יומנה של מפוטרת - עושים בדק בית כלכלי
בפרק הקודם עשתה נילי גרוס אבחנה בין נתוני האבטלה לבין נפגעי האבטלה. בפרק יב' היא נותנת עצות העשויות לארגן קצת את החיים בתקופה עד למציאת מקור הפרנסה החדש
שנה חדשה עומדת בפתח וצריך להתחיל אותה ברגל ימין. אלה שפוצחים ברגל מובטלת מקבלים את השנה ברגשות מעורבים ושאלות מטרידות: האם אצליח למצוא עבודה? איך אשרוד בינתיים? ועוד ועוד מנקרות המחשבות והשאלות ללא הרף והשנה החדשה מקבלת לפתע פנים אחרות - לא מאירות ולא מבטיחות.
גם "עסוקים" יכולים לנסות להתחיל את השנה בסדר חדש, בשינוי דפוס המחשבה, בבדק בית כלכלי ולא רק במחשבות מייאשות ומקשות.
רציתי להעניק עשר (+אחת חינם) עצות שאני מקווה שיהיו מועילות ל"עסוקים" כמוני. אחת עשרה עצות שעשויות לארגן קצת את החיים בחודשים האפלים הצפויים לבוא עד מציאת מקור הפרנסה הבא:
1. צרו תקציב חודשי
פתחו דף חדש באקסל וחשבו בו את כלל ההוצאות החודשיות מחויבות המציאות שאין ביכולתכם לקצץ - כסחו את כל מנויי המגאזינים והעיתונים, בטלו חבילות ערוצים מיותרות ברשת הכבלים שלכם, השוו מחירים של ספקיות אינטרנט ונהלו משא ומתן על שירותים ששילמתם בלי להניד עפעף.
כדי לחשב ולתקצב חשבונות חשמל, מים ודומיהם כדאי לבדוק את ההוצאה בחודש מקביל אשתקד או לעשות ממוצע של ההוצאות בעונה המקבילה לזו הבאה עליכם לטובה.
בהוצאות משתנות עגלו את הסכומים מעט כלפי מעלה כדי לקבל תמונה יותר מציאותית (אנחנו תמיד מוציאים יותר ממה שאנחנו חושבים שנוציא). ככה תקבלו את התקציב הריאלי החודשי שלכם, כזה שלא יפתיע לרעה.
לאחר מכן, פרקו את התקציב ובדקו כמה ממנו מחויב דרך כרטיס האשראי שלכם, ומה תאריכי יציאת התשלומים היוצאים ישירות מהחשבון כדי לדעת מה יהיה מצב החשבון בכל טווח תאריכים נתון.
בדקו מה עלות כל סעיף בתקציב שלכם ממזון ועד "שונות" לחודש כדי לנסות לקצץ בהם וגם כדי לא לחרוג מהם.
2. לא חורגים מהתקציב
דאגו שיהיה ברשותכם הסכום לו אתם זקוקים כדי לעבור את החודש ללא כניסה למינוס בחשבון - בדקו את כל מקורות ההכנסה שלכם (דמי אבטלה, הבטחת הכנסה, מזונות, עזרה קבועה ממשפחה או חברים, הכנסות שונות וכו') והשוו את שני הסכומים - הוצאות והכנסות. היה ומצאתם שיש הפרש לטובת סעיף ההוצאות החודשי, נסו להיות יצירתיים ולחשוב איך "לסגור" את החודש ללא מינוס בחשבון. אם חסר לכם סכום לא גדול מידי, ואין לכם כל אפשרות להשיג אותו בצורה עצמאית, אל תהססו ללוות מאנשים יקרים לכם סכום שיאפשר לסגור את הפער לתקופה של כחצי שנה, עם הבטחה שבבוא המועד תחזירו את הכסף באהבה.
5. התחברו לחשבון בנק וירטואליכך תוכלו לראות מה מצב החשבון בכל זמן שתרצו, לוודא שהוצאות כרטיס האשראי לא עוברות את הסכום שהקצבתם, לבדוק את עוגת ההוצאות שלכם לפי סעיפים – לדעת כמה כבר הוצאתם על מזון, ביגוד, והאם לא עברתם כבר במחצית החודש את כל התקציב החודשי של סעיף זה או אחר או בכלל.
עשו פעולות רבות ככל האפשר דרך האינטרנט כדי להוריד את עלות העמלות הנעשות על ידי פקיד.
6. צרו סדר יוםאם יש לכם ילדים צעירים - חלק מסדר היום מוקדש לטיפול בילדים, אבל עדיין יש בו "חורים" הזקוקים למילוי נבון. סדר יום יכול להיות שונה לחלוטין מזה שחוויתם כשעבדתם והוא נחוץ כדי לא לשקוע בפעילויות התמכרות שונות כמו צפייה בטלוויזיה או גלישה באינטרנט או מחשבות פסימיות. סדר יום יכול בהחלט לכלול שינה לפנות בוקר וקימת בוקר מאוחרת, צפייה בסרט בדי.וי.די בשתיים עשרה בצהריים, קריאת כל הספרים שתמיד רציתם לקרוא ולא הספקתם, חלימה בהקיץ, גלישה באינטרנט, חיפוש עבודה, טיולים ממושכים עם הכלב, אבל כל עוד הם בתוך סדר יום מובנה הם מעניקים לנו תחושה של שליטה, משמעות והשגת מטרות. אפשר גם ליצור סדר יום משתנה יש שינוי באורך הפעילויות השונות או בפעילויות עצמן (כאשר חלק מהן אינו חוזר על עצמו כל יום).
5. עסקו בספורט
העיסוק בספורט משחרר סרוטונין, אותו חומר המשתחרר במוח כשמתאהבים. תוכלו לחוות סוג של אושר לפחות פעם ביום בעת ואחרי הפעילות הספורטיבית.
בחרו כל תחום ספורט שאתם עשויים להתחבר אליו. רוב האפשרויות אינן דורשות הוצאה כספית: הליכה, ריצה, אופניים (אם יש כבר זוג אופניים), שחיה בים, טיי-צ'י, כאשר חלק מענפי הספורט דורשות הוצאה חודשית : שחייה בבריכה, חדר כושר, חוגי ספורט שונים. אם אתם מתעקשים על האחרונים ערכו סקר מחירים בין המכונים השונים כדי לא לשלם מידי ביוקר. אפשר למצוא הבדלים של 200-50 שקל לחודש בין מכונים שונים ולפעמים רק בגלל עניין של יוקרה ושטויות מהסוג הזה.
6. התנזרו מקניונים ומרכזי קניות
קשה להגיע לקניונים בלי להתפתות לקנות משהו "רק בשביל ההרגשה הטובה". מרכזי קניות אינם בילוי עבור עסוקים ובני משפחותיהם ויש להוציא אותם מרשימת המקומות שמגיעים אליהם (גם במקרה).
7. אין קניית מתנות בחגים
הודיעו למשפחה או לחברים שנבצר מכם, לצערכם, לקנות מתנות לכבוד סדרת החגים המתרגשת עלינו, אבל לא תתנגדו לקבל מתנות למרות זאת, בעיקר בצורת תלושי "רב תו" או המקבילים להם ולא בצורת אגרטל או הקישוט חסר השימוש הבא, שמקסימום תוכלו לנפץ על הקיר בהתפרצות התסכול הבאה שלכם. ותודה על ההבנה.
8. בדיקת מלאי
בדקו את מלאי הבית - בגדים, נעליים, כלים, רהיטים, צעצועים, ספרים, חפצי נוי ובעלי חיים ותגלו שיש לכם מספיק לארבע השנים הבאות לפחות. אולי תהיו פחות אופנתיים ותצליחו סוף סוף לסיים את "האחים קרמזוב" שמעלה אבק על המדף - אבל בהחלט תחסכו בהוצאות.
9. ערכו קניות לבד
הימנעו מלקחת את הילדים לסופרמרקט כדי שלא יבקשו מאכלים חסרי ערך קולינארי המכבידים על התקציב, אלא אם כן ברצונכם ללמד אותם איך קונים נבון. (בגילאים מסוימים זה מסתיים בצווחות ורקיעות רגליים).
ערכו רשימת קניות לפני צאתכם מהבית כדי לקנות בדיוק את הנחוץ ולא מעבר לכך.
10. היעזרו באתרים המעניקים שרות של מכרזים באינטרנטלדוגמא: בידקו מחדש את עלות ביטוח הרכב וביטוח הדירה בעזרת הכנסת הפרטים הנדרשים באתרים המעבירים את הפרטים למספר חברות ביטוח ללא עלות מצידכם. החברות יחזרו אליכם עם הצעות מחיר ותוכלו לבחור בהצעה הטובה והזולה ביותר. (אני, אישית, חסכתי כך 1000 שקל מעלות ביטוח הרכב).
11. אל תתביישו לחלום
צרו סטיקר/ שומרי מסך/ עיצוב לטי-שירט/ מגנט למקרר האומר: "אני שווה ומגיע לי יותר", כדי שלא תשכחו מי אתם באמת. אל תתביישו להאמין שתוכלו להגשים, הפגינו ביטחון, קיראו בדיחות וצפו בקומדיות כדי לצחוק כמה שיותר, עשו מה שחלמתם תמיד לעשות ואף פעם לא היה לכם זמן, חישבו מחוץ לקופסא, הקשיבו למוזיקה, חבקו הרבה את הילדים והאישה/הבעל, הימנעו מצפייה במהדורות חדשות מדכאות, צאו לטבע, בנו פאזלים, תיהנו מהזמן השאול ותחליטו שאתם "אנשי השנה" שנבחרו ברוב קולות על ידיכם, כי זה, עסוקים יקרים, מה שקובע!
לקריאת הפרקים הקודמים בסדרה לחצו כאן
19 תגובות לכתיבת תגובה