה בתחילת השבוע הבא.

הנושא המרכזי בו מטפל התיקון, הוא פתיחת השוק הישראלי להצעת יחידות של קרנות נאמנות זרות. ברשות ניירות ערך מציינים כי צעד זה נועד בעיקר להגדיל את התחרות בשוק הקרנות וכי הוא צפוי להביא להפחתת דמי הניהול שמשלמים בעלי היחידות.

הצעת החוק קובעת שקרן חוץ תוכל להציע לציבור יחידות אם תעמוד בתנאים שייקבעו בתקנות על ידי שר האוצר. תנאים אלה מסתמכים על עקרון ההסתמכות, הקובע כי הקרנות שיוכלו להציע בישראל הן רק אלה שמותר להציען לציבור בשוקי אירופה וארה"ב, ועל קריטריונים המבטיחים כי גופי הניהול הגדולים שיפיצו את הקרנות הזרות בארץ יהיו בעלי היקף נכסים גדול במיוחד ויופעלו על ידי מנהלים בעלי ניסיון, הן מבחינת מספר הקרנות המנוהלות על ידם והן מבחינת ותק הפעילות.

התיקון שם דגש על שימור התחרות ההוגנת עם מנהלי הקרנות המקומיים, כך שיחולו כללים דומים לעניין הפרסום ותגמול המפיצים. כמו כן, התיקון אינו מחייב שבעלי השליטה במנהל הקרן יהיו תושבי חוץ, ולפיכך גם ישראלים שיעמדו בתנאים אלו יוכלו לפעול בהתאם להסדר המוצע.

תיקון מס' 13 לחוק הקרנות נוגע גם במתן אפשרות לגביית דמי ניהול דיפרנציאליים במטרה לאפשר מתן תמריצים לגופים מוסדיים להשקיע בקרנות. השונות בדמי הניהול תיקבע על בסיס כללים אוניברסליים המתייחסים לשווי היחידות המוחזקות, למשך זמן החזקתן ולזהות המפיץ שבאמצעותו הן נרכשות. סעיף זה גם נועד להניח תשתית למערכת ההפצה האלטרנטיבית של קרנות הנאמנות שתאפשר לציבור להשקיע בקרנות בעלויות נמוכות משמעותית לעלויות הכרוכות בהשקעה בהן באמצעות המערכת הבנקאית. כמו כן, הוא יוצר תשתית להפיכת קרנות הנאמנות לאפיק השקעה פנסיוני בשילוב עם יוזמת משרד האוצר להסדיר את פעילותן של קופות גמל אישיות (IRA).

התיקון לחוק גם יאסור על מנהל קרן להתקשר עם ברוקר המקורב אליו או לנאמן לקרן. התיקון החדש יחייב את מנהל הקרן להתקשר עם הברוקר באמצעות עריכת מכרז. התיקון קובע כללים מחמירים לעניין אי-תלות הנאמן במנהל הקרן ומגביר את אפקטיביות החובות המוטלות עליו. כמו כן, הוא מחזק את מנגנוני הבקרה, הפיקוח והביקורת בחברה.

התיקון גם מניח תשתית ליישום המלצות ועדת חמדני, שבחנה את הצעדים הדרושים להגברת מעורבות הגופים המוסדיים בשוק ההון, על ידי החלפת ההסדר הקיים בסמכות שר האוצר לקבוע תנאים שבהתקיימם יהיה חייב מנהל קרן להשתתף באסיפות כלליות, לקבל החלטת הצבעה ולפרסם גילוי לגבי מדיניות קבלת החלטות ההצבעה ואופן ההצבעה בפועל.

תגיות