אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוקי אורן: "העליות בבורסה הן אינן מדד מבחינתנו" צילום: יואב גלאי

שוקי אורן: "העליות בבורסה הן אינן מדד מבחינתנו"

לדברי החשב הכללי באוצר "התמקדנו במה שקורה בשוק ההון ופחות בכלכלה הריאלית. נאלצנו להשחית את זמננו בהתוויית רשתות ביטחון ולא בהתעסקות בכלכלה הריאלית - הבעיה במשבר"

24.06.2009, 14:25 | נעמה סיקולר

"העליות בבורסה הן אינן מדד מבחינתנו", אמר היום (ד') החשב הכללי במשרד האוצר, שוקי אורן, בסקירה שערך ביום עיון של מכון הייצוא וחברת אשרא.

"לצערי בתקופת הירידות בבורסה, התמקדנו במה שקורה בשוק ההון ופחות בכלכלה (הריאלית). למרות שאמרנו את הדברים ורצינו לעסוק בכלכלה, נאלצנו להשחית את זמננו בהתוויית רשתות ביטחון ולא בהתעסקות בכלכלה הריאלית שהיה ברור שהיא הבעיה במשבר" אמר אורן.

לדבריו, "לאחר שנים רבות של ירידה במעורבות ממשלתית אנו נאלצים לחזור פנימה ולהתערב בשוק. חזרה שעלולה להיות מאוד בעייתית ויש צורך לקבוע לה עקרונות מסוימים. ישנם גופים המייצגים סקטורים שונים ובדיונים בינינו ישנן לא מעט מחלוקות וישנן מגבלות שאנו לוקחים בחשבון".

אורן דיבר על עקרונות הסיוע של הממשלה ליצואנים, על רקע הקצאה של 4 מיליארד שקל, שיצאה לאחרונה לדרך כסיוע ואמר שאחד החשובים בהם הוא "לא להלאמה" – "הממשלה אינה צריכה להחליף את מה שעובד בשווקים. "מה שלא מקולקל - אין צורך להחליף. כממשלה אנחנו לא צריכים לחזור ולהתערב בגדול, ואחד הדברים החשובים לנו ביותר הוא לייצר מכפילי כח למשק הישראלי" טען אורן.

"הממשלה והשוק הפרטי צריכים לשלב ידיים", אמר אורן "כלל הברזל, בבחינת ייהרג ובל יעבור הוא חלוקת הסיכונים וזה משהו ששרגא ברוש (נשיא התאחדות התעשיינים) ודוד ארצי (יו"ר מכון הייצוא) לא אוהבים. כלל הברזל הוא – לקחת סיכון משותף אחרת ניפול. אם ננסה לפעול לבד, מהר מאוד נתקל בתקרות אמיתיות של מגבלה תקציבית או בתקרות זכוכית ולא נוכל להפעיל כוחות אמיתיים ולכן אם הממשלה תיקח את הסיכון לבד – זה לא יעבוד".

"אם לפני 20 שנה מי שהעמיד את המקורות למשק היתה הממשלה. היום לממשלה לצורך העניין יש פחות מקורות. המקורות הקיימים הם בשוק ההון בזכות שנעשו רפורמות בזכות חסכון פנסיוני שאינו תלוי בממשלה לא תלוי אג"ח מיועד. וזה אומר שיש הרבה כח לשוק וצריך לדעת להשתמש בכוחות השוק הללו".

יו"ר מכון הייצוא דוד ארצי בירך ביום העיון על הסיוע הממשלתי ליצואנים, אם כי התריע שהסיוע צריך להינתן באופן מיידי "אני שמח שסוף סוף החליטה הממשלה להעמיד ערבויות בהיקף של 4 מיליארד שקל לצורך ביטוח משנה לחברות ביטוח האשראי הפרטיות הפועלות בישראל, על מנת להגדיל את הכיסוי הביטוח של היצואנים. החלטות אילו אומנם התקבלו באיחור, אך "מוטב מאוחר". עם זאת חשוב שהליכי היישום יהיו מיידים וכי כל הנושא לא יישאר "על הנייר". לצערי, כבר היינו עדים לכלים שתוכננו בעבר לטובת היצואנים, אך כמעט ולא נוצלו על רקע של קשיים בירוקראטיים וכללים נוקשים שמנעו את הניצול בפועל. אני מקווה שזה לא יהיה המקרה הפעם".

תגיות