אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ח"כ שנלר הציע "נקודת יציאה" למדינה במסגרת רפורמת הקרקעות - ונדחה צילום: אוראל כהן

ח"כ שנלר הציע "נקודת יציאה" למדינה במסגרת רפורמת הקרקעות - ונדחה

הציע להכניס לרפורמת מינהל מקרקעי ישראל מושג בשם "מכירת בעלות יובל", לפיו בכל 49 שנה תהיה למדינה זכות לסיים את ההסכם עם בעל הקרקע. השר אטיאס: ההצעה לא מחדשת דבר

08.07.2009, 18:34 | אורי חודי

בדיון שנערך בכנסת לפני זמן קצר הציע ח"כ שנלר מושג חדש בשם מכירת בעלות יובל. המשמעות – בעלות על הקרקע עם נקודת יציאה כל 49 שנה שתשמש את המדינה כמנגנון חירום

חבר הכנסת עתניאל שנלר (קדימה) העלה היום (ד') הצעה לסדר היום בנוגע לרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. "אם הממשלה תסכים לכך, זה יוכל לפשט את הדברים" אמר שנלר, "אני בעד הרפורמה ובעד שהבירוקרטיה תיעלם. אבל צריך להגדיר איך ניתן לשמור על הקרקע. צריך גם לראות את הצד הלאומי מעבר לבירוקרטיה".

שנלר הציע לעשות שימוש במושג חדש במסגרת הרפורמה - מכירת בעלות יובל. משמעות המושג החדש היא שהקרקע תעבור לבעליה, כפי שמציעה הרפורמה במינהל, אולם בכל 49 שנה תהיה נקודת יציאה. "אם הועברה הבעלות והכל מתנהל בהתאם לחוק, אז זה יתחדש אוטומטית", הסביר שנלר, "אבל אם הראש היהודי ימציא לנו פטנטים והקרקע תיעלם לנו, תוכל לבוא הממשלה ולהגיד שיש נקודת יציאה אחרי 49 שנה. המשמעות היא להחזיק את השור בשתי קרניו - גם בעלות על הקרקע וגם העברה של מסר ערכי".

שנלר הוסיף ואמר, כי מדובר במנגנון חירום שיוכל לעמוד לרשות המדינה.

שר הבינויי והשיכון, אריאל אטיאס, השיב לחבר הכנסת שנלר ואמר, כי הצעתו איננה מחדשת דבר. "אנחנו מציעים את אותו הדבר", אמר אטיאס, "מי שרוצה לקנות קרקע והוא זר, שלא זכאי לעלות לישראל, לא יכול לקנות אותה. הוא צריך לעבור ועדה מיוחדת ברשות המקרקעין. אותו הדבר יהיה גם עם הבעלות על הקרקע".

אטיאס הסכים עם שנלר, על כך שבמכירה של הקרקע צריכה להיות מסננת קשיחה הרבה יותר, אולם חזר ואמר כי אין בכך כל חדש והדבר ייעשה. עוד הוסיף אטיאס ואמר, כי בימים אלו יזם בדיקה כדי לבחון איזה סוג סינון מעבירה היום המדינה את המבקשים לחכור קרקע והוא מתכוון לרדת לעומקו של הנושא.

בהצבעה שנערכה כדי לקבוע האם ההצעה תועלה לדיון במליאה, חמישה חברי כנסת הצביעו בעד וחמישה נגד, לפיכך ירדה ההצעה מסדר היום.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
למה אטיאס צודק?
הבעיה היא שתהיה אפשרות לגורמים זרים לקנות את הקרקע מלכתחילה. נניח שתהיה מערכת בדיקה מושלמת (ממש לא סביר אבל נניח) - א' עבר את כל הבדיקות הוא אמריקאי, נוצרי חובב ציון נלהב, שופך כסף על המדינה רק כי הוא אוהב יהודים, הכל ורוד. א' נפטר יש לו שתי בנים אחד ממשיך את דרכו, השני מה לעשות, מורד, הוא פרו פלסטיני או ניאו נאצי, איך המדינה תשיג את הקרקע חזרה במקרה כזה? הבעלות החוקית על הקרקע שלו, האם נוכל לאשר גם את יורשיו של כל רוכש? פירצה או לא? בטוח שלביבי ואטיאס יש תשובה, אבל הם חושבים עשר שנים קדימה, אנחנו צריכים לחשוב 50 שנה קדימה. לא לשכוח גם לביבי וגם לאטיאס יש חובות לא קטנים לציבור הבוחרים ול"תורמים" שלהם. שאלה אחרונה לשר אטיס ואני מפסיק לברבר כתוב במקורות "והארץ לא תמכר לצמיתות כי לי הארץ" ו"לא תחנם", איך פעילותך עומדת בקנה אחד אם שני צווים אלו? כנראה שפיקוח כסף דוחה תורה. סוף שבוע טוב לכולם, קוטי.
kuti  |  10.07.09