אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: גם האנגלים בעקבות עו"ד ישראל פרי צילום: תומריקו

בלעדי: גם האנגלים בעקבות עו"ד ישראל פרי

לאחר שהורשע בגניבה מלקוחותיו, מסתבך ישראל פרי עם הרשויות בבריטניה. דו"ח מיוחד חושף כי פרי מחזיק בלונדון 14 מיליון ליש"ט וקובע: "יש יסוד סביר שהרכוש הושג באמצעים לא חוקיים". פרי התחייב לא להעביר את הכסף עד לסיום התהליך

02.09.2009, 06:57 | מארק שון

קורבנותיו של עו"ד ישראל פרי יכולים להתנחם בהליך המתנהל נגדו באנגליה. בימים אלה הרשויות האנגליות מנהלות חקירה נגד עורך הדין, שהורשע בגניבת 300 מיליון מארק מלקוחותיו. ממצאי החקירה העלו כי פרי ובני משפחתו מחזיקים בשני בנקים בלונדון כ־14 מיליון ליש"ט, מה שיאפשר בסוף התהליך להוציא מידי פרי חלק מנכסיו. החקירה נחשפת כאן לראשונה לאחר שהחלטה במסגרת ההליך המשפטי הגיעה לידי "כלכליסט".

הפרקליטות: צוות ההגנה של ישראל פרי מטעה את ביהמ"ש הפרקליטות השיבה על טענות צוות ההגנה של פרי לפיהן התעלמה מחוות דעתה של אקטוארית משרד האוצר שקבעה כי חישובי הפרמיה שגבה פרי מלקוחותיו היו הוגנים מארק שון, 7 תגובותלכתבה המלאה

החקירה מתנהלת במסגרת הליך אזרחי לבקשת הרשות לפשע מאורגן חמור (SOCA). באוגוסט 2008 פנתה הרשות לבית המשפט באנגליה, והשיגה צו במעמד צד אחד לגילוי נכסיו של פרי ומשפחתו - לילי אשתו ושתי בנותיו תמר ויעל. הודעות הנוגעות לצו נשלחו מיידית לפרי ובני משפחתו.

בדרך לשלב הביצועי?

מדובר בפרוצדורה משפטית בחוק האנגלי המאפשרת להוציא צו לגילוי וחשיפת נכסים במסגרת הליך אזרחי שנועד לגלות נכסים שהושגו באמצעים של פשע, או נכסים שקשורים לפשע שבוצע. להליך זה יש כמה שלבים, ושלב החשיפה הוא שלב ראשוני בלבד. אם בית המשפט יאשר זאת הרי שהשלב הבא הוא תפיסת הכסף והעברתו לקופת המדינה באנגליה. אין בישראל הליך דומה לזה, והמטרה שלו היא להקל על הרשויות להילחם בפשיעה ברחבי המדינה, עם סמכות לתפוס כספים של מי שאינם אזרחי המדינה.

מהחלטה של בית המשפט באנגליה בסוף יולי האחרון שהגיעה לידי "כלכליסט" עולה כי החוקרת מטעם הרשות, ונסה יואינג, גילתה 5 מיליון ליש"ט בבנקים השונים, אך מאוחר יותר פרי ומשפחתו דיווחו באמצעות עורך דינם כי הם מחזיקים בשני בנקים בלונדון - בנק Hoares ובנק ספרא - סכום של כ־14 מיליון ליש"ט.

בית המשפט האנגלי ציין בהחלטתו שבעקבות הרשעתו של פרי באוקטובר 2007 בנק הוארס הלונדוני חשש כי סכום מסוים, אם לא כולו, ייחשב כסף שהושג באמצעים לא חוקיים ויילקח על ידי הרשויות. במאי 2008 נפגש נציג המשפחה, עו"ד טרבור אסרסון, עם ראש מחלקה בבנק, ג'ון ניובגין, כדי לדון במצב, ובעקבות הפגישה הוא כתב לו כעבור כמה שבועות את כל הסיפור מנקודת מבטו של פרי. החוקרת מטעם הרשות כתבה בדו"ח כי יש יסוד סביר לחשוד שרכושו של פרי הושג באמצעים לא חוקיים. כמו כן ציינה החוקרת כי יש עוד לפחות מוסד פיננסי אחד שבאמתחתו מידע שיכול לעזור לרשות להחליט אם לבקש מבית המשפט לעבור לשלב הבא - השלב הביצועי.

ישראל פרי, צילום: יריב כץ ישראל פרי | צילום: יריב כץ ישראל פרי, צילום: יריב כץ
עשר שנות מאסר

ישראל פרי הורשע בבית המשפט המחוזי בתל אביב באוקטובר 2007 במה שנקרא "פרשת הפנסיה הגרמנית", לאחר הליך משפטי ארוך שהתנהל במשך כשש שנים. עיקר הפרשה עוסקת בסוף שנות השבעים ותחילת שנות השמונים, שבמהלכם הבטיח פרי פנסיות לאזרחים ישראלים באמצעות הביטוח הלאומי הגרמני תמורת דמי תיווך וביטוח של הפרמיות. פרי בנה מערכת פיננסית ענפה שהיתה בנויה מכמה מוקדים: הבנקים שנתנו לו הלוואות מצד אחד, חברות שהקים לצורך ההלוואות, והלקוחות שלבסוף קיבלו את התשלומים.

אחת הביקורות המרכזיות של בית המשפט כנגד פרי היתה כי לקוחותיו לא היו מודעים כלל לעובדה שאותן חברות ביטוח הן בבעלותו של פרי, ולמעשה מדובר באותו "כיס". בפברואר השנה דחה בית המשפט העליון את ערעורו והוא נכנס לכלא לעשר שנים, לאחר שהורשע בכמה אישומים, בהם גניבה של 300 מיליון מארק, קבלת דבר במרמה ושיבוש הליכי משפט. במרץ השנה הגיש צוות ההגנה שלו - הכולל את ד"ר יעקב וינרוט וישראל וולנרמן ממשרדו, פרופ' מרדכי קרמניצר ועו"ד שירה דנוביץ' - עתירה לדיון נוסף בעניינו.

הטענה המרכזית של שרשרת המומחים שעומדת לצדו של פרי היא שפרי לקח על עצמו את כל הסיכון הפיננסי, העניק הלוואות ולאחר מכן תשלומים ללקוחות שלא סיכנו כלום - ובכל זאת הורשע בעבירת גניבה. לגבי אישום הגניבה עצמו, אגב, נשמעת ביקורת מכל הקהילה המשפטית, ולאו דווקא מאלו המצדדים בפרי.

קשרים בלונדון

ובינתיים, ההליך המתנהל נגד נכסיו של פרי באנגליה עדיין רחוק מסיום, אך החוק מאפשר לרשות בסופו של התהליך להוציא מידי פרי חלק מהנכסים. לרוב בפרוצדורות דומות הרשות החוקרת מגישה בקשה להקפיא את החשבונות עד שיתברר מה יעלה בגורלן. על נכסיו של פרי אין צו הקפאה, אבל יש הסכמה בין הרשויות באנגליה לבין פרי כי הוא לא יוציא את הכסף מהחשבונות עד שההליך יסתיים.

פרי ומשפחתו כבר ביקשו מבית המשפט באנגליה לבטל את הצו שניתן בטענות לחוסר סמכות של בית המשפט האנגלי כיוון שהם לא אזרחים אנגלים ולא מתגוררים במדינה. פרי ומשפחתו טענו בין היתר כי לא ניתן להפעיל את הצו על אנשים שאין להם אזרחות וכל קשר לאנגליה.

החוקרת כתבה בדו"ח כמה ממצאים המוכיחים זיקה לאנגליה. מהדו"ח עולה כי פרי קשר קשרים עסקיים בלונדון, ומלבד הפעילות הבנקאית שלו היו לו קשרים נוספים. "על סמך אינפורמציה שבידי אני סבורה כי לפרי יש כתובת במרכז לונדון ומזכירה שיושבת בלונדון", נכתב בדו"ח. החוקרת מוסיפה כי פרי היה מ־1992 ועד ספטמבר 2001 דירקטור בחברה אנגלית בשם Guest Krieger שעדיין פעילה, ומ־1999 ועד ינואר 2005 היה דירקטור בחברה אנגלית נוספת בשם Solid Capital Market (UK).

בית המשפט דחה את ההתנגדות של פרי ומשפחתו להליך, והשופט קבע כי הזיקה לאנגליה מספיקה כדי שפרי ומשפחתו יהיו "מטרות לגיטימיות", כהגדרתו, לחקירה של הרשות האנגלית. "מה שהוביל לחקירה של הרשות הוא גילויי הונאה ומרמה של פרי מצד אחד, וסכומי עתק שהוא ומשפחתו מחזיקים בבנקים באנגליה מצד שני", כתב השופט.

מעורכי הדין של פרי נמסר: "ההליך האנגלי מתבסס אך ורק על פסק הדין שניתן נגד ישראל פרי בישראל ללא שום ממצאים אחרים. בשלב זה אנו ממתינים להחלטת בית המשפט העליון בנוגע לדיון הנוסף. אם תתקבל בקשתנו, ממילא יבוטל ההליך באנגליה. הדיון המתקיים כעת באנגליה הוא בשאלה אם לאנגלים יש סמכות לדון בנושא. אם כן, הרשות האנגלית תצטרך לקבוע אם נגרם נזק ללקוחות ואם מעשים אלו, אילו בוצעו באנגליה, היו מהווים עבירה על פי החוק האנגלי. בית המשפט לעניינים סוציאליים בגרמניה קבע, לאחר הכרעת בית המשפט הישראלי, שלקוחותיו של פרי הרוויחו מהעסקה, נהנו מהפנסיה ולא ניזוקו במאומה, ועל כן לא מובן מאליו שבאנגליה יקבעו שאכן היתה עבירה".

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
ואותו גנב עדיין מנהל משפטים נגד אותם אנשים שהפסיקו להעביר לו את החלק שגנב
ובבית המשפט עדיין ממשיכים את המשפטים האלה תוך התעלמות מזה שהוא יושב בכלא בדיוק על אותו ענייו-כאיןלו שהוא לא הפר חוזה. משתלם להיות גנב בישראל על חשבון אזרחים תמימים -לשבת קצת בכלא (עוד תראו שיקצרו לו את השהות) ואחכ לחגוג עם הכסף שיש לו באנגליה בקיימן ועוד................
nba  |  03.09.09
16.
ואני אומר לצביה ו michael האיש קיבל את עונשו הראוי
ניצולי השואה הם אומללי חיים שאנחנו כחברה חייבים ורוצים לאפשר להם שארית חיים של רווחה וכבוד, אנשים שיהדותם הביאה עליהם את אסון חייהם השואה הינה אחד הגורמים שהביאו להקמת מדינת ישראל בנסיבות כאלו, לגנוב מכספם של אומללי חיים אלו, כמעט ולא ניתן לתאר פשע נתעב מזה קראו את התגובות על דבריכם והן את יתר התגובות, ראו את כמות התגובות על התגובות והפנימו - מקומו של האיש מאחורי סוגר ובריח לשנים רבות, כך קבעו הרשויות השופטות בכל הערכאות האפשריות, ולא רק דעת הציבור ברחוב
03.09.09
14.
ואני שואל את 12: מישהו הכריח אותה לקחת הלוואה מפרי?
הרי אם אמך יכלה להשיג את הכסף ממקורות עצמיים או לקחת הלוואה ממקום אחר היא היתה עושה זאת..אלא שכאשר העניין היה אקטואלי האשראי במשק היה עדיין מוכוון ואי אפשר היה סתם כך ללוות כסף, אפילו לא כנגד שעבוד דירה. לכן, למי שלא היה כסף זמין ההלוואה הזו סדרה לו משהו. אחרת לא היה מקבל כלום ואין לכך שום קשר לניצולי שואה. גם יוצאי מרוקו יכלו להצטרף להסדר. אולי פרי היה צריך להיות פחות חמדן, זה כבר אמרנו..אבל לולא ההלוואה שלו גם 100 יורו לחודש אמא שלך לא היתה רואה.
michael , tel aviv  |  02.09.09
לכל התגובות