אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל ג'י.אם.אף לקראת האסיפה המכרעת: "אנחנו מבקשים רק קצת זמן"

מנכ"ל ג'י.אם.אף לקראת האסיפה המכרעת: "אנחנו מבקשים רק קצת זמן"

ג'רי מנדל אומר בראיון ל"כלכליסט": "החברה רשומה באי ג'רסי. אתה יודע כמה יעלה לבעלי האג"ח לקחת את כל הניירת לשם? לשכור שם עו"ד, טיסות, בתי מלון?"

27.07.2009, 08:27 | גולן חזני

בעלי המניות של חברת ג'י.אם.אף מחכים היום (ב') לחדשות מכריעות בנוגע לעתיד החברה. לאחר שהמשא ומתן עם נציגות בעלי האג"ח נכשל, תחליט היום אסיפת בעלי איגרות החוב אם להעמיד את האיגרות של החברה לפירעון מיידי, ולהתחיל בהליכים משפטיים נגדה.

ג'רי מנדל, מנכ"ל ג'י.אם.אף שבשליטת קרן RP ופועלים אי.בי.אי, אומר בראיון ראשון ל"כלכליסט", כי הוא דוחה מכל וכל את טענות בעלי האג"ח. "אנחנו מוכנים לפרוע את כל החוב, לא ביקשנו להוריד את הסכום", הוא אומר.

לכל אורכו של הקרב מול בעלי האג"ח ניצב ג'רי מנדל לבדו. קרן RP ופועלים אי.בי.אי לא שלחו נציגים לאסיפות, והשאירו אותו להתמודד מול חבורה ממולחת ועקשנית של מחזיקים שמבקשים בכל מחיר לקבל את המרב מהחוב של החברה. ייתכן שהיום, לראשונה מאז החל במשא ומתן מול מחזיקי החוב, יגיע מנדל לדיון מלווה בעורך דין.

איך הרגשת כאשר השאירו אותך לבד מול המשקיעים?

"לאף אחד לא נעים בסיטואציה כזאת".

ביקשת מהבעלים לבוא לאסיפה?

"בוא נשאיר את זה בינינו".

ההיכרות של מנדל עם בעלי המניות של ג'י.אם.אף החל לפני שנים. מנדל עבד יחד עם רפי ברבר, יו"ר קרן RP, במריל לינץ' בניו יורק, ולאחר מכן עבר לנהל את הסניף הישראלי של הבנק עד 2003. לאחר שכמה שנים עבד כעצמאי, ב־2007, עם הקמת ג'י.אם.אף, מונה למנכ"ל.

רונן צלניר, צילום: יובל חן רונן צלניר | צילום: יובל חן רונן צלניר, צילום: יובל חן

"ג'י.אם.אף הוקמה כדי להעניק הלוואות מזנין לחברות שנתקלו בקשיים להשיג מימון מהבנקים. מאז התחולל צונאמי בעולם. אפילו הבנק שעבדתי בו, מריל לינץ', כבר איננו. בזמנו, קיבלנו עבור ההלוואות שהענקנו ריביות גבוהות, אך הביטחונות לא היו הכי טובים. המשקיעים שרכשו את האג"ח שלנו היו מודעים לסיכון.

"הבנצ'מרק שלנו זה קרנות מזנין דומות, למשל הקרן של קלפרס, שהעניקה למשקיעים במחצית הראשונה של 2008 בין 4% למינוס 100%. המשקיעים שלנו קיבלו עד היום 55 אגורות על כל שקל שהשקיעו, ומי שיישאר איתנו יקבל 97 אגורות לפחות, כך שהקרן שלנו היא בעשירון העליון של קרנות המזנין מבחינת ביצועים. אין לנו במה להתבייש. הביצועים שלנו בסדר גמור", הוא אומר.

בשורה התחתונה, אתם קרן מכובדת שגייסה אג"ח ולא משלמת.

"היתה התדיינות מול בעלי האג"ח אף על פי שלבעלי המניות שלנו אין שום מחויבות משפטית או אישית. בגלל המחויבות המורלית שלהם הם החליטו לבוא לקראת בעלי האג"ח - תחילה הציעו להכניס יד לכיס ולהעמיד ערבות בסך 24 מיליון שקל, ואחר כך ניסחו הצעה משופרת אופטימלית ביחס לתנאי השוק כיום. הדבר היחיד שביקשנו בתמורה הוא קצת זמן, שנוכל לעשות את העבודה ולגבות את החובות מהחברות שהלווינו להן. לא ביקשנו לוותר על חלק מהחוב. אנחנו פועלים יום ולילה לגבות את החובות".

מנדל מספר על ההלוואה של 3.5 מיליון דולר שהחברה העמידה לחברת ואנקו (ראו מסגרת). "בינתיים ואנקו החזירה את מחצית החוב והריבית ו־360 אלף דולר נוספים. ואנקו במו"מ להכניס משקיע, ואני מקווה שעד חודש ספטמבר השנה נגבה ממנה שלושה מיליון דולר נוספים על הריבית. ככל הנראה, עוד כמה שבועות נוכל לדווח על התקדמות בהלוואה נוספת", אומר מנדל.

"כשמגיעים להסדר צריך לשקול מה האלטרנטיבות שעומדות בפני בעלי האג"ח. חלק מבעלי האג"ח אומרים היום, 'בואו ניקח את החברה לפירעון מיידי, נמנה כונס ונגבה בעצמנו את החובות'. התהליך הזה יעלה להם הרבה מאוד כסף וזמן, שבכלל לא בטוח שזה כדאי להם. החברה רשומה באי ג'רסי. אתה יודע כמה יעלה להם לקחת את כל הניירת לשם? לשכור שם עו"ד, טיסות, בתי מלון? אחר כך הם יצטרכו לעמוד מול חמשת הלווים שלנו, שלא פרעו את החוב, וללווים האלה יש פעילות בברמודה, מלטה, שוויץ, רוסיה, סלובקיה, הונגריה, רומניה, קפריסין, גאנה וחוף השנהב".

"בכל מדינה כזאת צריך לפעול בנפרד ולמנות שם כונס. בעלי האג"ח יפסידו מהתהליך הרבה יותר כסף ממה שיצליחו לגבות. הדבר היחיד שיחסכו זה הוצאות ההנהלה ונושאי משרה: 100 אלף דולר השכר שלי, ו־100 אלף על שירותי חשב, גזבר וייעוץ משפטי".

הקרב בג'י.אם.אף בעלי האג"ח: ג'י.אם.אף שימשה כצינור מימון ל־RP ל"כלכליסט" נודע כי בעלי האג"ח תובעים לחקור מספר העברות כספים חשודות בין ג'י.אם.אף לבעת המניות הגדולה - RP גולן חזנילכתבה המלאה

למה לרשום את החברה בג'רסי? יש שטוענים כי הדבר נעשה כדי להתחמק מבעלי החוב.

"אם היינו חושבים על מצב כזה לא היינו מקימים את החברה. RP היא חברה זרה שלא פועלת בישראל. ג'י.אם.אף הוקמה כדי לגייס כספים בתל אביב, אבל לא פעלה בארץ ולא הלוותה לחברות ישראליות. העמדנו אשראי לחברות בעולם. אנחנו חברה זרה עם בעלי מניות מיעוט ישראלים".

ההלוואות היו השקעה טובה

החברה הוקמה כדי להעניק הלוואות, אך אתם בחרתם להעביר את הכסף עבור הלוואות של קרן RP. הרי אם ההלוואות האלה היו טובות, RP לא היתה מעבירה חלק מהן לרשותכם.

"ואנקו קיבלה הלוואה מ־RP ב־5 בפברואר 2007. אנחנו נכנסנו לעסקה הזאת ב־28 בפברואר - כלומר 23 יום מאוחר יותר. הפער נבע מבדיקות נוספות שהיינו צריכים לערוך. מישהו באמת חושב שתוך 20 יום חלה הרעה משמעותית בואנקו כדי ש־RP תדחוף הלוואה גרועה לג'י.אם.אף?!"

"אנחנו שקופים לגמרי"

מנדל מספר על הלוואה נוספת שהועמדה לחברת פראפ, ש־RP מחזיקה ב־42% ממניותיה (ל"כלכליסט" נודע כי מדובר בחברת החיטה הרוסית שבבעלות רוני יצחקי). "סכום ההלוואה שהעמדנו הוא 5 מיליון דולר והריבית השנתית היא 13% לשנה. התנהלנו כאן מול RP, וההלוואה נפרעה ביוני 2008. זו הוכחה שנוגדת את טענות בעלי האג"ח".

מי יושב בוועדת האשראי שלכם?

"בוועדת האשראי ישבו רונן צלניר מאי.בי.אי, אנדריאס שלייגל מ־RP, ורפי ברבר מ־RP".

וכשמחליטים להעביר כסף ל־RP, שני האחרונים קמים ויוצאים?

"יש תהליך מסודר שבו כשיש עסקאות עם בעלי עניין, מי שממליץ עליהם זה הנציג הלא נגוע, צלניר - החבר היחיד בוועדה שאינו מטעם RP. נציגי RP בישיבה יצאו, ואז צלניר המליץ על העסקאות לבד".

ומי יושב בדירקטוריון?

"אלן טיידי מג'רסי הוא יו"ר החברה. הוא לא עובד ב־RP אבל קשור אליה. מלבדו ישנם לו סילבר ופטר הולדן, שניהם מ־RP. הולדן הוא גם סמנכ"ל הכספים של ג'י.אם.אף. נציג נוסף הוא עומר ידלין, מרצה באוניברסיטה".

מי מהדירקטורים הצביע בשתי ההלוואות ל־RP?

"עומר ידלין ואני".

שיחררתם את RP מאחריות לחובות בהלוואות המדוברות?

"אנחנו עובדים בצמוד ל־RP, ועושים מאמץ משותף לגבות את הכסף".

בדקתם מול RP שהמהלכים חוקיים?

"אנחנו שקופים לגמרי. כל הטענות שמועלות שטותיות. ברגע שנכנס להיבט המשפטי ייכנסו לתמונה גם עורכי הדין".

תגיות