אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוזרים לפרסם תשואות שנתיות צילום: יובל חן

חוזרים לפרסם תשואות שנתיות

אחרי חגיגת פרסומי התשואות בחיסכון הפנסיוני, פרסם הממונה על שוק ההון טיוטת חוזר שתמנע מהגופים המוסדיים פרסום תשואות חודשיות. המטרה: הקטנת התמריץ ללקיחת סיכונים. כלכליסט מציג: כך זה יעבוד מעכשיו

20.07.2009, 11:18 | רחלי בינדמן

מה החידוש בטיוטת החוזר שפרסם אתמול הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון ידין ענתבי?

החל ב־1 בינואר 2010 ייאסר על הגופים המוסדיים - מנהלי קופות הגמל, ביטוחי המנהלים וקרנות הפנסיה - לפרסם את התשואות של מסלולי החיסכון הפנסיוני שהם מנהלים כאוות נפשם, בדרך המועילה ביותר לצורכי השיווק והמכירות שלהם. הגופים המוסדיים שיבקשו לפרסם את הישגיהם יידרשו לעשות זאת על בסיס שנתי לפחות, ולהציג בכל פרסום את התשואה שרשמו ב־12 החודשים שקדמו ליום הפרסום לפחות. גוף מוסדי שירצה לפרסם, למשל, מה עשה מסלול השקעה מסוים שבניהולו בשנת 2006, יוכל להציג את הביצועים בשנה הקלנדרית, אך יידרש להציג לצד תשואה זו גם את התשואה ב־12 החודשים האחרונים.

פרשנות: המתחסדים, האשמים והמתנשאים אלה שפתאום מתהדרים במהימנות התשואות השנתיות וזה שבכלל יצר את הפרסום על בסיס חודשי רחלי בינדמןלכתבה המלאה

בנוסף יידרשו הגופים המוסדיים לפרסם לצד התשואה השנתית הממוצעת גם את התשואה השנתית הממוצעת שהשיג כל מסלול השקעה בשלוש השנים האחרונות ובחמש השנים האחרונות, אם מסלול ההשקעה קיים פרק זמן שכזה.

מדוע מבצע הפיקוח את השינוי הזה?

לטענת הפיקוח, "מתן אפשרות לפרסם תשואות חודשיות הניע את ציבור החוסכים לבחון את הביצועים של המוצרים הפנסיוניים בטווח הקצר, ובמקביל השפיע על קביעת מדיניות ההשקעה בגופים המוסדיים, במטרה למקסם את התשואה בטווח הקצר. היות שמדובר בחיסכון לטווח ארוך, יש לבחון את הביצועים של מסלול ההשקעה על פני תקופת זמן ארוכה - ולא על פני חודשים בודדים".

"אני חייב להדגיש שמי שבמידה רבה הכניס את השוק לטירוף התשואות החודשיות והיומיות הוא האוצר, שעכשיו חוזר בו", מזכיר בכיר בגוף מוסדי גדול.

ידין ענתבי, צילום: אוראל כהן ידין ענתבי | צילום: אוראל כהן ידין ענתבי, צילום: אוראל כהן

האם הצגת תשואות על בסיס פרקי זמן של שלוש וחמש שנים תיתן אינדיקציה טובה יותר לגבי איכויות הניהול של הגוף הפנסיוני?

בכיר באחד הגופים הפנסיוניים הגדולים סבור שגם פרק זמן של חמש שנים אינו מספיק כדי לבחון חיסכון פנסיוני, שנמשך כ־40 שנה. לטענתו, יש לדרוש פרסום תשואה על פני טווח של עשר שנים לפחות.

אורן חנוכה, מנכ"ל ד"ש גמל, סבור לעומת זאת שמדובר במהלך מבורך. "מי שרוצה להסיק מביצועי עבר על ביצועי העתיד, שלוש וחמש שנים הן טווח הזמן המינימלי כדי שתהיה איזושהי יכולת הסקה סטטיסטית מנתוני העבר. צריך לזכור ששוק ההון הוא מחזורי, ובהצגת תשואות צריך לכלול גם תקופות שהשוק היה בשפל וגם תקופות שהשוק היה בגאות. פרסום תשואות בא לשרת, בראש ובראשונה, את העמית, ככלי המאפשר לבחון איזה גוף הוכיח את עצמו בעבר, ומכאן להסיק במידת האפשר על התשואות בעתיד".

מה המשמעות של חובת הצגת תשואה של שלוש וחמש שנים על גופים הקיימים פרק זמן קצר מזה?

גופים שקיימים תקופה קצרה מחמש שנים לא יידרשו להצגה של פרק זמן כזה. למשל, חברות שמנהלות קופות גמל פחות מחמש שנים ייפלטו מההשוואה שעושים הגופים השונים לפרק זמן זה. לדברי חנוכה, "קופות גמל המסוגלות להציג תשואות היסטוריות של שנתיים בלבד לא מאפשרות הסקה לגבי יכולת הניהול שלהן בעתיד". אמיר אייל, יו"ר בית ההשקעות אינפיניטי, המנהל נכסים בהיקף של 4.5 מיליארד שקל, אינו מסכים עמו: "צריך לאפשר לכל הגופים שקמו אחרי ועדת בכר להיכנס להשוואה. הרבה גופים החלו את פעילותם ב־2004 ולכן צריך לקצר את פרקי הזמן הנדרשים להצגת התשואה לארבע שנים כדי שיהיה שוויון".

לצפייה בשינויי הרגולציה על החיסכון הפנסיוני לחצו כאן.

הגופים המוסדיים נדרשים לדווח על התשואות החודשיות למפקח על הביטוח. האם דרישה זו תבוטל?

לא. המפקח על הביטוח ימשיך לדרוש מהגופים המוסדיים לשגר אליו מדי חודש בחודשו את התשואות שהשיגו. עם זאת, המפקח מתכוון להסיר מהאתרים שלו (גמל נט, ביטוח נט וכו') את האפשרות לשלוף את התשואה החודשית של כל גוף, ולהחליפה בתשואה השנתית בלבד. עם זאת, בחישוב פשוט ניתן יהיה לגלות את התשואה שהשיג הגוף המוסדי בכל חודש.

האם יהיה שינוי בדו"חות השנתיים והרבעוניים שהחוסך מקבל מהגוף המנהל את כספי הפנסיה שלו?

חד משמעית לא. הדו"חות הרבעוניים והשנתיים צפויים להישאר במתכונתם הנוכחית. טיוטת החוזר מתייחסת רק לפרסומים שיווקיים של הגוף הפנסיוני.

האם מרגע שהחוזר ייכנס לתוקף לא יוכל החוסך לראות את התשואה החודשית שהשיג החיסכון הפנסיוני שלו?

ניתן יהיה להמשיך לראות את התשואה החודשית באתר של הגוף המוסדי המנהל את כספי החיסכון.

טיוטת החוזר קובעת דרישה נוספת להצגת מדד משווה כדי לבחון את ביצועי הגוף המנהל את החיסכון. למה הכוונה?

הגופים המוסדיים יחויבו להציג ליד כל פרסום תשואה של מסלול השקעה גם מדד משווה, מתוך רשימה של ארבעה מדדים שמפרסם המפקח על הביטוח באתר שלו. המדדים הללו אמורים לספק לחוסך מידע בנוגע לרמת הסיכון של מסלול ההשקעה שלו, ובנוגע לביצועים של אותו מסלול ביחס לביצועי השוק ולביצועי הענף.

האם השוואה למדדים שמציע המפקח על הביטוח תספק אינדיקציה טובה לחוסכים על איכות ניהול החיסכון שלהם?

בכיר בגוף מוסדי טוען שלא. "מדדי הסיכון שמציע הפיקוח הם שוב מדדים שבאים לבחון ביצועים בטווח הקצר, ביחס לחיסכון שהוא מטבעו ארוך טווח. הדוגמה הפשוטה ביותר היא של אג"ח ממשלתיות קצרות או ארוכות. לחוסך לטווח ארוך אג"ח קצרות מסוכנות יותר, אף על פי שאג"ח ארוכות הן יותר תנודתיות לאורך הדרך".

למעשה, טוענים בכירים בענף, תנודתיות של נכס השקעה היא בכלל לא פרמטר ביחס לחוסכים צעירים, מכיוון שטווח ההשקעה שלהם ארוך — ולכן מדד סטיית התקן לא ישקף את איכות ניהול החיסכון. נוסף על כך, טוענים אותם בכירים, מרבית החוסכים לא יבינו את המדדים הללו, שרק יסבכו אותם יותר בבחירת הגוף שינהל את חסכונותיהם.

האם הטיוטה אוסרת על גוף מסוים לפרסם את תשואותיו בכלל?

כן. על גוף מוסדי שמנהל פחות מ־10 מיליון שקל ייאסר פרסום של תשואת מסלולי ההשקעה. לדברי חנוכה, לא ניתן ללמוד מנתוני העבר של קופות עם היקף נכסים קטן כל כך על הביצועים שלהן בעתיד. אייל שוב לא מסכים: "באוצר הלכו למהלך של מפץ גדול עם רפורמת בכר. החומר היה מרוכז ואז פיזרו את מרכזי הכוח לכל עבר, כך שנוצר כאוס - לוקח זמן עד שגוף חדש מתגבש לכוכב לכת. עכשיו רוצים להחזיר הכל למצב הקודם, ורוצים שהכוכב הקטן שבדיוק מתחיל להתגבש יתמזג עם כוכבים אחרים. המהלך, יחד עם הגדלת דרישות ההון מקופות הגמל, יביא לחיסול שליש מחברות הגמל. שהאוצר יחליט אם הוא רוצה תחרות בריאה שטובה ללקוח, עם ריבוי גופים, ולחלופין לא לאפשר לגופים הקטנים לצמוח".

מה יקרה לגופים שמנהלים מסלולי השקעה עם נכסים בשווי נמוך מ־10 מיליון שקל?

באופן כללי, יש יחסית מעט מאוד גופים כאלה. סביר להניח שמסלולי ההשקעה הללו ימוזגו עם מסלולי השקעה אחרים. הכוונה של הפיקוח היא לעודד השקעה במסלולים יציבים עם היקף נכסים גדול יחסית ולמנוע את התופעה של הקמת קופות גמל חדשות ואטרקטיביות לכאורה עם היקף נכסים נמוך. קופות אלה הן בעלות אורך חיים קצר והתשואות בהן אינן יכולות לתת אינדיקציה ביחס להישגי הגוף המנהל אותן. בכל מקרה, אם הגוף יחליט להמשיך ולקיים מסלול כזה, לחוסך תהיה גישה לתשואות דרך החשבון האישי שלו באתר של אותו גוף.

האם סוכני הביטוח יוכלו להמשיך להציג ללקוחות תשואה חודשית של הגוף המנהל, בניגוד לחוזר?

לא. סוכני הביטוח יידרשו ליישר קו עם טיוטת החוזר ולהציג ללקוחותיהם רק תשואות על בסיס שנתי. הם לא יוכלו עוד לפתות חוסכים על בסיס תשואה חודשית של גוף כזה או אחר. עם זאת, לחוסכים תהיה גישה לחשבון האישי שלהם, כך שיוכלו להמשיך ולהתעדכן מדי חודש בנוגע לתשואה שהשיג מסלול ההשקעה שלהם.

מתי ייכנס השינוי לתוקף?

מדובר רק בטיוטה שהועברה לעיון הגופים המוסדיים, והערותיהם אמורות להתקבל עד 23 באוגוסט 2009. לאחר מכן, אם תאושר הטיוטה, החוזר ייכנס לתוקפו בינואר 2010.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
עמימות אינה הדרך
מי מייצג כאן את החוסכים ? ענתבי ושות' בערב המשבר בשנה הקודמת עשו ניסיון כזה , אסרו על הקופות לדווח על תשואות במשך חצי שנה קריטית ביותר לחוסכים , לקופות היה נוח , ואילו המשקיעים האומללים לא ידעו במשך חצי שנה מה קורה עם כספם , בתקופה זו הפסדתי ארבעים אחוז מכספי ( היתי מושקע בשיאון ) מנעו ממני את האפשרות לדעת על מעלליהם של מנהלי הקופות , לכולם היה נוח , אך לנו ציבור המשקיעים נגרם נזק שעד היום לא תוקן . למה בדיוק מצפה האוצר ? שוב לתת יד חופשית ופרועה למנהל הקופות ? רכשו אגח"ם זבל לקופות , גרמו נזקים , ללא פיקוח , האוצר שאוזלת ידו לא מנע ברגולציה מהלכים הרפתקניים , עדיף שיטפל במנהלי הקופות ויפקח יותר על איכות ההשקעות מאשר יטפל "בחוסכים הטיפשים" והבורים שהאוצר החליט לחנך את הילידים !!!
שלום ישראלי , חיפה  |  21.07.09
9.
חובה על גופי הגמל לפרסם את התשואה הריאלית החודשית וכן
את התשואה הריאלית הממוצעת ב10-15 שנים אחרונות (שהרי מדובר בחסכון ארוך טווח ולא בינוני) ובניכוי דמי ניהול! הציבור חייב לדעת שבמצב הנוכחי שבו דמי הניהול הנפוצים הם כ 2% לשנה הרי שמנהלי הקופות שותפים בכ 50% מהתשואה על פני תקופת חיסכון של 20 שנה- וזה גזל!
שותף סמוי  |  21.07.09
8.
סכנה גדולה
מדובר בסכנה גדולה קופות הגמל ישקיעו את כספי החוסכים בהשקעות מסוכנות והחוסך לא ידע על כך ויתעורר בסוף השנה בלי כספי החסכון מציע שקופות הגמל והפנסיה יפרסמו כל יום את התשואות בכל תיק וגם את הרכב ההשקעות בכל תיק ברצוני לציין שלפי החוק קופות הגמל והפנסיה חייבות לדווח לממונה על שוק ההון כל יום על התשואות וההשקעות בכל תיק ולכן מדובר בהסתרה זדונית ומסוכנת
אלי , רמת גן  |  20.07.09
לכל התגובות