אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התמ"ת: התמתנות בקצב ההרעה בשוק העבודה ברבעון השני צילום: צביקה טישלר

התמ"ת: התמתנות בקצב ההרעה בשוק העבודה ברבעון השני

מספר המשרות הפנויות הממוצע ליום עמד ברבעון השני על 15.6 אלף, ירידה של 25% לעומת הרבעון הקודם והרמה הנמוכה ביותר מאז 1997. עם זאת, חל שיפור משמעותי במאזן בין איושי משרות לפליטות עובדים לעומת הרבעון הראשון

26.07.2009, 12:09 | מיקי פלד

בשורה טובה יוצאת הבוקר (ב') ממשרד התמ"ת. על-פי נתוני מנהל המחקר של המשרד, ברבעון השני של השנה נמשכה ההאטה בביקוש לעובדים, אך במקביל נרשמה התמתנות בקצב ההרעה בשוק העבודה בישראל.

מספר המשרות הפנויות עמד ברבעון השני על ממוצע של 15.6 אלף ליום, ירידה של 25% לעומת הרבעון הקודם והרמה הנמוכה ביותר שנרשמה בכל השנים בהם נערך סקר מעסיקים (מאז 1997). לעומת הרבעון המקביל אשתקד, מדובר בירידה של 70% במספר המשרות הפנויות.

פישר אופטימי "מצב המשק מתחיל להשתפר" לדברי הנגיד הסימנים המעודדים הם העלייה שנרשמה בחודשיים האחרונים בייצוא, הגידול שנרשם בייבוא, העלייה במדד המשולב וכו'. יחד עם זאת הוסיף פישר כי "ניצבים לפנינו עדיין ימים קשים, בעיקר בתחום האבטלה שעלולה להמשיך ולגדול" אמנון אטד, תגובה אחתלכתבה המלאה

מאזן התעסוקה (איושי משרות פחות פליטות עובדים) נותר שלילי, אך חל בו שיפור ברבעון השני, והוא עלה ממאזן שלילי של 32- אלף משרות ברבעון הקודם למאזן של 10.5- אלף ברבעון הנוכחי. ברבעון המקביל אשתקד היה מאזן התעסוקה חיובי ועמד על 8.5 אלף משרות.

זהו הרבעון השלישי ברציפות בו מאזן התעסוקה שלילי והוא מצביע על כך כי נראה המשך עלייה בשיעור האבטלה ברבעונים הקרובים, אם כי בקצב נמוך יותר מזה שראינו ברבעון הראשון, אז עלה שיעור האבטלה בלמעלה מאחוז.

עם זאת, לדברי אנשי מנהל המחקר בתמ"ת, השיפור במאזן התעסוקה נובע במיוחד מירידה בהיקף פליטות העובדים, בעיקר בשל ירידה חדה בנכונותם של עובדים לעזוב משרות ביוזמתם וכן מהירידה בהיקף הפיטורים מרמה של 83 אלף ברבעון הקודם ל-70 אלף ברבעון השני.

הקלות הבלתי נסבלת של איוש משרות

מנתוני התמ"ת עולה עוד, כי משך הזמן הממוצע בו משרה היתה פנויה עמד ברבעון השני על 2.8 שבועות, בדומה ל-2.9 שבועות ברבעון הקודם, אולם נמוך יותר בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, אשר היה 4.4 שבועות. ממצא זה, בשילוב הירידה במספר המשרות הפנויות, מעיד על הרמה הנמוכה של ביקוש לעובדים והקלות במציאת עובדים ואיוש מהיר של משרות פנויות.

פחות עוזבים מיוזמתם

אחד הפרמטרים הבוחנים את תחושת הביטחון התעסוקתי של העובדים הינו נכונותם לוותר על משרות ביוזמתם לשם החלפתן באחרות, ככל הנראה טובות יותר. שיעור פליטת העובדים הנעשית מיוזמת העובדים. סך כל פליטות העובדים (ביוזמת העובדים + פיטורים), ירד מרמה של 45.7% ברבעון הראשון לרמה של 42.7% ברבעון השני. כ-60% מהירידה בפליטות העובדים ברבעון הנוכחי מוסברת בירידה חדה במספר העובדים המוכנים לעזוב משרות ביוזמתם ככל הנראה מתוך החשש של עובדים שלא יוכלו למצוא משרות אחרות טובות יותר. שאר ה-40% מוסבר בירידה בהיקף הפיטורים.

ניתוח נתוני הרבעון השני מלמד כי הציפיות לגידול בפעילות ולגידול במצבת כח-אדם ברבעון הבא המשיכו להיות שליליות כך שגבר מספרם של המעסיקים הפסימיים על האופטימיים, אם כי השתפרו לעומת הרבעון הקודם. במאזן ציפיות כח-אדם (אחוז הצופים עלייה במצבת כח-האדם ברבעון הבא פחות אחוז הצופים ירידה) נרשמה עלייה לעומת הרבעון הקודם והוא עמד על 2.9%- לעומת 4.4%- ברבעון הקודם. עם זאת נרשמה ירידה לעומת הרבעון המקביל אשתקד אז עמד על מאזן חיובי של 3.8%. במקביל, נרשם שיפור גם במאזן הציפיות לגידול בפעילות העסקית והוא עמד על 13.4%- לעומת מאזן שלילי של 25.6%- ברבעון הקודם. נתון זה עדיין נמוך משמעותית לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אז עמד על מאזן חיובי של 2.0%.

בני פפרמן, מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, אומר כי "למרות הסימנים החיובים בחלק מהמשתנים ובהם גם במאזן התעסוקה, עדיין מדובר בהמשך ההרעה בשוק העבודה, אם כי בקצב מתון יותר מאשר ברבעון הקודם. מכאן ניתן לצפות להמשך העלייה בממדי האבטלה אולם בקצב נמוך יותר לעומת הזינוק של מעל לנקודת אחוז ברבעון הראשון של השנה".

תגיות