אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד התמ"ת מחלק מענקים גם למפעלים מזהמים צילום: עזר פישלר

משרד התמ"ת מחלק מענקים גם למפעלים מזהמים

אף שתיקון לחוק מחייב את המשרד להפעיל קריטריון סביבתי, מרכז ההשקעות מעביר מענקים והטבות גם למפעלים שמזהמים את הסביבה במידה ניכרת. עמותת צלול מציעה מודל חדש לחלוקת המענקים לפי ציון הזיהום שלהם

15.09.2009, 12:53 | רויטל חובל

מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת מחלק מענקים מטעם המדינה למפעלים מזהמים, אף שתיקון לחוק עידוד השקעות הון מתנה מתן השקעות כאלה בהפחתה של זיהום ובמניעתו - כך עולה מבדיקת "כלכליסט". עוד עולה מהבדיקה שלמרות העובדה שהחוק תוקן כבר ב־2005, ומשרד התמ"ת היה אמור לתקן את התקנות הנדרשות ליישומו בשיתוף המשרד להגנת הסביבה - בפועל הוא מעולם לא עשה כן.

במקביל יוזמת עמותת צלול מודל כלכלי שישמש בסיס לחלוקת המענקים לפי ציון הזיהום שלהם - בדומה לרפורמת המיסוי הירוק בענף הרכב. מדו"ח מיוחד שחיברה העמותה, שדירג את המפעלים בישראל לפי רמת זיהום הים שלהם, עולה כי חלק מהמפעלים שקיבלו או שמקבלים מענקים מהמדינה הם בפועל מפעלים מזהמים.

מתמקדים בתעסוקה, מזניחים את הסביבה

בשלוש השנים האחרונות הועברו הטבה או מענק לכ־400 מפעלים, בהם גם מפעלים מזהמים. בעמותת צלול מציינים בהקשר זה את טאואר סמיקונדקטורס, שבשליטת החברה לישראלשל משפחת עופר, המזרימה לים שפכים בספיקה שנתית של 660 מ"ק - דירוג 3 לפי צלול. בשנת 2000 נתן מרכז ההשקעות לחברה כתב אישור להקמת מפעל לייצור מוליכים למחצה, בהיקף השקעה של 1.25 מיליארד דולר. במקביל, החברה קיבלה מהמדינה מענקים ב־250 מיליון דולר. גם ב־2006, אחרי אישור התיקון הסביבתי לחוק, אושרו לחברה מענקים ב־85.5 מיליון דולר. לפי המודל של עמותת צלול, היה המפעל זכאי רק לרבע מהמענק בלבד.

גם מפעלים מזהמים מקבלים מענקים (תמונת ארכיון), צילום: shutterstock גם מפעלים מזהמים מקבלים מענקים (תמונת ארכיון) | צילום: shutterstock גם מפעלים מזהמים מקבלים מענקים (תמונת ארכיון), צילום: shutterstock

עוד מפעל מזהם שזכה להטבה הוא מילועוף, שביוני 2009 אישר לו מרכז ההשקעות לקלוט 60 עובדים, הטבה המוערכת בכ־3 מיליון שקל - זאת, אף שהמפעל הורשע ב־2006 בזיהום נחל נעמן, ואף נקנס בחצי מיליון שקל.

למשרד התמ"ת תקציב של כמיליארד שקל בשנה להענקת הטבות ומענקים למפעלים. המטרה היא לאפשר למדינה להשתמש במשאביה ובכליה כדי לוודא שלא ייווצר מצב שבו מפעל מקבל כספים מאוצר מדינה מחד ופולט מזהמים לסביבה מנגד. עם זאת, הקריטריונים של המשרד לקבלת מענקים אינם כוללים התייחסות לפרמטרים סביבתיים, והשר בנימין בן אליעזר הודיע עם כניסתו לתפקיד כי "כל משאבי המשרד מכוונים למטרה אחת: להוסיף מקומות עבודה חדשים".

סמנכ"ל עמותת צלול, עזר פישלר, מסביר שחינוך לשינוי תפיסתי בתעשייה חייב לעבור דרך הרגולטור. "הממשלה יכולה לנצל את הכוח שבידיה בהענקת הטבות, גם על פי שיקולים סביבתיים", אמר פישלר ל"כלכליסט".

משרד התמ"ת: נאשר את התקנות עד סוף השנה

בימים הקרובים מתכוונים בצלול להעביר לאוצר את הדו"ח בצירוף המלצות העמותה, בניסיון לעשות סדר בכספי הציבור שיממנו פרויקטים ומפעלים שעולים בקנה אחד עם עקרונות השמירה על הסביבה. לדברי פישלר, אימוצן של ההמלצות יאפשר להשיג את האיזון הראוי בין גודל ההטבה לבין היקף החומרים המזהמים המוזרמים לים.

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "אנחנו בוחנים פרמטרים להתניית מענקים להפחתת זיהום. כמו כן, לאחרונה הוקם במשרד מינהל חדש לנושאי סביבה. בישיבת ועדת הכספים שהשתתפו בה נציגי משרד התמ"ת הוחלט כי התקנות יושלמו עד סוף השנה ויובאו לאישור".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "התיקון לחוק לעידוד השקעות מחייב את משרד התמ"ת לתקן תקנות שייקבעו לאחר התייעצות עם השר להגנת הסביבה. עד כה משרד התמ"ת, האמון כאמור על התקנת התקנות, לא התקינן".

ממילועוף נמסר: "החלטת מרכז ההשקעות לאשר למילועוף את ההטבה מעידה כי המפעל מקיים את התנאי ההכרחי לקבלת המענק - מניעת זיהום הסביבה. מילועוף אף פעל לייבוש הבוצה בנחל נעמן ושתילת עצים שיהוו תשתית להקמת פארק. המודל שמציעה עמותת צלול יעודד מפעלים לשמור על איכות הסביבה, ומילועוף תשתף פעולה עם כל גורם בנושא חשוב זה".

מפעל טאואר סמיקונדקטורס בחר שלא להגיב לידיעה.

תגיות