אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: עסקת נשר־הנסון לא תאושר עד ראש השנה צילום: עמית שעל

בלעדי: עסקת נשר־הנסון לא תאושר עד ראש השנה

הסיבה: הממונה על הגבלים עסקיים ביקשה הבהרות וחומרים נוספים לעיון. גורמים בענף: המיזוג יגרום להתייקרות של עשרות אחוזים במיזמי תשתיות ובנייה

14.09.2009, 08:11 | ליאור גוטמן ואורי חודי

רכישת חברת הנסון ישראל על ידי חברת משאב שבבעלות נשר עלולה להתעכב עד ראש השנה. גורם המקורב לרשות ההגבלים העסקיים מסר ל"כלכליסט" שלאחרונה הועבר חומר נוסף לעיון הממונה, דבר הצפוי לעכב את מתן ההחלטה.

נוסף על כך, נשללה הסברה לפיה העסקה קיבלה פסיקת PREROOLING. פסיקה שכזו מהווה אינדיקציה מקדמית בנוגע להיתכנות האישור לקראת חתימת החוזה. על פי המסתמן, האישור הסופי יגיע אחרי החגים.

חברת נשר היא יצרנית המלט היחידה בישראל. בסוף שנות השמונים היא הוכרזה כמונופול, כך שמחירי המלט מפוקחים על ידי משרד התמ"ת ולנשר אין אישור לייקר את חומר הגלם מבלי אישור. לאחרונה ביקשה נשר לרכוש את חברת הנסון, שמשמשת כספק בולטת לחומרי גלם לתחום הבנייה והתשתיות. מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה שבין יולי 1999 לתחילת נובמבר 2007 עלו מחירי המלט בשיעור חד של כ־52%. הנתון מתחדד לאור העובדה כי על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בתקופה זו עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור נמוך משמעותית של 22%.

גורמים בענף הבנייה מעריכים כי רכישת הנסון תגרור לעלייה חדה של עשרות אחוזים בעלות מיזמי תשתיות. הסיבה, לדברי גורמים, בענף היא שהמיזוג ישפיע באופן ישיר על מחיר הבטון, שמשמש בין השאר כאחד מחומרי הגלם העיקריים לבנייה.

דו"ח שהוכן עבור התאחדות הקבלנים על ידי חברת שקד כלכלה, עוסק בהשלכות רכישת חברת הנסון על ענפי הבנייה והסלילה בישראל. בדו"ח נכתב כי משקל המלט, מוצרי המלט וחומרי המחצבה מהווה כ־15% מכלל עלויות הבנייה וכ־30% מכלל עלויות הסלילה, נכון לחודש יולי 2009. "עלייה ריאלית ממוצעת של כ־20% בחומרים אלה", נכתב בדו"ח, "כתוצאה מהקטנת התחרות בשוק והשליטה של תאגידי משאב על מחירי המלט, הבטון וחומרי המחצבה, תייקר את מדד הבניה למגורים בכ־3% ואת מדד תשומות בסלילה בכ־6%, על כל המשתמע מכך באשר למחירי הדיור והגידול בחוב הלאומי הפנימי".

מחברת משאב נמסר בתגובה: "רכישת הנסון תסייע להמשך קיומה של הנסון ואת עתיד 500 עובדי החברה. על פי חוות דעת מומחים שבידינו, אין כל בסיס לשינוי במחיר המלט או הבטון כתוצאה מהעסקה". יו"ר משאב אמנון דותן הוסיף אתמול כי הנסון מחזיקה כ־15% משוק הבטון המובא שבו פועלות חברות רבות, ולכן אין בסיס לשינוי בעקבות המיזוג האמור. "הידיעות בדבר הפגיעה בתחרות ובדבר העלאה אפשרית של מדד תשומות הבנייה למגורים בעקבות העסקה, הן ידיעות שגורמים אינטרסנטיים מפיצים שכן מחיר המלט מפוקח על ידי הרשויות מעצם היות נשר מונופול.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
קרטל
לא יתכן שאדם כמו הממונה על שוק ההגבלים, לא מבין מה פירוש לשלוט על שוק המלט, זה כמו לשלוט על חברת החשמל שכאשר היא רוצה היא מורידה את השלטר, כך יעשה דנקנר אם ירכוש את הנסון, כאשר יחליט יעצור את היצור בארץ וייקר את המלט שמיובא מהחברה שלו החדשה ובעיסקה סיבובית זו יכניס כסף רב לכיסו
טל  |  21.09.09
14.
שוק המלט
צודקים אותם כותבים שרשמו כי אישור עיסקת הנסון תיצור מונופול חזק של נוחי דנקנר שיוכל להכתיב מחירים על ידי עצירת ייצור בארץ ויבוא מחו"ל דבר שייקר את עלויות המלט וכל מי שטוען אחרת, טועה ומטעה, נוחי דנקנר רוצה בלעדיות בשיווק מלט ומוצריו וטועה מס' 10 בהצגת דבריו, פשוט אסור לאשר עיסקה זו
המבולבל  |  21.09.09
לכל התגובות