אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד החופש הכלכלי: ישראל קרובה יותר לזימבבוואה מאשר להונג קונג צילום: אלכס קולומויסקי

מדד החופש הכלכלי: ישראל קרובה יותר לזימבבוואה מאשר להונג קונג

ישראל ירדה שלושה מקומות, והיא מדורגת 78 מתוך 141 מדינות; הסיבות העיקריות לדירוג הנמוך: הממשלה הרחבה והבעיות ברגולציה

14.09.2009, 11:40 | כתב כלכליסט

ממשיכים להידרדר: ישראל ירדה שלושה מקומות במדד החופש הכלכלי העולמי, והיא מדורגת 78 מתוך 141 מדינות. לשם השוואה, ב-2002 דורגה ישראל במקום ה-43.

המדד, אותו מפרסם בישראל מכון ירושלים, נוסד על ידי חתן פרס נובל מילטון פרידמן ופרופ' מייקל ווקר בשנות ה-70, ושותפים לו עשרות מכוני מחקר בעולם. 

במקום הראשון בדירוג נמצאת הונג-קונג, ואחריה סינגפור, ניו זילנד, שווייץ, ארה"ב ואירלנד. במקום האחרון נמצאת זימבבוואה, זו השנה השנייה ברציפות, יחד עם מיאנמר, ונצואלה ואנגולה.  

קורין סוואר, מנהלת במכון ירושלים לחקר שווקים, אמרה: "מתוך חמישה תחומים מרכזיים בהם עוסק המדד, ישראל מדורגת גבוה יותר בשל המערכת המשפטית שלה וההגנה על זכויות הרכוש, קטגוריה בה דורגה במיקום ה-29, וכן במטבע יציב לגביו זכתה לדירוג ה-31 בעולם ובחופש למסחר בינלאומי. ואולם למרבה הצער, היא נמצאת בתחתית הדירוג (130) בגודל היחסי של הממשלה, ובתחום הרגולציה (96)".

    

לפי נתוני המדד, מדינות שיש בהן יותר חופש כלכלי נהנות מהכנסה לנפש גבוהה משמעותית: הממוצע במדינות שבתחתית הטבלה הוא כ-3,000 דולר לשנה, לעומת כ-26 אלף דולר לשנה במדינות החופשיות ביותר. גם העניים ביותר במדינות החופשיות נהנים מהכנסות גדולות בהרבה, כ-7,000 דולר לשנה לנפש, לעומת העניים ביותר במדינות הפחות חופשיות, שהכנסתם השנתית לנפש עומדת על פחות מ-1,000 דולר. 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
חוסר הבנה של 6
אני מבין שלפי התגובה של 6 אם נהפוך לדיקטטורה כמו ונצואלה או זימבאבווה הוא יהיה מאושר. העלייה במדד והפחתת המעורבות הממשלתית בכיסו של האזרח מגדילה את הכסף הזמין לכל אדם ומגבירה את כל המרכיבים של רווחת האדם - פשוט לא דרך צינורות הממשל הבזבזנים והדולפים...
יצרן , מרכז  |  16.09.09
6.
כל הכבוד למדינת ישראל!
אז הקפיטליזם לא מרוצה מישראל....so what למה? "הוצאה ממשלתית גבוהה" - הממשלה משקיעה ברווחה/חינוך/רפואה. לא יפה! "חוקי עבודה קפדניים" - הממשלה דואגת לזכויות עובדים. באמת בושה וחרפה! "פיקוח הדוק על הבנקים" - באמת המצב בישראל מדאיג... אף בנק לא התמוטט במשבר האחרון...לא יפה להשאיר ככה את החברים שלנו מאמריקה...שמה התמוטט השבוע הבנק ה100 במשבר האחרון. יש ללמוד מאמריקה שהיא במקום החמישי! אין אפילו בושה בימינו. מתיצב מכון ומפרסם קבל עם ועדה מדד שכל כולו נגד השכירים בעולם, שהם הרוב באוכלוסיה. ככל שהממשלה נותנת פחות לסל הבריאות - המדד הזה יורד! ככל שהממשלה דואגת לזכויות עובד - המדד הזה יורד! ככל שהממשלה דואגת יותר ליציבות הבנקים - המדד הזה יורד! אם הממשלה מחליטה לקנות חיסונים לכלל האוכלוסיה ולא רק לקבוצת סיכון - המדד הזה יורד! אם קיצבת זיקנה עולה - המדד הזה יורד! אתם הבנתם את זה?... אני שמח שאנחנו בתחתית הדירוג של המדד הזה ומקווה שנמשיך "לעלות" לכיוון הנכון... השיקולים של בעלי ההון(אחד מ1000 איש באוכלוסיה במקרה הטוב) מענינים את הסבתא שלי.
שמאל אדום , ברה"מ  |  15.09.09
3.
עודף פקידים שרובם בורים ובטלנים
הענף היחיד שהצליח בישראל בזמן קצר יחסית הוא ההייטק וזאת רק משום שלפקידים לא היתה גישה והם לא יכלו להפריע ולסרבל. פרט לכך כל דבר כמו להזיז הר. קחו למשל את פרויקט יצור חשמל מאנרגיה סולרית לבתים פרטים ולבעלי גגות. לקבל אישורים מרשויות המקומיות זה כמו להזיז הר. יושב פקיד בור ובטלן שלא מבין מימינו ומשמאלו ומערים קשיים על כל צעד ושעל. במקום לזרז משום שזה טוב למדינה ולאיכות הסביבה מעקבים, מפריעים, מדכאים ומקלקלים. אין עם מי לדבר!
שחר ישראלי  |  14.09.09
לכל התגובות