אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיזון שב על כנו: חוקי זכויות היוצרים לא באו להגן על תאגידים

האיזון שב על כנו: חוקי זכויות היוצרים לא באו להגן על תאגידים

בית המשפט סירב לחשוף את זהותו של מפעיל אתר שידורי כדורגל באינטרנט, והזכיר שזכויות היוצרים באו להגן על יוצרי תוכן ואמנים, ולא על אינטרסים של תאגידי תקשורת. פרשנות

03.09.2009, 17:29 | ד"ר מיכאל בירנהק

בקריאה ראשונה, ההחלטה של השופטת ד"ר מיכל אגמון-גונן נועזת. ההחלטה מתירה לגולש אנונימי להעביר "בשידור חי" באינטרנט, את השידורים של משחקי הכדורגל. המסגרת המשפטית של ההחלטה המקיפה והיסודית היא בכלל בקשה של בעלי הזכויות – הפריימיר ליג מאנגליה – לחשוף את זהות הגולש. הגולש הוא כנראה ישראלי, אבל האתר שלו ממוקם כעת בחו"ל, התוכן מופנה לגולשים זרים. בשונה

הפסיקה המקורית אפשר להמשיך לראות כדורגל אנגלי בחינם: ביהמ"ש סירב לחשוף זהותו של מפעיל האתר livefooty הפרמיירליג ביקשה לחשוף את זהותו של מפעיל האתר המשדר את משחקי הליגה האנגלית, אולם שופטת המחוזי סירבה. הנימוק: "דווקא העידן הדיגיטלי בעולם הקפיטליסטי מחייב אותנו לאפשר למעוטי יכולת לצפות בכדורגל באמצעות האינטרנט" מארק שון, 38 תגובותלכתבה המלאה

 ממקרים אחרים, הגולש מיוצג. עו"ד יורם ליכטנשטיין טען בשמו וקולו נשמע. השופטת קבעה שאין מקום לחשוף את זהות הגולש, משום שלא עשה שום דבר פסול. מכאן, הגיע הדיון המקיף בזכויות יוצרים.

ההחלטה מניחה, בצדק, ששידור משחק כדורגל הוא יצירה מוגנת: מבחינת החוק, המשחק אינו נחשב ליצירה, אבל הצילום והשידור שלו כן. אבל, קבעה השופטת, STREAMING של השידור, מותר. חוק זכות יוצרים משנת 2007 אוסר על שידור של יצירה ללא רשות. ההחלטה מפרשת את זכות השידור. הפרשנות פורמליסטית. היא מתבססת על כוונת המחוקק כפי שהיא עולה מלשון החוק, השוואה לסעיפים אחרים בחוק, ומהשוואה למדינות אחרות, ובעיקר אנגליה. די היה בכך, אבל השופטת צעדה עוד צעד אחד, וקבעה שמדובר בשימוש הוגן, כלומר כזה שהוא מותר על פי החוק החדש.

הגנת השימוש ההוגן מתירה להשתמש ביצירות ללא בקשת רשות וללא תשלום. המקרה הקלאסי הוא ציטוט של יצירה לשם ביקורת: ביקורת היא פעולה חברתית רצויה, ויש להניח שאילו המבקרים היו מבקשים רשות מהמבוקרים, הם לא תמיד היו נענים. לכן החוק מתיר את הציטוט. כך גם לגבי פרודיה, מחקר, דיווח חדשותי, הוראה ועוד. בית המשפט קבע כעת שגם שידור-משנה חי של אירוע ספורט, כל עוד אינו מסחרי, וכאשר הוא מנגיש את המשחק לציבור – גם הוא שימוש הוגן ומותר.

השופטת מסבירה את החשיבות התרבותית והחברתית של הכדורגל, מסבירה מדוע אין פה פגיעה בשוק הכלכלי של היצירה המוגנת: מי שצופה באינטרנט מקבל מוצר באיכות טובה פחות מאשר מי שצופה בטלוויזיה בתשלום. ההחלטה מבהירה שבמסגרת השיקולים השונים שמרכיבים את השימוש ההוגן, צריך לשקול גם היבטים חלוקתיים-חברתיים.

לא מפתיע שבעלי הזכויות מאוד לא אוהבים את ההחלטה. אבל בקריאה שנייה, ההחלטה עושה מהלך פשוט מאוד: היא מחזירה את האיזון שנמצא בלב דיני זכויות יוצרים למקום הנכון. דיני זכויות יוצרים הם איזון מורכב בין הזכויות של היוצרים לבין המשתמשים והציבור. החוק מעודד את היוצרים ליצור, כדי שכולנו נהנה מהיצירות, בדיוק משום שיצירה היא דבר משמעותי וחשוב לחברה כולה. בעשורים האחרונים ההגנה על בעלי הזכויות גדלה, התחזקה, התרחבה, הוארכה, גובתה בסנקציות פליליות, הוחלה גם על האינטרנט, ובסך הכל, יצאה מכלל שליטה. חשוב להדגיש: היוצרים זקוקים להגנה. אבל לא מפני המשתמשים, אלא בעיקר מפני תעשיות חזקות. לא מדובר פה בבמאי סרטים או מוסיקאי שיוצר בדם ליבו וחי מיצירה ליצירה כדי לאכול, אלא בתעשייה חזקה שרוצה לסחוט את הלימון עוד קצת.

הקריאה השניה של ההחלטה מעלה שהשופטת אגמון-גונן הציבה תמרור ברור: עד כאן. צריך להחזיר את המטוטלת לכיוון המרכז, ולזכור שדיני זכויות יוצרים נועדו לעודד יצירה, לטובת הציבור, לא רק לסייע לשורה התחתונה של תאגיד זר. להתראות בבית המשפט העליון.

 

ד"ר מיכאל בירנהק הוא מרצה בכיר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א ומומחה לדיני זכויות יוצרים

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
נדמה לי שהפרוספור התבלבל
ממתי גוזלים מתאגיד זכויות רק בגלל שהוא תאגיד? תאגיד הינו ישות משפטית שיש לה כשרות משפטית בכל למעט ענייני אישות, אדם הינו ישות משפטית שיש כשרות משפטית בכל למעט מיזוגים ופיצולים. גזילת זכויות מתאגיד רק בגלל שהוא תאגיד אינו דבר של מה בכך. הפרופסור בונה פה תאוריה מצוצה מהאצבע בשם צדק חברתי כלשהו, כדאי מאוד שינסח ארגמונטים יותר רציניים מאשר מניפסט פסואדו קמוניסטיים. רק כדי שתבינו על מה מבוססת תפיסת העולם הכלכלית של קומוניזם: לפי מרקס, ערך של דבר נמדד על סמך שעות העבודה של אדם שהושקעו בזה, לפי ההגיון המעוות הזה דברים כמו יהלום שמצאת ברחוב לא אמורים להיות שווים הרבה מכיוון שלא הושקע בזה זמן. לטענת מרקס בעלי ההון, שוכרים עובדים בשכר נמוך ומוכרים את התוצרת והההפרש בין ערך התוצרת לבין עלות שעות עבודה זה הסכום "שנגנב" מהעובדים. לצערי הפרופסור לא מבין בתמחיר, וכמו רבים אחרים נופל לפח של תמחיר מעוות שטוען שעלות מוצר זה רק עלויות ישירות שאתה מזהה, הפרופסור נכשל בהבנה שבעסק כמו כדורגל יש המון השקעות עקיפות וקבועות שקשה לתמחר. בגלל זה יש המון כתבות מפגרות שבהם מפרקים מכשיר כמו אייפון ואז זועקים: החלקים עולים רק 10 דולר, אז למה המכשיר כזה יקר? אנשים וגם הפרופסור נכשלים להבין שרווח לא רק מכפר על העלויות, כל העלויות כולל פיתוח ומחקר, משלוחים וכו' אלה גם תגמול עבור נטילת סיכון, כן כן, הרווח הוא גם התגמל עבור נטילת סיכון (השמפניה למנצחים). תסתכלו על הליגה הישראלית, הרי לא ניתן להרוויח בה שקל, בגלל זה אף גוף לא רוצה לקנות זכויות שידור, התוצאה שאין אפילו מה לגנוב, כלומר אין אפילו שידור לגנוב. הליגה האנגלית לעומת זאת, זקוקה לכסף מהשידור כדי להתקיים, אבל הפרופסור שלנו עסוק ביצירת תאוריות פסואדו מרקסיטיות שבהם כבר אין צורך לקחת אמצעי ייצור מהעשירים, אלה פשוט להעתיק את המוצרים שהם מייצרים, שבעידן המידע זה כל כך פשוט.
מישקפופר , אשדוד  |  04.09.09
4.
לתלמיד של הכותב לשעבר
שים לב שהפרופסור שלך לשעבר מפרש את הקביעות של השופטת הנ"ל במס' חלקים, ולא בשיטה של: אם זה לא יעבוד, אז יש את זה ואם זה לא - אז יש את זה. כלומר אלו לא כמה טענות נפרדות, אבל טענה אחת, המורכבת משלושה נימוקים. (הטענה הבסיסית: בעלי אתר האינטרנט אינו חייב לחשוף את זהותו) ואם חברים שלך שמו את ההרצאות של הכותב באינטרנט, אז הוא לא סותר את עצמו; אולי אתה עיוור מכעס כדי לראות, אבל בכותרת המשנה כתוב בפירוש "בית המשפט סירב לחשוף את זהותו של מפעיל אתר שידורי כדורגל באינטרנט, והזכיר שזכויות היוצרים באו להגן על יוצרי תוכן ואמנים, ולא על אינטרסים של תאגידי תקשורת." יוצרי תוכן ואמנים = הפרופסור שלך. בברכה, ילד בן 15
אלי , ירושלים  |  03.09.09
3.
למה שימוש הוגן רלוונטי?
אם הטענה היא שאין הפרה כיוון ששידור אינו מפר, אז אין צורך בחריג "שימוש הוגן". אפשר לראות בסוג כזה של כתיבה משפטית כניסיון לעמוד בפני ערכאת הערעור (גם אם יהפכו את חלק א', ההחלטה תוכל לעמוד על חלק ב'), אבל היא גוררת טעויות בניתוח המשפטי.  בכל מקרה, על פניו העובדה שמוצר מפר נצרך בשוק משני בעל מאפיינים שונים (איכות נמוכה יותר, צרכנים שונים) אינה מצדיקה פגיעה בקניין הרוחני של בעל הזכויות. אתה יודע מה? יכול להיות שאתה צודק. אבל אז קצת לא ברור לי למה כשסטודנטים שלך שמו את ההרצאות שלך באינטרנט הלכת וצעקת בקולי קולות... ממש "עשו" עליך מיליונים. כנראה שכשהזכויות שלך, אתה חושב קצת אחרת.
תלמיד שלך לשעבר  |  03.09.09
לכל התגובות