אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמה קרינה אנחנו סופגים מהסלולר? צילום: אורן אגמון

כמה קרינה אנחנו סופגים מהסלולר?

דו"ח חדש מסכם את המחקרים האחרונים שבחנו את שאלת הסכנה שבשימוש בטלפונים סלולריים, ומביא את רשימת המכשירים המקרינים ביותר. המסקנות עדיין אינן חד-משמעיות, אך עורכי הסקר טוענים: הממצאים מעידים על העלאת רמת הסיכון

09.09.2009, 18:15 | אבנר קשתן

הולכות ומצטברות העדויות על הסכנות הטמונות בשימוש אינטנסיבי וארוך טווח בטלפונים סלולריים, בעיקר בקרב ילדים. כך עולה ממחקר חדש של ה-Environmental Working Group, ארגון מחקר בנושאי איכות הסביבה המייעץ לגורמים פוליטיים בארה"ב, שפורסם השבוע. 

HTC Magic. המקרין ביותר, צילום: cc-by-Modesto HTC Magic. המקרין ביותר | צילום: cc-by-Modesto HTC Magic. המקרין ביותר, צילום: cc-by-Modesto

על פי הדו"ח, מחקרים קודמים בתחום נשענו על מידע מוגבל: טלפונים סלולריים נכנסו לשימוש רק בסוף שנות השמונים, והפכו לנפוצים רק בסוף שנות התשעים, ולכן מחקרים שנערכו עד 2003 לא יכלו לקבל תמונה אמינה של השפעות הקרינה הסלולרית לאורך תקופת זמן ארוכה. בנוסף, השימוש בטלפונים סלולריים בקרב ילדים נהיה נפוץ רק בשנים האחרונות, ורק עכשיו התאפשר לאסוף מידע על ההשפעה של הקרינה עליהם.

הדו"ח ריכז מסקנות ממחקרים שונים שנערכו בשנים 2009 ו-2008, אשר משלימים פערים בידע על השפעות הקרינה על הגוף האנושי. מחקרים רבים מצביעים על קשר בין שימוש עקבי בטלפונים סלולריים במשך 10 שנים או יותר לבין סיכון מוגבר ללקות בגידולים מוחיים, ומחקר ישראלי אשר צוטט בדו"ח מראה על סיכוי מוגבר לחלות בסרטן בלוטת הרוק.

אולגה נאידנקו, חוקרת בכירה ב-EWG, מסרה למגזין Wired כי אף על פי שהמחקר אינו קושר בצורה חד משמעית בין שימוש בטלפונים סלולריים לסכנות בריאות, הוא ללא ספק מעיד על העלאת רמת הסיכון. "אנחנו רוצים שהצרכנים יוכלו לנקוט צעדים כדי לצמצם את הסכנות הפוטנציאליות".

הגנת הצרכן: הטלפונים המקרינים ביותר

כדי לאפשר לצרכנים לצמצם את חשיפתם לקרינה, הביא המחקר סקירה של מאות דגמים של טלפונים סלולריים הזמינים בשוק ודירוגם על פי רמת הקרינה שהם פולטים, על פי המידע המגיע מהיצרנים.

מבין המכשירים שנסקרו על ידי הארגון, הטלפון בעל רמת הקרינה הנמוכה ביותר הוא מכשיר ה-Impression של חברת סמסונג. ארבעה מכשירים נוספים של החברה מופיעים ברשימת עשרת המכשירים הפחות מקרינים. המכשיר המקרין ביותר הוא ה-myTouch 3G, הידוע גם בשם HTC Magic, הטלפון החדש המבוסס על מערכת ההפעלה של גוגל, האנדרואיד.

בעשירייה הפותחת של הטלפונים המקרינים בולטים במיוחד מכשירי בלקברי ומוטורולה. מכשירי נוקיה, הנפוצים בישראל,

נמצאים רובם באזור אמצע הרשימה. ככלל, הסמארטפונים, ובעיקר ה-E71 של נוקיה, פולטים יותר קרינה מהמכשירים הפשוטים. מכשיר האייפון 3GS, הדגם החדש הצפוי להגיע לישראל, צמצם את כמות הקרינה לעומת הדגם הקודם, והוא פולט פחות קרינה מכשני שלישים מהמכשירים ברשימה.

על פי הדו"ח, חוסר המודעות להשפעות ארוכות-הטווח בשנים הראשונות של הטלפונים הסלולריים הובילו לכך שאין פיקוח מספיק על יצרניות מכשירים ניידים, ונטען בו כי יש לחייב את היצרניות לציין בצורה ברורה את תקן הקרינה של המכשירים שלהם לידיעת הציבור.

תגיות

36 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

35.
איך לצמצם ככל הניתן את הנזק?
האם אפשר לקבל הנחיות מסודרות על צמצום הנזק. למשל, מה אוזניה תורמת להפחתת הסיכון, אם בכלל? כשמדברים עם אוזניה ואוחזים את הטלפון ביד, או בכיס, האם יש בכך תועלת, לעומת דיבור ישיר למכשיר? ברור שצמצום זמן הדיבור חיוני, אבל בהנחה שיש הכרח לעיתים, מה טווח הזמן הבטוח יחסית? תודה מקרב לב
אהובה מחנאי , חיפה  |  13.09.09
33.
צריך לבדוק נתונים
Vodafone HTC Magic != T-Mobile myTouch 3G זה לא אותו מכשיר ואין להם את אותם נתונים. לרוב בארה"ב המכשירים פולטים יותר קרינה בגלל המרחק בין האנטנות. T-Mobile myTouch 3G SAR Information 1.55 W/kg@1g(Head) 1.43 W/kg@1g(Body) Vodafone HTC Magic SAR Information 0.954 W/kg @ 10g (Head) 1.870 W/kg @ 10g (Body) הנתונים נלקחו מה User Guide הרשמי של המכשירים
שחר , רמת גן  |  10.09.09
לכל התגובות