אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אטיאס: אחרי החגים נפעל להעברת הקרקעות לידי תושבי המושבים צילום: ששון תירם

אטיאס: אחרי החגים נפעל להעברת הקרקעות לידי תושבי המושבים

שר השיכון הבטיח לפעול בנושא ומנגד העביר ביקורת על ההרחבות במושבים ובקיבוצים: "אתם בעצם אומרים – יכנס מי שיש לו יותר כסף"

10.09.2009, 15:19 | שי פאוזנר

"יש הרגשה בממשלה שבמגזר החקלאי יש הרבה אנשים שחושבים כי אנחנו לא רואים בכם חלק מהמדינה. זו טעות". כך פתח הבוקר (ה') שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, את דבריו בכנס של המועצה האיזורית דרום השרון בנושא הרפורמה במינהל ישראל והשפעתה על המגזר החקלאי.

הרפורמה בממ"י אושרה הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל; 61 ח"כים תמכו, 45 התנגדו להצבעה קדמה פשרה בין נתניהו לשרי העבודה לפיה הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל תבוצע בהדרגה: 2% מהקרקעות - 400 אלף דונם - יעברו לבעלות אזרחי המדינה באופן מיידי, ו-2% נוספים יועברו לבעלות פרטית בעוד ארבע שנים. שר המדע הרשקוביץ, שהתכוון להיעדר מההצבעה, תמך לבסוף ברפורמה לאחר שמקורבי רה"מ איימו שהוא מסתכן בפיטורים נעמה סיקולר, 12 תגובותלכתבה המלאה

ראשי המגזר החקלאי מאזור השרון הגיעו לכנס בעיקר כדי לשמוע  את השר ואת מנהל מינהל מקרקעי ישראל, ירון ביבי, מסבירים כיצד בכוונתם לפעול בעניין היוון קרקעות למגורים בישובים חקלאיים בכל הארץ.

במרכז הכינוס עמדה החלטה 979 של המינהל בעניין התשלום עבור ההיוון בתחום זה שממתינה כיום להחלטת בג"ץ. אותה החלטה תקבע בסופו של דבר כמה ישלמו חקלאים ותושבי מושבים וקיבוצים עבור הפיכת הקרקע למגורים.

ההחלטה קבעה מחיר גבוה באופן יחסי להיוון הקרקעות במושבים ובקיבוצים לעומת המחירים בעיר, עבור חלקות מגורים של פחות דונם. אטיאס אמר היום כי ההחלטה של הממשלה באה לאחר עבודת מטה ארוכה, וכי לא מדובר בגחמה של ראש הממשלה או שלו. עוד ביקש אטיאס להדגיש כי למרות ההתקפות של הקיבוצים והמושבים, הרי שבעלי קרקע של יותר מדונם בעיר ישלמו הרבה יותר מבעלי דונם למגורים במושבים – שטח בגודל שנחשב לנפוץ מאוד במגזר זה.

השר אטיאס הבטיח בפעם הראשונה לאנשי המגזר החקלאי, כי אחרי החגים הוא יכנס את הגורמים הרלוונטיים בממשלה כדי לטפל בנושא המושבים והחקלאים. "הגיעה השעה לבקש מבית המשפט לתת החלטה ולא להשאיר את זה פתוח", אמר השר.

מנגד, הגיב אטיאס להתקפות ההתיישבות העובדת בעניין ההחלטה במסגרת הרפורמה במינהל שתאפשר למכור לא מעט קרקעות בעתיד לבעלי הון. לדבריו, העובדה שישנם שטחים חקלאיים רבים במושבים שאינם משמשים לחקלאות, יוצרת התמרמרות בקרב המגזר העירוני, ורמז למעשה כי אותן קרקעות עשויות להמכר בעתיד על ידי המדינה לגורמים שאינם מהמגזר החקלאי. "מדובר בקרקע באיזורים הכי מבוקשים כמו בשרון. זה עניין שניתן עליו את הדעת ונטפל בו", אמר השר.

אטיאס הזכיר כי היו בעניין העברת הבעלות בקרקע למגורים במושבים החלטות סותרות לאורך השנים בממשלות השונות וכי חשוב שהרפורמה תבוצע במלואה בעניין זה. "היא באמת תסדיר את הנושא אחת ולתמיד. אנחנו רוצים לגבש קודקס התנהלות שיחייב את כל מי שינהל מגעים בעניין עם המינהל והמדינה". אצלי במשרד כבר עובדים על זה וכך גם במנהל", הצהיר שר השיכון.

התקפה על ההרחבות

ראש מנהל מקרקעי ישראל, ירון ביבי, אמר בכנס כי יש חשיבות גדולה לשמירת השטחים הפתוחים במגזר החקלאי בישראל, וכי הרפורמה מגדירה לראשונה את האופן בו זה יתאפשר. "אני מודה שאנחנו במינהל קצת שכחנו שזה חלק מהתפקיד שלנו ועכשיו זה הזמן לעסוק בזה".

ביבי אמר על עניין היוון הקרקע למגורים והפיכתה לקרקע בבעלות תושבי המושבים והקיבוצים כי מדובר בתהליך שדווקא המושבים יאלצו לחשוב עליו היטב לפני שיפנו לביצועו. "אני לא חושב שהאגודות המנהלות את המושבים ישארו באותו פורמט אם הקרקע תהפוך לפרטית, וכדאי שתשקלו את זה היטב. לא בטוח שמושבים ייראו כמו שהם נראים כיום לאחר העברת הבעלות לידי התושבים", הזהיר ביבי.

גם ביבי וגם השר אטיאס תקפו בהזדמנות זו את התנהלותם של חלק מהמושבים בעניין ההרחבות במושבים ובקיבוצים. "ההרחבות הן עניין יפה שיכול לשמר את האופי הירוק של היישובים הללו ולחזק את הפריפריה אבל הגיעו אלי עשרות תלונות המאשימות מושבים בגביית כספים לא חוקית בצורת דמי קבלה או דמי מכירה שעושים נזק למושבים ולמסר שלהם", אמר אטיאס. באחרונה הפסיק המנהל בניית כמה הרחבות ברחבי המדינה וטען שהפסקת הבנייה בוצעה על רקע חקירות של חשדות כי ראשי היישובים והיזמים הפועלים במקום קיבלו כספים מרוכשי הקרקעות באופן לא חוקי.

"אתם הרי לא רוצים שהממשלה תתייחס לישובים שלכם כאל ערים וצריך להפסיק את זה. הממשלה הסכימה לתת לכם כוח להחליט מי כן ומי לא יתקבל ליישובים שלכם, אין את זה במקומות אחרים. יש מי שיטען אפילו שזה לא דמוקרטי. אבל אתם קיבלתם את זה ולא יכול להיות שיש ביניכם מי שגובים כסף על האפשרות להיכנס ליישוב. אתם בעצם אומרים – מי שיש לו יותר כסף יכנס ולא מי שמתאים", תקף השר את החקלאים והבטיח לטפל בנושא זה לעומק.

ביבי אישר בכנס כי המינהל אכן פוגע בהמשך פיתוח הרחבות שבהן נגבו כספים לא חוקיים ממתיישבים. "הרחבות נועדו לבנים ממשיכים או לקלוט קהל חדש והן הזדמנות ענקית לשפר את היישובים שלכם. זו הזדמנות להביא למושבים צעירים שיחזקו את האוכלוסיה שלכם המזדקנת ומנגד חלק מכם עושים סלקציה שפוגעת בעניין עצמו. ביבי מסר בכנס כי היקף הבנייה המתוכנן בצפון בלבד בתחום ההרחבות מגיע לכ-20 אלף מגרשים שמחכים לבנייה.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
החלטת המנהל 1184
קיימות החלטות, ויש חוקים המפלים לרעה את תושבי המושים לעומת הציבור העירוני. אחת מהן היא החלטת המנהל 1184 אשר מחייבת את הציבור החקלאי היושב על אדמת המנהל בתשלום דמי היתר גבוהים מאד על בניה של מעל 160 מ"ר לעומת המגזר הלא חקלאי הפתור, על פי החלטה זו, מתשלום זה. פל"ח. החקלאות גוססת, נחסמת על ידי הוראות שעה חוקים והחלטות ומצד שני לא ניתינת למושבניקים כל אפשרות לעיסוקים אחרים, שאינם חקלאיים, אותם ניתן לקיים גם באיזורים שאינן חקלאיים. מי יקום לעזרינו?????????????
צפונית , זבולון  |  14.09.09
11.
הצעות לפתרון בעיית הדיור
דבר ראשון להגדיר איזורים של מצוקת דיור, נכון לעכשיו מדובר בכל איזור המרכז. * לאסור רכישת דירה על תושב חוץ שאינו שוהה בארץ לפחות 10 חודשים בשנה. ניתן להגביל את זה לאיזורי המרכז ואיזורים אחרים בהם יש מצוקת דיור גדולה. * לאסור רכישת דירה שנייה. (מקסימום דירה אחת לכל אזרח בישראל) מיסוי על דירה שנייה לא יעזור כי הקונים מגלגלים את זה על השוכרים. * הבעיה העיקרית במחירי הדיור במרכז נובעת מכך שהמרכז מפותח הרבה יותר משאר הארץ. צריך לפתח את הצפון והדרום: ליצור מקומות עבודות, לשפר את מוסדות החינוך, להילחם בפשע. אין סיבה שמצפה רמון לא תהיה מפותחת כמו ראשון לציון. אין סיבה שמטולה לא תהיה מפותחת כמו רעננה. * לחוקק חוק שקובע שקרקע שמיועדת לבניית דירות שלא קמים בה דירות אחרי 10 שנים עוברת ללא תשלום לבעלות אחרת שמתחייבת לבנות בה. * להקביל את רווח הקבלן על דירה חדשה ב 20% או סכום אחר - העיקר שתהיה הגבלה. לא ייתכן שכל אזרחי ישראל יהיו תלויים בתנאי היצע וביקוש כשמדובר בקורת גג - דיור זה מוצר הכרח. מיסוי לא יעזור כי הקבלנים מגלגלים את זה על הקונים. * שיפור התחבורה הציבורית כדי למנוע ריכוזיות של מגורים במקומות שבהם כרגע יש יותר מקומות עבודה. לדוגמא: במקום לגור בתל אביב כדי להיות קרוב לעבודה שתהיה רכבת מיהוד לתל אביב ובחזרה. אפשר גם קו אוטובוס בתנאי שהוא עובר בכל מקום ביהוד ומגיע לכל מקום בתל אביב.
13.09.09
לכל התגובות