אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: מסמך של הבורסה חושף: "קיצור זמן המסחר לא פגע בהיקפים" צילום: אוראל כהן

בלעדי: מסמך של הבורסה חושף: "קיצור זמן המסחר לא פגע בהיקפים"

המחזורים בכמות המניות זינקו ב־123% במחצית הראשונה של 2009. הירידה בתמורה הכספית - נמוכה מהממוצע בעולם

09.08.2009, 08:26 | הדר רז

"לא ניתן להצביע על פגיעה בהיקף המסחר במניות בבורסה בכלל, ובמניות הדואליות בפרט, כתוצאה מקיצור זמן המסחר", כך נכתב במסמך של הבורסה, שהוכן לקראת דיון שהתקיים ביום חמישי והגיע לידי "כלכליסט".

בדצמבר 2008 החליט דירקטוריון הבורסה להקדים את מועד סיום המסחר בשעה, החלטה שנכנסה לתוקף בתחילת 2009. הרעיון לבחון מחדש את אורכו של זמן המסחר התעורר לאחר שהתברר כי במהלך עיצומי עובדי הבורסה בחודשים מרץ ואפריל 2008, אז הסתיים המסחר בשעה 14:15, מחזורי המסחר לא נפגעו. בעת קבלת ההחלטה על קיצור זמן המסחר בשעה הוחלט כי לאחר חצי שנה ממועד השינוי ייבחן הנושא שוב באמצעות ועדה פנימית של הבורסה.

גורמים בכירים בשוק ההון לא הופתעו ממסקנות הוועדה. "אף אחד לא באמת חשב שחצי שנה לאחר קיצור זמן המסחר בשעה, ועדה פנימית של הבורסה תגיד כי ההחלטה היתה טעות", אמר ל"כלכליסט" אחד מהם. למרות המסקנה הסופית של הוועדה, הבורסה מודה כי בשל המשבר הכלכלי היה קשה לבחון את הנושא, ולכן הוועדה ביצעה כמה בדיקות.

השוואה לתחילת 2008

"לאור הטלטלה שפקדה את השווקים במחצית השנייה של 2008, ולאור הירידות במחזורי המסחר שבאו בעקבותיה, התקשתה הוועדה לסנן את השפעתו הישירה של קיצור זמן המסחר, מבין יתר הגורמים שהשפיעו על השינויים בהיקף המסחר", נכתב במסמך. "השלכות הטלטלה על מחזורי המסחר ועל תנודות השערים במחצית השנייה של 2008 מנעו את ביצוע ההשוואה הבסיסית המתבקשת - השוואת מחזורי המסחר בחצי השנה שלפני הקיצור לעומת המחזורים בחצי השנה שאחריו". מסיבה זו החליטו בבורסה להשוות בין מחזורי המסחר במחצית הראשונה של 2009 לעומת ששת החודשים הראשונים של 2008, לפני שיא המשבר.

הבורסה מציינת כי בגלל שבמחצית הראשונה של 2009 חל זינוק במסחר במניות בענף חיפושי נפט וגז, ומאחר שחלק מהמניות נסחרות בשערים נמוכים מאוד, קרוב למחצית מהמסחר בכמות המניות בבורסה ב־2009 היה בענף זה.

הוועדה מצאה כי מחזור המסחר בכמות המניות (בנטרול מניות הנפט והגז) לאחר קיצור הזמן גבוה בכ־26% ביחס למחצית הראשונה של 2008. כשבודקים את מחזור המסחר בבורסה בכל המניות (ללא ניכוי מניות הנפט והגז), הגידול במחזור ב־2009 עמד על 123%.

ירידה של 37% בתמורה

הוועדה בדקה גם את השינוי בתמורה הכספית של מחזורי המסחר, כאשר כדי לנטרל את השלכות המשבר על השינויים במחזורי המסחר, היא השוותה את שיעור השינוי במחזורי המסחר בבורסה בת"א לשיעור השינוי בבורסות בעולם. "ההנחה היא שהטלטלה הגלובלית השפיעה בסדרי גודל דומים על כל השווקים המובילים, ולכן הניחה הוועדה כי ירידה במחזורי המסחר בת"א, אם תימצא כזו, בשיעור גבוה יותר מהממוצע בבורסות המובילות בחו"ל, יכולה להיות מוסברת בשל קיצור זמן המסחר", כותבת הבורסה.

מסקנת הוועדה היא ששיעור הירידה בתמורה הכספית של מחזורי המסחר בבורסה בת"א, לאחר קיצור זמן המסחר, היה נמוך מהממוצע בבורסות מובילות בעולם - ירידה של 37% בת"א לעומת ירידה ממוצעת של 40% בעולם.

משקיעים רבים חששו כי קיצור זמן המסחר עלול להוביל לגידול חלקו של המסחר במניות הדואליות בעולם על חשבון ת"א. הוועדה מציינת כי חלקו של המסחר במניות הדואליות בת"א מסך כל המסחר בהן בבורסה המקומית ובבורסות העולם גדל, וגם כי חלקן של הדואליות מסך כל המסחר במניות הנסחרות בת"א לא נפגע כתוצאה מקיצור זמן המסחר.

באשר לשינויים בתמורה הכספית של מחזורי המסחר במניות הדואליות, הוועדה קובעת כי שיעור הירידה היה נמוך משיעור הירידה בכל המניות בבורסה. בעוד היתה ירידה של 37% במחזורי המסחר בכל המניות שנסחרות בת"א, במניות הדואליות היתה ירידה של 20% בלבד, כאשר הירידה במניות הדואליות בנטרול טבע היתה 22%. הוועדה מציינת כי מניית טבע היא יוצאת דופן. חלקו של המסחר בת"א מסך כל המסחר במניית טבע ירד לאחר קיצור זמן המסחר ל־14% לעומת 17% בתקופה המקבילה. על פי הוועדה, ביתר המניות הדואליות (בנטרול טבע) חל גידול בחלקו של המסחר בתל אביב מ־39% ל־59% בששת החודשים הראשונים של 2009.

תגיות