אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החיסכון הפנסיוני החדש: מסלול בהתאמה אישית צילום: מיכאל קרמר

החיסכון הפנסיוני החדש: מסלול בהתאמה אישית

משרד האוצר פרסם הוראות לגופים המוסדיים בנוגע להתאמת החיסכון למאפייניו וגילו של החוסך; מגיל 55 ואילך תיק החיסכון יאופיין ברמת סיכון נמוכה יחסית

08.07.2009, 14:02 | רחלי בינדמן

שר האוצר, יובל שטייניץ והממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, ידין ענתבי, פרסמו היום (ד') טיוטת הוראות בנוגע להתאמת החיסכון הפנסיוני למאפייניו וגילו של החוסך. הגופים המוסדיים יחויבו לבנות 5-7 מסלולי השקעה ייעודיים בעלי הרכב השקעות שונה, כך שלכל חוסך יותאם המסלול הרלוונטי לגביו. בנוסף, הגוף המוסדי יוכל לנהל גם מסלולים השקעה "מתמחים" (לדוגמא – מסלול מנייתי, אגרות חוב, שקלי וכו').

כיום, עמיתים חדשים מצטרפים לרוב לקרן הפנסיה או לקופת הגמל, למסלול שאותו קבע המעסיק או הגוף המוסדי, כך שמרבית כספי החיסכון הפנסיוני של הציבור בישראל מנוהלים במסלולים כלליים, כלומר ללא התחשבות במאפייניו הייחודיים של כל חוסך וחוסך וללא הבחנה בין חוסכים צעירים לחוסכים מבוגרים יותר הנמצאים לקראת גיל פרישה.

בטיוטת ההוראות שפורסמה היום, מחויבים הגופים המוסדיים בשלושה שלבים הכוללים גיבוש מודל בן 5-7 מסלולי חיסכון לקבוצות שונות באוכלוסיה ובפרט מסלולים נפרדים לחוסכים מעל גיל 55, התאמת מסלולי החיסכון לגיל החוסכים ובחינה לאורך תקופת החיסכון של התאמת המסלול למאפייני החוסך וגילו.

כיום, מסבירים באוצר, החוסכים מתקשים להשוות בין המוצרים השונים ולקבל החלטה מושכלת אודות החיסכון הפנסיוני שלהם וזאת בשל קיומם של מוצרים רבים, הדומים זה לזה ומנוהלים על ידי אותו גוף מוסדי. נוסף על הקושי הצרכני, המצב מביא לפגיעה ביכולתו של הגוף המוסדי לנהל את ההשקעות בצורה הטובה ביותר עבור החוסכים בשל מספר רב של קופות עם יתרות נכסים נמוכות.  

החל מתאריך 1.1.2011 ידרשו הגופים המוסדיים לצמצם את מספר קופות הגמל שבניהולן כך שכל חברה מנהלת תנהל רק קופת גמל אחת מאותו סוג (קופת גמל אחת לתגמולים, קרן השתלמות אחת וכו').  

השר יובל שטיינץ בירך על העבודה של אגף שוק ההון ואמר: "הרפורמה תטיב את מצבם של החוסכים בבואם לגיל פרישה ותקטין סיכונים שעלולים להיגרם בשל תנודות השוק בעיתות משבר".

ידין ענתבי הוסיף: "המשבר הכלכלי הגלובלי המחיש את הצורך ביצירת מסלולים ייעודיים לחוסכים הנמצאים לפני גיל פרישה המקטינים את החשיפה לשוק ההון. הוראות אלו שמכונות 'המודל הצ'יליאני המשופר' יבטיחו שכספי החיסכון הפנסיוני של הציבור ינוהלו בהתאם למאפיינים המשתנים של החוסכים לאורך זמן. קיומם של מסלולים שונים תאפשר לחוסך מעורבות רבה והתאמת אופי החיסכון לגילו ומצבו האישי".

בפורום מנהלי ההסדרים הפנסיוניים הביעו היום קורת רוח בתגובה לטיוטת ההוראות וברכו את האוצר על הצעד שעשה.

 מאיר אוזן, יו"ר הפורום ויו"ר קבוצת שקל: "מזה זמן רב אנו טוענים כי המודל הקיים עד כה, ולפיו תיק ההשקעות לכל עמיתי החיסכון הפנסיוני זהה הינו מתכון לאסון כלכלי לעמיתים. לצערנו, הסכנות הרבות הכרוכות בניהול מסלול אחד זהה נחשפו לציבור הרחב רק בעקבות המשבר הכלכלי בשנה האחרונה. מבלי להיכנס לפרטי המודל המוצע ע"י האוצר, המודל של ניהול החיסכון הפנסיוני באמצעות מסלולי השקעה שונים אשר משתנים בהתאם לגילו של העמית בכיוון של הקטנת הסיכון ככל שהעמית מתבגר הינו המודל הנכון והרצוי. מודל זה מאפשר לחוסכים צעירים תשואה גבוהה, ולחוסכים המבוגרים הוא מבטיח כי כאשר יגיעו לגיל פרישה, כספם אכן יהיה בנמצא".

תגיות