אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: שתי כלכלות  לשני עמים צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: שתי כלכלות לשני עמים

"שלום כלכלי", בגרסת הרשות הפלסטינית: כלכלה עצמאית ובלתי תלויה בישראל

30.08.2009, 08:21 | דני רובינשטיין

אחרי חודשי המתנה רבים ניתנה בשבוע שעבר תגובה פלסטינית מקיפה להצעת "השלום הכלכלי" של ראש הממשלה בנימין נתניהו. 40 עמודים מכיל המסמך שפרסם ראש הממשלה סלאם פיאד. אמנם אין בו התייחסות ישירה לדברי נתניהו, אך התשובה הפלסטינית ברורה: רוצים שלום כלכלי? בבקשה! אבל לא הצעות קטנוניות בנוסח הסרת שלושה מחסומים או תכנון שני אזורי תעשייה, אלא הנחת תשתית לכלכלה לאומית פלסטינית, עצמאית ככל האפשר.

לפי רוח הדברים, אפשר למצוא במסמך תוכנית לבניית קריית ממשלה פלסטינית זמנית ברמאללה, עד למעבר קבע לבירה במזרח ירושלים. כמו כן כולל המסמך תוכנית להקמת נמל תעופה בינלאומי בבקעת הירדן, שיקום שדה התעופה הקטן בקלנדיה, הפעלת שדה התעופה על שם יאסר ערפאת ברפיח, ששותק בתחילת האינתיפאדה השנייה, חידוש העבודות להקמת הנמל הגדול בעזה ותוכנית להנחת מסילות ברזל מהגדה לירדן ומהרצועה למצרים, ואולי חיבור הגדה ועזה.

ההתמקדות בנושא התחבורה היא בעלת משמעות רבה. בכל פרט ופרט בתוכניות יש נטייה ברורה לחיזוק הקשר בין פלסטין העצמאית לבין מדינות ערב השכנות, תוך כדי התנתקות מהכלכלה הישראלית. על רקע זה מובאות במסמך הצעות לחבר את רשתות החשמל והגז בעזה ובגדה לרשתות החשמל האזוריות של מדינות ערב, ולהדק את קשרי המסחר, העבודה, התקשורת, החינוך והתרבות עם העולם הערבי, שפלסטין היא חלק ממנו.

מיזמי תיירות

 

בזה אחר זה סוקר המסמך את משרדי הממשלה השונים ומוסדות השלטון - וגם מציע הצעות. המסמך מבטיח שמירה על ערכי דמוקרטיה, זכויות פרט ועובדים וזכויות חינוך ובריאות. עוד מבטיח המסמך פיתוח נרחב של כל המוסדות הפיננסיים, הבורסה ושוק ההון, מינהל המקרקעין, ביטוח סוציאלי וזכויות פנסיה. במשרד הבריאות ישנן תוכניות לבניין בתי חולים ורשת מרפאות; משרד הפנים יתגבר את כוחם של מנגנוני ביטחון הפנים (המשטרה), והמשרד לשלטון המקומי יממש את הרפורמה ברשויות המקומיות.

המסמך גם מפרט מהן מטרותיו של כל מוסד שלטוני. על משרד העבודות הציבוריות מוטלת המשימה לפתח ולתחזק את רשת הכבישים, ובייחוד ליצור קשר ישיר בין צפון הגדה ודרומה, שכיום מתקיים בקושי רב לנוכח התרחבות מעלה אדומים. במשרד התיירות מתוכננים פרויקטים גדולים ביריחו ובאתר הטבילה בירדן, בבית לחם ובאתרי סבסטיה ובלאטה בשומרון.

החמאס בחוץ

 

שורה של משרדים אחרים עוסקים ביחסים עם ישראל. הראשון הוא המשרד "לענייני גדר ההפרדה וההתנחלויות" (בנוסח בערבית נכתב גדר ההפרדה הגזענית, ובנוסח האנגלי הושמטה המילה גזענית). מטרתו לגבש מאבק לא אלים בגדר, ולסייע לתושבים הפלסטינים שנפגעים מהגדר ומההתנחלויות. המשרד השני מטפל בענייני האסירים בבתי הכלא הישראליים, ועוד משרד נקרא משרד לענייני ירושלים, ותפקידו לחזק את אחיזתם של הפלסטינים בירושלים ולהיאבק בניסיונות לגרשם. על רשות המים מוטלת המשימה לשמור על זכויות המים של הפלסטינים כנגד ההשתלטות הישראלית.

משרד מיוחד לכלכלה לאומית מתהדר בתפקיד החשוב של "סיום ההגמוניה הישראלית על הכלכלה הפלסטינית, ופיתוח שווקים חדשים תוך דגש על העולם הערבי והאסלאמי". די בציטוט זה כדי להבהיר לעיני כל שכאשר בנימין נתניהו מדבר על שלום כלכלי, ובוושינגטון מכינים תוכנית שלום אזורית - יש לממשלה בראשות פיאד, ולרשות בהנהגת אבו מאזן תשובות משלהם. הראשונים להגיב על התוכנית היו דווקא דוברי החמאס, ואלה לעגו לה, למרות סעיפים אחדים הנוגעים לשיקום מהיר של עזה. החמאס אינו רוצה שום פיתוח כלכלי הנשען על הרעיון שבישראל יהיו שתי מדינות. 

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הגיע הזמן! בהצלחה! רק מי הולך לממן את זה?
ארה"ב? אירופה? מי יתן את הכסף? האיראנים? שהמטרה שלהם זה להפוך את הגדה לישות עוינת מאשר מדינה מתפקדת. מי יגרום לדבר הזה להפוך למציאות? אני בעד, אבל איך? מי יתן את הכסף בלי אינטרס חבוי? אלא נתנו לתת כסף בשביל שזה יצא לפועל, לפחות העלויות יהיו נמוכות בגלל שהשכר הנמוך בגדה.
נתי  |  01.09.09
1.
לא כתוב במסמך (ובכתבה) על מה הערבים רוצים לבסס את הכלכלה והפרויקטים המפוארים שהם מתכננים
מהיכן יבוא הכסף (חוץ מקיבוץ נדבות)? מה התשתית הכלכלית המתוכננת של "הישות" הערבית הזאת? למה כל התשובות האלה תמיד מוחבאות ומוצפנות ככה שאף אחד פשוט לא מוצר אותן? לא מוצאים אותן כי אין לערבים ביהודה ושומרון יכולת להקים תשתית כלכלית שתוכל לתמוך באנשים ולתת להם איכות חיים סבירה לצד מדינת ישראל. למה זאת בעיה שלנו? משום שהם ימשיכו לגנוב מאיתנו שלא לדבר שללא הישובים הישראלים ושליטה ישראלית בשטח מה שקורה בעזה זה רק דוגמית למה שיהיה ביהודה ושומרון.
אביב ישראלי  |  30.08.09