אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המכס מכר ב-2,600 שקל פסלים ששוויים 200 אלף יורו - ואולץ להשיבם לבעליהם צילום: בלומברג

המכס מכר ב-2,600 שקל פסלים ששוויים 200 אלף יורו - ואולץ להשיבם לבעליהם

שווי הפסלים הוערך על ידי שמאי המכס ב-1,500 שקל, והם נמכרו לאחר שלא שוחררו במועד מהמכס בישראל

01.09.2009, 16:20 | איתי הר אור

בית משפט השלום בתל אביב פסק בימים האחרונים כי ארבעה פסלים יקרי ערך של הפסל הקובני הנודע אוגוסטין קרדנס יושבו לבעליהם המקוריים, וזאת לאחר שכבר נמכרו בידי המכס לאדם אחר. הפסלים נמכרו במכרז במחיר של 2,600 שקל, לאחר ששוויים הוערך בידי שמאי המכס ב-1,500 שקל, בעוד ששוויים בשוק עומד על כ- 200 אלף יורו.

הפרשה החלה לאחר שהתובעים, רות ספירו ובנואה ספירו, הגישו לבית המשפט תביעה להכריז על הפסלים כשייכים להם. השניים היו בעלי הפסלים לפני שאלו נמכרו במכרז, שבוצע לאחר שהוחזרו לארץ מתערוכה של בנואה ספירו בפריס - ולא שוחררו במועד על ידי חברת שילוח ששכרו התובעים לשם כך. לאחר שתבעו משפחת ספירו את המדינה, את חברת השילוח ואת מחסני הערובה, מבלי לדעת כי הפסלים כבר נמכרו לאדם אחר, תיקנו את תביעתם והוסיפו גם את רוכש הפסלים במכרז המכס.

התובעים טענו כי בהערכת השווי של הפסלים בידי המכס נפלה טעות מהותית ועל כן יש לבטל את הרכישה שבוצעה במכרז. טענתם העיקרית של התובעים היתה כי התמורה ששילם הרוכש במכרז אינה ממשית כמתחייב בכל חוזה מכר, ולפיכך חוזה מכר הפסלים - אינו קיים. רוכש הפסלים במכרז טען כי בעת רכישת הפסלים פעל בתום לב ולפיכך הוא זכאי להגנה הקיימת לו בחוק המכר.

בית המשפט קבע כי יש להשיב את הפסלים היקרים לספירו, בהתבסס על הלכת זהבה כנען. בפרשה מפורסמת זו, שאירעה בתחילת שנות השמונים, רכשה זהבה כנען בשוק הפשפשים ביפו ציורים של הצייר ראובן ב-250 שקל בסברה כי אין להם ערך ממשי, בעוד ששווים היה עשרות אלפי דולרים וטרם הגיעם לשוק הפשפשים בדרך-לא-דרך היו בבעלות ממשלת ארה"ב. בעניין כנען נקבע כי ממשלת ארה"ב זכאית "לעקוב" אחר הנכס ולדרוש את ביטול מכירתו אף שלא היתה צד למכירה. אלא שרוכש הפסלים טען כי הלכת זהבה כנען לא חלה בעניינו משום שהיא מתייחסת למכירה חופשית בשוק, ולא למכירה על ידי רשות ממשלתית כפי שאירע בעניינו.

השופט חגי ברנר דחה את הטענה וקבע כי נדרשת תמורה ריאלית על מנת שהרוכש יזכה להגנה על פי החוק. עוד קבע השופט כי "השתתפות במכרז של המכס אינו דומה לרכישת כרטיס הגרלה של מפעל הפיס, שבה תמורת תשלום סכום של מה בכך, רוכש המשתתף את הסיכוי הלגיטימי לזכות במליוני שקלים".

עו"ד איתן-אלסנדרו נשיץ, שייצג ביחד עם עו"ד עמית מור ממשרד נשיץ-ברנדס את מחסני הערובה שהחזיקו בפסלים עד למכירתם, ושאף ייצג את זהבה כנען בסכסוך עם ממשלת ארה"ב, מסר בתגובה ל"כלכליסט": "פסק הדין שניתן היום מרחיב את הלכת זהבה כנען גם על רכישות במכירות פומביות על ידי רשות מרשויות המדינה. אמנם, החוק קובע כי הבעלות בנכס שנמכר על ידי בית המשפט או רשות אחרת עוברת כשהיא נקייה מכל שיעבוד או זכות אחרת, אך אם התמורה ששולמה אינה ריאלית, יכול בית המשפט לבטל את העסקה".

טרם התקבלה תגובת המכס.

תגיות

31 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

31.
הרשויות עושות ברכוש הפרטי כבשלהם גם בהוצל"פ ,במכרזים, וברכוש המולהם ללא כל מתן ברירה לאזרח
עיקלו מכוניתי בטעות מכרו אותה במכרז,אף גורם במערכת המשפט למרות הדרישות להחזיר המכונית לא החזיר תשובה ולא החזיר המכונית. מבקר המדינה צריך ליתן דעתו לכך. אודה למי המוכן לעזור בנושא
נפגע ההוצל"פ  |  07.09.09
27.
ביזיון בביזנטיון
במחצית השניה של המאה העשרים ישבו חכמים ומצאו שמכס הוא היטל מיושן, מכביד על הכלכלה ופוגע בסחר. אמרו ועשו: ביטלו מכסים בשוק האירופי המשותף ובין מדינות נפט"א. ואצלנו? בצו השולטן (ירום הודו!) מתפרנסים פקידי ממשלה משטויות שעבר זמנן. הם מעכבים רכיבים לפיתוח בהי-טק, חלפים קריטיים למכונות בתעשיה, וסתם סחורה שיבואנים כבר מזמן הבטיחו ללקוחות. עד שלא יבינו _בדיוק_ מה יש בחבילה, אין עם מי לדבר (זה ספורט אתגרי בפני עצמו, להסביר _בדיוק_ כשאין עם מי לדבר -- ועוד לאנשים שאין להם מושג מקצועי במה מדובר). עיקר שכחתי: כשמשהו לא מוצא חן בעיניהם, הם פשוט סוגרים את הבסטה ושובתים. לא אתפלא אם במונחים כלכליים נזקי המכס גדולים מאלה של הפשע המאורגן במדינת ישראל. אבל זו לא חכמה: המכס היה כאן קודם, עוד מזמן התורכים. מאות שנים של נסיון ואימון יום-יומי לא הולכות ברגל.
רץ עם שועלים , לב הג'יפה  |  03.09.09
לכל התגובות