אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי - דו"ח חריף של ה־OECD: ישראל אינה מגנה על זכויות יוצרים של תרופות צילום: סי די בנק

בלעדי - דו"ח חריף של ה־OECD: ישראל אינה מגנה על זכויות יוצרים של תרופות

שנה לפני הצטרפות ישראל ל־OECD מציג הארגון תמונה קשה של ענף התרופות בישראל: משרד הבריאות מפר חובת סודיות, הביורוקרטיה הישראלית פוגעת בזכויות על פטנטים, והחוק הישראלי מעניק לחברות האתיות הגנה נחותה

14.07.2009, 08:05 | ענת ציפקין

ממשלת ישראל אינה מגנה כראוי על זכויות הקניין הרוחני של תרופות מקור - כך קובע דו"ח חריף של ה־OECD, הארגון הבינלאומי לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי, שהגיע לידי "כלכליסט". הדו"ח החדש מעיב על הצטרפותה הצפויה של ישראל ל־OECD, המתוכננת לשנה הקרובה.

"מדינות המבקשות להצטרף ל־OECD צריכות להוכיח שהן מסוגלות לתמוך בערכי הארגון, ובהם זכויות הקניין הרוחני", כותבת הוועדה המייעצת לארגון (BIAC). ואולם, הוועדה מפרטת שורת הפרות ישראליות בתחום זכויות הקניין הרוחני של תרופות המקור. בין היתר, טוענים ב־OECD כי משרד הבריאות מפר את חובת הסודיות בתיקי הרישום של התרופות, שהמנגנון הביורוקרטי בישראל פוגע בסודיות הפטנטים, ושהחוק הישראלי מעניק לחברות זרות הגנה נחותה, לעומת זו הניתנת לחברות תרופות ישראליות הפועלות בחו"ל.

אנחל גוריו, מזכ"ל ה-OECD, צילום: בלומברג אנחל גוריו, מזכ"ל ה-OECD | צילום: בלומברג אנחל גוריו, מזכ"ל ה-OECD, צילום: בלומברג

ממשרד האוצר נמסר: "ישראל מקיימת מגעים עם האירופים והאמריקאים במטרה להגיע להסכמות בנוגע להגנות הנאותות על קניין רוחני".

ישראל הוזמנה להצטרף ל־OECD לפני שנתיים, ובחודש שעבר סיכם שר האוצר יובל שטייניץ עם מנכ"ל ה־OECD אנחל גוריו כי ישראל תצטרף לארגון עד סוף 2010. בחודשים הקרובים יידרשו באוצר ובבנק ישראל לבצע התאמות אחרונות כדי לאפשר את הצטרפותה של ישראל ל־OECD.

ההפרות הישראליות בתחום התרופות, לפי דו"ח ה־OECD, הן:

הביורוקרטיה ברישום פוגעת בסודיות הפטנטים

בעולם: ברוב המדינות הרשויות מפרסמות בקשות לפטנט בתוך שנה וחצי מיום הגשתן. מרגע זה אסור להביא לשוק מוצר דומה.

בישראל: בקשת הפטנט מתפרסמת רק לאחר שאושרה; משך הזמן עד אז יכול להגיע לארבע שנים, שבמהלכן החומר סודי ואינו נגיש לציבור. הבעיה היא שבקשות רבות לרישום פטנט מתבססות על בקשות בחו"ל, שם מתפרסמת הבקשה לפני סיום הבחינה בישראל. התוצאה היא פגיעה בסודיות, המאפשרת לחברות גנריות להתחיל לייצר לפי פטנט שפורסם בחו"ל וטרם פורסם בארץ.

מה ממליץ ה־OECD: ישראל תחויב לפרסם בקשות המוגשות לפטנט בתוך 18 חודשים ממועד ההגשה המקורי.

התעשייה הגנרית מקבלת הנחות

בעולם: השיטה המקובלת להגנה על קניין רוחני היא באמצעות פטנט המעניק לחברה המפתחת בלעדיות על מכירת התרופה ל־20 שנה. בפועל, ההגנה קצרה יותר מכיוון שמרגע רישום התרופה ועד הגעתה לשווקים עוברת תקופה לא קצרה. לכן, כאשר הפטנט של חברה אתית עומד לפוג, היא יכולה להגיש לרשות הפטנטים בקשה לפיצוי זמן, ויכולה לזכות בהארכת זמן הפטנט עד חמש שנים נוספות.

בישראל: תוקף הפטנט נקשר לתקופה הקצרה ביותר שאושרה בחו"ל לתרופה. כלומר, האפשרות להאריך את תקופת ההגנה על פטנטים של תרופות אתיות קוצרה משמעותית.

"התעשייה הגנרית בישראל טוענת שהחקיקה בארץ מעניקה הגנה זהה לזו שבעולם המערבי, אבל זה לא כך", טוען גיא גורצקי, מנכ"ל פארמה ישראל, ארגון הגג של חברות תרופות המקור בישראל. "במקרים מסוימים, החוק בישראל מעניק את תקופת ההגנה הקצרה ביותר האפשרית, לטובת חדירת הגנריקה. אין לזה אח ורע בעולם"

לחוק נוסף גם תיקון שמונע הארכה של תקופת הפטנט, אם לא הוגשו בקשות להארכה דומה גם בארה"ב וגם באיחוד האירופי. במילים אחרות, חברה אתית שמבקשת הארכת פטנט בישראל נדרשת להציג שני אישורים קודמים.

מה ממליץ ה־OECD: ישראל תנתק את הקשר בין הארכת תוקף הפטנט המקומי לזה הבינלאומי, ותאפשר להאריך את תקופת הפטנט בארץ ללא תלות באישורים שיתקבלו מחו"ל.

משרד הבריאות מפר את חובת הסודיות

בעולם: כאשר חברת תרופות רושמת תרופה, היא נדרשת לחשוף את מרכיביה. תיק הרישום הזה סודי ומוגן.

בישראל: מותר לרשום תרופה גנרית כבר בזמן שבו התרופה האתית (שאותה מחקה התרופה הגנרית) מוגנת בתוקף פטנט. לטענת ה־OECD, במהלך אישורה של תרופה גנרית פותח משרד הבריאות בישראל את תיק הרישום, ובודק את תאימות התרופה הגנרית מול המידע שבתיק. בכך מפר המשרד את סודיות החברה האתית. מחברי הדו"ח טוענים עוד כי משרד הבריאות אף משתמש במידע זה לצורך אישור יצוא של תרופות גנריות לחו"ל.

החוק מעניק תקופת הגנה קצרה מהמקובל בעולם

חוק הרוקחות בישראל מגן על נתוני הרישום של תרופה חדשה במשך חמש שנים מיום רישומה בארץ, או חמש וחצי שנים מיום רישומה באחת המדינות המוגדרות בחוק (הקצר מבין השניים). הבעיה היא שבישראל אסור לרשום תרופות מקור לפני שנרשמו באחת המדינות המוכרות בחוק - כך שבפועל עוברים 16 חודשים מיום הרישום במדינה מוכרת ועד אישור התרופה בישראל. מצד שני, תקופת ההגנה נספרת מרגע האישור בחו"ל. במילים אחרות, ההגנה על תיק הרישום בישראל נמשכת פחות מחמש שנים.

מה ממליץ ה־OECD: כשמדובר בתרופות שאושרו במדינה מוכרת, ממשלת ישראל תגן על נתוני הרישום במשך חמש שנים, שיתחילו להיספר מיום קבלת רישיון השיווק בישראל.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
פארמה ישראל מציגים חלקי מידע ושוכחים שהם פארמה 'ישראל'
מצער כי ארגון ששמו פארמה ישראל האמור לייצג את החברות הרב לאומיות מתמקד בפגיעה בשמה הטוב של מדינת ישראל ע"י הצגת חלקי מידע/ מידע שקרי . אך ידוע כי אנו שונאי ישראל הגדולים. ארגוני פארמה באירופה וארה"ב לא היו מעזים להלעיז את השקרים וחלקי המידע המוצגים פה! גם באירופה באוסטרליה ובמדינות מוכרות רבות מאשרות הרשויות להגיש לרישום תכשיר גנרי בתקופה בה הפטנט המגן על תכשיר המקור תקף. הרשויות במדינות אלו יצרו תהליך זה ע"מ שיתאפשר שווק תכשיר גנרי מאושר ביום פקיעת הפטנט של תכשיר המקור. הרשויות בארופה, ארה"ב ואוסטרליה מכריזות באופן ברור וגלוי כי לצורך אשור תכשירים גנרים הן פותחות את תיקי תכשיר המקור, במידת הצורך, ע"מ להבטיח את בריאות הצבור, השקול הראשון במעלה. מעניין מדוע לא דן ה- OECD בתחקיר שערך לאחרונה הפרלמט הארופי על: - נצול המונופול של החברות הרב לאומיות ברשום עשרות פטנטים שמטרתם לעכב השקת תכשיר גנרי, - בקורת על הרגולטורים במשרדי הבריאות על שתהליך אשור התכשיר הגנרי אינו יעיל וקצר דיו - על מידע מכוון וחד צדדי שמזרימות החברות הרב לאומיות לרשויות ע"מ לעורר חששות בהם בעת אשור תכשירים גנרים הפרלמנט האירופי יצא בדרישות לשיפור משמעותי בתהליך אשורי התרופות הגנריות, לבחינת יצירת אחדות במערך הפטנטים אירופי, בדרישה ליעול תהליך הכנסה לסל הבריאות באירופה של התכשיר הגנרי, ובתהייחסות זהירה למידע שמזרימות הרב לאומיות המיועד לעכב/ למנוע אישור תכשירים גנרים. מענין מדוע פארמה ישראל וה- OECD מתעלמים מהתהליכים בעולם ומציגים מידע חד צדדי וחלקי.
מהתעשיה , תל אביב  |  14.07.09
14.
תגובה ל12
חבל שאת לא נכנסת לאתר BIAC ובודקת. היית מגלה כי חברה בארגון לא פחות מאשר את התאחדות התעשיינים הישראלית (המייצגת דווקא את התעשייה הגנרית). לא היית מוצאת שם אף גוף של "פארמה". מדובר באיך הקהילה העסקית הבינ"ל שמאוגדת בגוף המעוגן סטטוטורית ב OECD רואה את נושא הקניין הרוחני בישראל. ככה זה כשמציבים לנו מראה (ולא בפעם הראשונה) בתחום הזה. כדאי אולי שבמקום לטפול האשמות ולטמון ראשנו בחול, אולי פשוט נשווה את רמת ההגנה על קיניין רוחני בארץ לזו המקובלת בארצות ה OECD. רוצים להיות חברים במועדון של המדינות המפותחות? בואו נוודא שאנו מתנהגים כמותן.
משה , מרכז  |  14.07.09
13.
כולנו חכמים ופיקחים
כולנו חכמים ופיקחים, שלא לומר ממזרים. איני בטוח שכולם בעולם המערבי נוהגים בדיוק על פי הספר גם ביחס לעצמם ובודאי ביחס לאחרים אבל הם כתבו את החוקים והם השופטים. מה שאני יודע שבעוד שאנו "מחזיקים מעצמנו" כאילו אנחנו שייכים למערב, כאילו או טו טו חברים מכובדים ב - OECD הרי שאנו בעצם עולם שלישי עם כמה "איים" מתקדמים יותר. בזבזנו את היתרון של עלויות היצור והקרבה למערב אירופה שבעבר היה לזה חשיבות ואנו כבר לא ממש זולים, הודו וסין מדביקות אותנו במח ולבסוף נישאר עולם שלישי בכל (חינוך, בריאות, שלטון החוק ואכיפתו) אבל ללא כל משאבי טבע כמו עיירה קטנה ונידחת במערב הפרוע שסיימו להפיק את הזהב. הפוליטיקאים שלנו מדברים כל הזמן "רפורמות", "הפרטות" אבל במציאות הם הורסים את המדינה
אדר  |  14.07.09
12.
חוסר דיוק, עיוותים, לחצים תעשייתיים ומה שבינהם
חשוב לשים לב שזה לא באמת דוח של ה-OECD עצמו, אלא של קבוצת לובי של תעשיינים BIAC שהגישו נייר עמדה ל-OECD בבקשה לשקול את הטיעונים המועלים. אין המדובר בביקורת של הארגון כחלק מתהליך ההצטרפות, אלא לחצים אינטריסנטיים שמנסים לקדם את האג'נדה שלהם.
Gossip Girl  |  14.07.09
לכל התגובות