אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמנכ"ל הכספים של צים: "על כל דולר שמוזרם לצים, קבוצת עופר מקבלת רק 10 סנט"

סמנכ"ל הכספים של צים: "על כל דולר שמוזרם לצים, קבוצת עופר מקבלת רק 10 סנט"

אלון רווה דוחה את הטענות שתוכנית ההצטיידות מ־2004 הובילה את צים למשבר הנוכחי ומדגיש כי ההנהלה תוביל להסדר הוגן

23.08.2009, 11:56 | סיון איזסקו

"היקף החובות וההתחייבויות העתידיות של צים עומד, נכון להיום, על כ־6 מיליארד דולר, מתוכם קיימות התחייבויות לחברות פרטיות בבעלות משפחת עופר בגין חכירת אוניות בהיקף של כ־600 מיליון דולר, כלומר רק כ־10% מהחובות של צים הם כלפי קבוצת עופר. המשמעות היא שמתוך כל דולר שחברה לישראל מזרימה לצים רק 10 סנטים מועברים לחברות מקבוצת עופר", כך אומר אלון רווה, סמנכ"ל הכספים של צים, בשיחה עם "כלכליסט".

רווה מוסיף כי ההתחייבות למשפחת עופר היא על פני חמש שנים כאשר הצדדים כבר הגיעו להסדר להפחתת התשלומים בגין החכרת האוניות, כך ש־150 מיליון דולר מתוך ההתחייבויות ישולמו בשטרי הון המירים למניות צים, לכשזו תונפק.

"משפחת עופר מחזיקה ב־55.5% מחברה לישראל, לכן חלקם בכל דולר שמוזרם ממנה לצים הוא 55.5 סנט. מתוך כספים אלו צים משלמת לחברות שבבעלות המשפחה רק 10 סנטים. לכן הטענה כי הזרמת הכספים לצים מיטיבה עם משפחת עופר היא לא הוגנת. אף אחד לא משקיע 55.5 סנט כדי לקבל בחזרה 10 סנטים", אומר רווה.

אונייה של צים, צילום: אלעד גרשגורן אונייה של צים | צילום: אלעד גרשגורן אונייה של צים, צילום: אלעד גרשגורן

 

"המשבר החריף בענף"

 

ואכן, בדבריו קיים היגיון רב. אם מטרת הזרמת הכספים לצים היתה לשפר את מצבם של עידן וסמי עופר, ניתן לחשוב על דרכים פשוטות וישירות יותר לעשות זאת כמו באמצעות חלוקת דיבידנד. כך, במקום שחברה לישראל תזרים לצים 100 מיליון דולר, היא יכלה לחלק סכום זה כדיבידנד לבעלי המניות, ובמקרה שכזה הרי שחלקם בדיבידנד היה עומד על כ־55.5 מיליון דולר - בהתאם לאחזקתם במניות חברה לישראל. מנגד, באמצעות ההזרמה לצים, חברות פרטיות מקבוצת עופר יקבלו רק 10 מיליון דולר, כאשר סכום זה מיועד במרביתו לבנקים עבור מימון רכישת אוניות המוחכרות לצים. 90 מיליון הדולרים הנותרים ישמשו לתשלומים שוטפים אחרים של צים. חישוב פשטני עשוי לסתור את הטענות כי לקבוצת עופר יש עניין אישי בהצלת צים, דווקא בגלל שחברות פרטיות בבעלות המשפחה הן גם נושות של צים.

רווה מציין כי על פי תוכנית העבודה של צים, רק ב־2011 יתאושש ענף הספנות מהמשבר החריף בתולדות הענף. "כל החברות בענף בהפסדים כבדים. עדיין לא פרסמנו תוצאות לרבעון השני, אולם ידוע בענף שגם ברבעון השני יהיו הפסדים. שוק הספנות נהנה מכמה שנות גאות עד 2008, ובתקופה זו בוצעו הזמנות של אוניות חדשות. למעט חברה אחת או שתיים, כל חברות הספנות בעולם הזמינו אוניות חדשות במהלך תקופת הגאות. כעת חלק מההזמנות בעולם לאוניות יבוטלו, וחלקן יידחו".

רווה דוחה את הטענות על כך כי תוכנית ההצטיידות מ־2004, שבמהלכה רכשה וחכרה צים אוניות מחברות פרטיות בבעלות קבוצת עופר, הובילה אותה למשבר הנוכחי: "ההפסדים לא קשורים לתוכנית ההצטיידות. החברה היתה נקלעת להפסדים גם ללא קשר לתוכנית זו. גם חברות ספנות אחרות שלא הצטיידו באוניות חדשות נקלעו למשבר".

בשיחה עם "כלכליסט" רווה מבטיח כי בכל מקרה אין כוונה לבקש מבעלי האג"ח לוותר על חלק מהחוב. "בכוונתנו למצוא הסדר עם בעלי האג"ח שלא יכלול מחיקות חוב אלא שינוי בפריסת התשלומים. הפיצוי שנוכל להציע יהיה פיצוי בגובה הריבית, פיצוי במניות צים, או פיצוי בדרך של מתן ביטחונות. בכוונתנו להוביל הסדר שקוף והוגן", מבטיח רווה.

מצוקת המזומנים של צים

 

ביום חמישי התכנסה אסיפת בעלי המניות של חברה לישראל כדי להצביע על הזרמה של 100 מיליון דולר לצים. מתוך סכום זה, 40 מיליון דולר כבר הועברו בשל המצוקה המיידית של צים, וזאת מבלי שהתקבל אישור בעלי המניות של חברה לישראל. בעלי המניות התבקשו לאשר בדיעבד את הסכום שכבר הועבר, וכן התבקשו לאשר הזרמה של עוד 60 מיליון דולר הנחוצים להמשך פעילותה של צים בטווח הקרוב.

בשבוע שעבר קבעה רשות ניירות ערך קבעה כי גם בנק לאומי, המחזיק ב־18% ממניות חברה לישראל, ייחשב לבעל עניין אישי בהצבעה. ל"כלכליסט" נודע כי מספירת יתר הקולות התקבל הרוב הדרוש כדי לאשר את הזרמת ההון לצים, אולם חברה לישראל מצויה בשיחות עם הרשות כדי לוודא כי אין חובה לסווג חלק מהמוסדיים, המחזיקים במקביל בכמות קטנה של אג"ח של צים, כבעלי עניין אישי בהצבעה. במאזן הקולות, מספיק שרשות ני"ע תאפשר לחברה לישראל לסווג את אחד משלושת הגופים המוסדיים הגדולים המחזיקים במניות כנטולי עניין אישי, כדי שההזרמה תאושר.

עו"ד פיני רובין, שמייצג את חברה לישראל, אמר באסיפת בעלי המניות כי "אם ההזרמה לא תאושר בימים האלה, ייתכן שלא יהיה שלב נוסף בהסדר. אילו היינו חושבים שאנו יכולים להימנע מההזרמה הנוכחית, זה היה עדיף מבחינת האינטרסים של חברה לישראל. אבל נוכחנו שהחולה עלול בינתיים למות. אם ההזרמה לא תבוצע היום, אין תוחלת לחברה. אין מחר. אתם מוכרחים לקבל החלטות קשות, אחרת אנחנו לא על המפה".

בשלב הבא תובא תוכנית ההבראה לאישור בעלי המניות והיא צפויה לכלול הזרמה של 350 מיליון דולר נוספים מחברה לישראל לצים. כל זאת על רקע הערכות צים כי ללא תוכנית הבראה כוללת היא עלולה להיקלע לגירעון תזרימי של מיליארד דולר עד 2013.

כבר לפני שנה הזרימה חברה לישראל לצים 246 מיליון דולר כדי לייצב את מצבה. בנוסף ל־100 מיליון דולר המוזרמים כיום ועוד 350 מיליון הדולרים שמתכננים להזרים, יסתכמו הזרמות חברה לישראל לצים בכ־696 מיליון דולר.

באסיפה שידר עו"ד צבי אפרת, יו"ר האסיפה ומיופה כוחו של עידן עופר יו"ר חברה לישראל, מסר חד־משמעי לפיו אם אחד הנושים המרכזיים של החברה ינסה לפעול כנגד צים - חברה לישראל תפסיק באופן אוטומטי את תמיכתה בצים. "אם מישהו יחליט למשוך את השטיח מתחת לצים, אז החברה לא תמשיך בתוכנית ההבראה", אמר אפרת.

תגיות