אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פתיחת החוזה עם מימן: האם היא תשפיע על חשבונות החשמל שלנו? צילום: אלבטרוס

פתיחת החוזה עם מימן: האם היא תשפיע על חשבונות החשמל שלנו?

פתיחת החוזה עם EMG תייקר את הסכומים שמשלמת חברת החשמל עבור גז. כמה מזה יגולגל לכיסי הצרכנים?

31.08.2009, 07:04 | ליאור גוטמן

מלחמת הגז שמערבת את יוסי מימן יצחק תשובה וחברת החשמל, נוגעת לחוזים של מאות מיליוני דולרים - אבל גם לחשבונות החשמל שמשלם הצרכן הסופי בישראל, ועלולים להתייקר עתה.

המאבק בין שתי החברות ניצת כשחברת החשמל החליטה לפתוח את תנאי החוזה לאספקת גז שעליו חתמה עם EMG (שבבעלות מימן), ובתגובה קיבלה ביום רביעי איומים בתביעה מים תטיס (שבשליטת קבוצת דלק של תשובה). כיצד תשפיע מלחמת הגז על הכיס שלנו? "כלכליסט" מציג את התשובות.

איזו השפעה תהיה לפתיחת החוזה מול EMG על מחיר החשמל לצרכן?

חברת החשמל קונה גז משני ספקים, ויכולה לגלגל את ההתייקרות לכיסו של הצרכן. בשוק מעריכים שההתייקרות היא בלתי נמנעת - אם כי איש אינו יכול לומר במדויק עד כמה תשפיע על כך פתיחת החוזה עם EMG.

מדוע, באמת, זקוקה חברת החשמל לשני ספקים של גז טבעי?

חברת החשמל מתכננת לבסס לפחות 40% מכושר ייצור החשמל בישראל על גז. לשימוש בגז יש יתרונות ניכרים (ובראשם זיהום נמוך וזמינות גבוהה), אבל גם חיסרון אחד בולט: אם חברת החשמל תגביל את עצמה לספק גז אחד, אזי תוגבל גם נגישותה למקור האנרגיה: כל פגיעה בצינור (מכוונת או מכוח הטבע) תעצור את זרימת הגז לתחנות הכוח ותמנע את הפעלתן. שימוש בשני ספקים מפחית את הסיכוי למצב כזה.

שני ספקים גם מפחיתים את התלות במקור בודד שעלול להתנהג כמונופול, ולזגזג מול חברת החשמל בזמן קביעת מחירי הגז. החוזה מול EMG הוא יחיד במינו, כיוון שממשלת מצרים מעורבת בו באופן ישיר. גורמים בשוק מעריכים כי מאחר שחברת החשמל היא חברה ממשלתית, הצורך לשמור על יחסי מסחר תקינים בין הצדדים עלול לדחוק אותה לפינה. החוזה מול ים תטיס מאזן את המשוואה הזו.

מחירי הגז הטבעי בשפל. למה מתעקשים בחברת החשמל לפתוח את החוזה עם EMG דווקא עכשיו?

הסיבה כפולה: ראשית, לפני כמה שנים הגיעה דרישה מהממשל המצרי לייקר את מחירי הגז לכלל הגופים שנהנים ממאגרי הגז שנמצאים מול חופי מצרים. התירוץ היה הזמן שחלף מחתימת ההסכם מול EMG (ב־2000) ועד תחילת הזרמת הגז (ב־2008). מחירי האנרגיה, נזכיר, עלו בשנתיים האחרונות במאות אחוזים: חבית נפט נסחרה לפני חמש שנים ב־20 דולר, וב־2008 חצה מחירה את רף ה־140 דולר לחבית. EMG רוצה לשמר את נתח הרווחים, ולכן היא מבקשת לייקר את מחירי הגז.

שנית, חברת החשמל שואפת לקבע את מעמדו של הספק השני, כדי שיהווה משקל כנגד ים תטיס - זאת מכיוון שזרימת הגז ממצרים נתקלה בתחילה בבעיות, והועלו טענות גם על איכותו. פתיחת החוזה תאפשר ל־EMG לממש רווחים על ידי חתימה על חוזה חדש.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
בואו נעשה סדר
1. מחיר החשמל בארץ נגזר ממחירי האנרגיה, אבל בכל מקרה חח"י, בכל זמן נתון בוחנת את העדיפות הכלכלית של מקורות האנרגיה ובעיקר: פחם, מזוט/סולר וגז. אם מחיר של חו"ג אחד מתייקר או מוזל חח"י עושה את השיקול הכלכלי במה לייצר. 2. הכנסות ממיסים הצפויים ממאגר תמר נאמדות בשלב הזה בכ- 6 מיליארד $ ולא 20!. 3. תגובה ל- 2: אני ממש לא תמים! ברור שחוזה הגז עם מצרים נשען על שיקולים פוליטיים - כי ההסכם עצמו נחתם תחת נספח להסכם השלום. אבל א. מצרים מוכרת גז במחיר זול (מחיר בפי הבאר) ונמוך משמעותית ממה שרוסיה עושה למדינות באירופה. ב. כמה אנחנו אוהבים להתלונן על מונופולים... אפשר לטעון שהגז המצרי הוא פחות טוב אולי, אבל בטח לא יותר יקר - הגז מתמר יעלה לפחות 5$ לחח"י, ו- EMG מוכרת ב- 4$ - אז מה עדיף? ומה עדיף שיהיה ספק אחד שירכז את כל מכירת הגז הטבעי לישראל? ואיפה נהיה אז? ב- 8$? אז מי תמים פה? התחרות חשובה. וגם היחסים האסטרטגיים עם מצרים.
גזית  |  31.08.09
לכל התגובות