אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקיבוצים התבקשו להזרים כסף כדי להציל את חברת הביטוח צילום: בועז אופנהיים

הקיבוצים התבקשו להזרים כסף כדי להציל את חברת הביטוח

הונה העצמי של חברת הביטוח הקיבוצית "ביטוח חקלאי" נחתך ב־2008 בחצי, והממונה על הביטוח איים שימנע מהחברה את חידוש הרישיון לעסקים. החברה מנהלת משא ומתן על כניסת שותף אסטרטגי

16.09.2009, 17:26 | אריק בשן, "ידיעות הקיבוץ"

בסוף מרץ האחרון הגיעו שיחות טלפון בהולות אל מזכירי הקיבוצים בתנועה: יש להזרים בדחיפות כספים כדי להציל את חברת הביטוח הקיבוצית ביטוח חקלאי, שהונה העצמי נשחק במהלך 2008 והגיע מ־140 מיליון שקל ל־70 מיליון שקל. עקב כך איים הממונה על שוק ההון (והביטוח) כי ימנע מהחברה לחדש את הרישיון לעסקים, בשל חוסר הלימות הון.

התפנית החדה במעמד ביטוח חקלאי לא היתה הפתעה עבור גורמים המצויים בסוד שוק הביטוח. החברה, המגלגלת בימים כתיקונם מחזור של כ־500 מיליון שקל בשנה, נכנסה בשנים האחרונות לנישות חדשות, אף שלא בהכרח היתה בקיאה בתחומיהן. אותם גורמים מציינים כי החברה, בראשות מנהליה, היו"ר עמוס אפשטיין והמנכ"ל אייל לויטה, קיבלה ההחלטות שלקו בראייה אסטרטגית ובביצוע, ולא בהכרח שירתו את היעדים שהוגדרו על ידי הקיבוצים הבעלים. לאור המצב מונה צוות בדיקה מיוחד מטעם דירקטוריון החברה, שניסה להגדיר מחדש את היעדים ואת שיטות העבודה. אפשטיין ביקש לסיים את תפקידו כיו"ר, ולפיכך נדרשה הקמת עוד צוות, לאיתור יו"ר חדש.

איציק בדר, יו"ר הארגון הכלכלי האזורי גרנות וחבר בצוותי הבדיקה והאיתור, אומר כי סימני המשבר בביטוח חקלאי נצפו כבר בסיכום הרבעון השלישי של שנת 2008, כשהתברר שחסרים בקופתה 10 מיליון שקל. מאוחר יותר התגלה שזהו רק קצה הקרחון: סיכום 2008 העלה כי ביטוח חקלאי צברה הפסד של 52 מיליון שקל, וישנו צורך דחוף לגייס עוד 32 מיליון שקל כדי להשלים את ההון העצמי לפי הנחיות האקטואר הראשי והמפקח על ההון.

עמוס אפשטיין, היו"ר היוצא של ביטוח חקלאי, סבור שהמצב בחברתו אינו שונה במהותו ממה שקרה במשק הביטוח הישראלי כולו. "בשנת 2008", הוא אומר, "כל שוק ההון היה על הפנים וכל חברות הביטוח הפסידו בתחום ביטוח רכב חובה. בשוק הון בעייתי כזה - הפסד חד־פעמי של 50 מיליון שקל אינו סוף העולם, בעיקר למי שבכל השנים האחרונות הרוויח 30 מיליון שקל בכל שנה. הנתונים החצי־שנתיים של 2009 מראים שאנחנו כבר עומדים על זכות של 28 מיליון שקל לעומת הפסד של 52 מיליון ש"ח ב־2008 כולה". אפשטיין מאשר שהוא בודק אפשרות של שותפות אסטרטגית עם כמה גופים מועמדים. אבל לטענתו, "עדיין אין שום נייר, שום מסמך, שום דבר להתבסס עליו".

אפשטיין לא סבור שנתוני השנה החולפת חייבו הסקת מסקנות על מנהלי התאגיד: "זה יותר המצב מסביב מאשר האנשים שלנו, אבל הכל נתון לבדיקה. כבר הכנסנו כמה אנשים חיצוניים ומקצוענים, וזה עובד טוב יותר".

תגיות