אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חולי עבודה: שפעת החזירים בדרך למשרד צילום: רויטרס

חולי עבודה: שפעת החזירים בדרך למשרד

שפעת החזירים עתידה לשלוח בחורף הקרוב עובדים רבים לבתיהם לימי מחלה ממושכים ואולי אף לאשפוז. מהי האחריות המוטלת על מקום העבודה במניעת הידבקות, ואילו זכויות מגיעות למי שיידבק? כלכליסט ריכז את המדריך המלא לעובד החולה

18.08.2009, 08:10 | רימונה פרקש ברוך

התחזיות הפסימיות, שלפיהן 40% מאוכלוסיית ישראל תחלה בשפעת החזירים, משמעותן שמאות או אלפי ישראלים שיידבקו במחלה ייאלצו להיעדר במשך זמן מה ממקום עבודתם. הסתבכות המחלה עלולה לגרום לנכות חלקית ואף למוות, ודברים אלו מעוררים שאלות על הזכויות הביטוחיות והזכויות במקום העבודה שלהן זכאים אלו שיחלו.

עד היום אובחנו בישראל 2,331 חולים בשפעת החזירים, 34 מהם אושפזו ביחידות לטיפול נמרץ במצב קשה, ותשעה מתו. לפי נתונים שפרסם האגף לאפדימיולוגיה של משרד הבריאות, כ־5% מהחולים (כמאה חולים בלבד) הם בני 50 ומעלה, והיתר בני 50-30

כאשר בדקנו עם משרד הבריאות מהי המדיניות בנוגע להתנהלות מקום העבודה, היתה התשובה שהמשרד העביר הנחיה לעובדים חולים שלא להגיע למקום העבודה, וכן המלצה למעסיקים להימנע ממנגנונים שמתמרצים עובדים לא להיעדר מהעבודה. נוסף על כך, יתאפשר לחולה לקבל אישור מחלה מהרופא בדיעבד. עם זאת הדגישו במשרד הבריאות כי שפעת החזירים אינה מוגדרת "מחלת מקצוע", בדומה למחלות כגון גידולים סרטניים או מחלות נשימה שנגרמים כתוצאה מחשיפה לחומרים כימיים.

משרד הבריאות בבריטניה הנחה נשים בהיריון למעט בנסיעה בתחבורה ציבורית, צילום: איי פי משרד הבריאות בבריטניה הנחה נשים בהיריון למעט בנסיעה בתחבורה ציבורית | צילום: איי פי משרד הבריאות בבריטניה הנחה נשים בהיריון למעט בנסיעה בתחבורה ציבורית, צילום: איי פי

לטובת החוששים - "כלכליסט" ריכז מדריך לכל הזכויות עבור מי שנדבק בשפעת החזירים.

 

הידבקות בעבודה: על מעסיק לספק סביבה בטוחה

העובדה ששפעת החזירים פוגעת בעיקר בבני 30–50 הופכת את נושא הזכויות במקום העבודה לרלבנטי מאוד.

"הפסיקה קובעת כי תאונות הנגרמות שלא על ידי גורם חיצוני הנראה לעין ייחשבו תאונת עבודה רק אם הוכח קשר סיבתי בין האירוע לבין עבודתו של העובד הניזוק", מסביר עו"ד רם צרפתי המתמחה בדיני ביטוח לאומי ונזיקין. לדבריו, "אם מדובר בעובד בצוות רפואי שבא במגע ישיר עם חולים, יכולת ההוכחה תהיה פשוטה וקלה יותר. אחרת, יהיה צורך להוכיח קשר סיבתי בין המחלה לעבודה, למשל להוכיח שהיה עוד אדם בחדר שבו שהה העובד, שידוע ומוכח שחלה במחלה".

ד"ר אודי פרישמן. "הרבה עובדים יצאו לחופשות מחלה על חשבון המעביד", צילום: אוראל כהן ד"ר אודי פרישמן. "הרבה עובדים יצאו לחופשות מחלה על חשבון המעביד" | צילום: אוראל כהן ד"ר אודי פרישמן. "הרבה עובדים יצאו לחופשות מחלה על חשבון המעביד", צילום: אוראל כהן

"כל עוד מדובר בימי מחלה ספורים, אין משמעות להידבקות במקום העבודה. אם המחלה גרמה לסיבוך שהצריך אשפוז ממושך או גרמה לנכות, אפשר להגיש הודעה על פגיעה בעבודה למוסד לביטוח לאומי ובקשה לקביעת דרגת נכות", מסביר עו"ד צרפתי. הפיצוי הכספי יינתן בהיקף שתלוי בשיעור הנכות שתיקבע. במקרים מסוימים אפשר לתבוע את המעביד בתביעת נזיקין, אם ישנה תשתית ראייתית לכך, למשל במקרים שבהם המעסיק לא מנע מעובד חולה להגיע לעבודה. "חובת המעביד למנוע מעובד חולה להגיע לעבודה ולדאוג לסביבת עבודה מוגנת ובטוחה", מסביר צרפתי. "עם זאת, המעביד תמיד יוכל לטעון שלא ידע שהעובד חולה. אם לא תהיה כל דרך להוכיח שהמעביד ידע, הוא יהיה פטור מאשמה".

ימי מחלה: אסור לפטר עובד חולה

כמו בכל מחלה אחרת, אסור למעסיק לפטר עובד בגלל שפעת החזירים, כל עוד יש לעובד מסמכים רפואיים שמעידים על קיומה.

כל עוד מדובר במספר קטן של ימי מחלה העומדים במכסת ימי המחלה של העובד, נוהל ההיעדרות והתשלום הוא כמו בכל מחלה אחרת. עובד שאין לו די ימי מחלה צבורים, שאינו עובד ושאין לו הכנסה נוספת, זכאי להגיש לביטוח הלאומי בקשה לתשלום של הבטחת הכנסה. עו"ד צרפתי מסביר שקצבה זו משולמת לאנשים שאינם מסוגלים להבטיח לעצמם הכנסה מעבודה: חולים, נכים, נפגעי עבודה או מובטלים. לחלופין, אפשר לקבל השלמת הכנסה, אם מדובר באנשים שהכנסתם מעבודה או ממקור אחר נמוכה מרמת ההכנסה המינימלית הנדרשת למחיה.

אם המחלה גרמה לסיבוך המצריך אשפוז ממושך, אפשר להגיש תביעה לנכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי. תהליך זה יכול להימשך כמה חודשים, ובסופו ייתכן שתקבלו תשובה שלילית. "גם אם מקבלים תשובה שלילית בביטוח הלאומי, אפשר להגיש ערעור בבית הדין לעבודה בתוך שישה חודשים", אומר צרפתי. נכון להיום, משרד הבריאות לא קבע כל הליך מזורז לטיפול במקרים של שפעת החזירים.

לדברי ד"ר אודי פרישמן, לשעבר סגן מנהל בית החולים אסותא ומנהל אגף הבריאות בחברת הפניקס, אשר משמש יועץ בתחום ניהול סיכוני בריאות וביטוח רפואי, "להערכתי, בגלל העובדה שבמשרד הבריאות עדיין לא יצאו עם נהלים מדוייקים, יהיו הרבה עובדים שיצאו לחופשות מחלה על חשבון המעביד".

נשים בהיריון: אסור לפטר על היעדרות

עו"ד רם צרפתי. "חובת המעביד למנוע מעובד חולה להגיע לעבודה", צילום: ברוך בן יצחק עו"ד רם צרפתי. "חובת המעביד למנוע מעובד חולה להגיע לעבודה" | צילום: ברוך בן יצחק עו"ד רם צרפתי. "חובת המעביד למנוע מעובד חולה להגיע לעבודה", צילום: ברוך בן יצחק

נשים בהיריון מוגדרות כאוכלוסייה בסיכון גבוה. באנגליה פרסם משרד הבריאות לפני כחודש אזהרה חמורה לנשים בהיריון, וקרא להן להימנע משהייה במקומות הומי אדם ומנסיעות מיותרות בתחבורה ציבורית. בישראל, משרד הבריאות עדיין לא יצא באזהרות שכאלה. האם אשה בהיריון אשר תחליט על דעת עצמה שלא להתייצב לעבודה מחשש להידבקות בשפעת החזירים תיחשב כמי שנטשה את מקום העבודה? "התשובה לכך אינה ברורה, הואיל ולא עמדה במבחן הפסיקה", מסביר עו"ד צרפתי. "עם זאת, יש לזכור שתעסוקת אשה הרה מוגנת על פי הדין במסגרת חוק עבודת נשים. לפיכך, אי אפשר לפטר אשה המחליטה שלא להתייצב לעבודה, אלא בהיתר מאת המפקחת על חוק עבודת נשים. עם זאת, היעדרות שלא בהיתר או מטעמים רפואיים (חוק דמי מחלה) אינה מזכה בשכר".

לדברי עו"ד צרפתי, "דרך המלך לדעתי תהיה להסתמך על אישור רפואי מתאים ולהציגו למעביד. גם אם המעסיק מסרב להכיר באישור כהמלצה להיעדרות ממקום העבודה מטעמים רפואיים (בדומה לשמירת היריון), בכל מקרה לא יוכל לפטר את העובדת אלא בהיתר מאת המפקחת".

אובדן כושר עבודה: לפי לפוליסת הביטוח

כמעט לכל עובד שמבוטח בביטוח פנסיוני יש גם ביטוח למקרה של אובדן כושר עבודה. " שיעור מסוים מהחולים בשפעת החזירים יחלה באופן קשה וייאלץ להיעדר מעבודתו כמה שבועות או אף כמה חודשים", אומר ד"ר פרישמן. "מי שרכש ביטוח לאובדן כושר עבודה יוכל לקבל תגמול בגובה של 75% משכרו, אם לא יוכל לעבוד בגלל המחלה. חשוב לזכור שברוב הפוליסות יש תקופת המתנה של 90 יום, ורק לאחריה נכנסת הפוליסה לתוקף. עם זאת, יש בשוק פוליסות שבהן תקופת ההמתנה קצרה יותר".

הדבר תקף גם לגבי ביטוח חיים. לדברי ד"ר פרישמן, "בחורף רגיל נפטרים משפעת כ־1,000 איש בישראל, והצפי הוא שמשפעת החזירים ילכו לעולמם 5,000-4,000 בני אדם". יורשיו של אדם שמבוטח בביטוח חיים וילך לעולמו משפעת החזירים יוכלו לקבל את סכום הביטוח לאחר המוות.

כיסויים רפואיים: אפשר לבטח מראש

מבחינה ביטוחית המחלה אינה מוגדרת כמחלה שמחייבת התייחסות שונה, וחברות הביטוח לא הוציאו מוצר ייעודי או הרחבה שאמורה לכסות מקרים של שפעת החזירים. עם זאת, ביטוחים שונים יכולים לכסות מקרים שנגזרים מהדבקות במחלה.

כיסוי תרופות שאינן כלולות בסל הבריאות: "התרופות שעשויות לסייע בטיפול נגד שפעת החזירים אינן כלולות בסל הבריאות", אומר פרישמן. כ־40% מהציבור בישראל מבוטחים בביטוח פרטי שמכסה תרופות אלה. עם זאת, עלות התרופה לטיפול במחלה נמוך מעלות ההשתתפות העצמית, לכן אין משמעות מעשית לקיום הביטוח הרפואי, אלא אם לחולה נגרמות מחלות נוספות בגלל השפעת והוא זקוק לתרופות נוספות.

ביטוח לימי אשפוז: בשוק אפשר למצוא ביטוחים פרטיים לימי אשפוז, שבמסגרתם זכאי המבוטח לפיצוי של כמה מאות שקלים לכל יום אשפוז, תלוי בפוליסה.

ביטוח להתייעצות עם רופאים מומחים: גם חברות הביטוח וגם הביטוחים המשלימים מכסים התייעצויות עם רופאים מומחים. מבוטחים שברשותם פוליסות מסוג זה יוכלו לנצל אותם ולממן באמצעותם את עלות ההתייעצות עם רופא מומחה בהקשר של מחלתם.

ביטוח סיעודי: לפי הצפי, עקב שפעת החזירים ייהפכו כמה אלפי אנשים לסיעודיים. בדרך כלל מדובר בציבור מבוגר שהמחלה תזרז את הפיכתם לחולים סיעודיים, אף שגם צעירים שיחלו קשה עלולים להיהפך לסיעודיים. חולים אלו, אם ברשותם ביטוח סיעודי פרטי או דרך קופות החולים יוכלו לממן באמצעותו את הוצאות הסיעוד הגבוהות שלהן הם עלולים להידרש בשעת הצורך.

 

ביטוח לשירותי שיקום: חלק מהחולים יידרשו להליך שיקומי ארוך. בכמה מחברות הביטוח אפשר לרכוש ביטוח פרטי לכיסוי של שירותי שיקום.

ביטוח למחלות קשות: ביטוח פרטי למחלות קשות נותן למי שחולה במחלה שנכללת ברשימת המחלות המבוטחות פיצוי כספי. "חלק מהחולים עלולים לחלות בשפעת החזירים ולקבל דלקת קרום המוח או דלקת של רקמת המוח עצמה. מחלות אלו מכוסות ברוב הפוליסות למחלות קשות", אומר פרישמן.

נכות כללית: אדם שעקב שפעת החזירים נהפך לנכה והגיע לשיעור נכות של יותר מ־60% יוכל לקבל מהמוסד לביטוח לאומי קצבת נכות כללית.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
תראו איזה תגובה קבלתי ממנהל מחלקה בהלל יפה
השאלה הייתה: למה אין אפילו שלט אחד בכניסה למחלקת יולדות המבקש ממבקרים שאינם מרגישים טוב (שפעת...) לא להכנס או לבקש להבדק קודם. בהמשך שאלתי למה אין חובת ניקוי ידים בכניסה (ע"י ג'ל או מים) ובהמשך למה ניתן להכנס לחדי לידה ללא חיטוי ידים וכן לתינוקיה!!!!! אז הנה התשובה שקבלתי ממנהל מחלקה בשם: דר' אריה שחר: "לא ניתן לדרוש מאנשים שבאים לבקר אנשים בריאים במחלקת יולדות להיות סטריליים . לא יתנו לכם לנגוע ביולדת או ילוד שלא שלכם ללא הסכמת האישה או האם , אם המטפלת בילוד שלה - מודרכת להגינה אישית." אנו היינו בסיור ואף אחד לא מנע ממני לגעת בתינוק בתינוקיה. מה גם שיולדות ותינוקות הנם בסיכון הדבקות גבוהה מאנשים אחרים..לא מעצמם! ממש בושה למוסד רפואי לתמון את ראשו בחול ולקוות שלא יהיה אסון.
בן , פרדס חנה  |  18.08.09
לכל התגובות