אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עמותת אחל"ה ואדם טבע ודין: המדינה מתנערת מאחריותה כלפי הציבור צילום: עמית שעל

עמותת אחל"ה ואדם טבע ודין: המדינה מתנערת מאחריותה כלפי הציבור

הפרקליטות הגישה לביהמ"ש העליון את סיכומיה במסגרת הערעור על החלטת המחוזי להקפיא את התוכנית עד לביצוע סקרי קרקע מפורטים. עמותת אחל"ה ואדם טבע ודין: במקום לטפל בזיהומים שיצרה, המדינה מהלכת אימים על ביהמ"ש

23.09.2009, 14:43 | שי פאוזנר

עמותת אחל"ה ואדם טבע ודין מסרו בתגובה לסיכומי המדינה בענין קרקעות תעש כי: "המדינה ממשיכה להתנער מאחריותה כלפי הציבור ובמקום לטפל בזיהומים שיצרה היא מהלכת אימים על בית המשפט, כאילו פנוי התעש תלוי אך ורק במלוי תביעת אחל"ה ואדם טבע ודין, תביעה שקבלה תמיכה גורפת בבית המשפט המחוזי.

"תעש ,שהיא שלוחת המדינה, זיהמה במשך שנים את הקרקעות באיזור השרון. צר המקום מלפרט את עצמת הנזקים שנגרמו. כעת על מנת למנוע בכייה לדורות ולהביא לתכנון שייקח בחשבון את הזיהומים דרשה אחל"ה לקיים סקר קרקעות לפני התכנון. עלותו של סקר כזה הוא אחוז אחד בלבד משווי הקרקעות שישווקו. לדעת כל המומחים והכלכלנים שתומכים ללא סייג בעמדתינו, סקר כזה הוא חיוני, שהרי בהעדר מידע עדכני, כיצד ניתן לתכנן שכונה או כביש? על אחת כמה וכמה משהתברר כי הזיהומים מתפשטים כל העת."

עו"ד עמית ברכה, סמנכ"ל אדם טבע ודין אמר: "אנו תמהים על כך שהמדינה משקיעה משאביה בהוצאת הודעות יח"צניות לתקשורת במקום למלא לאלתר אחר החלטת ביהמ"ש, לערוך סקר קרקע מקיף ולנקות את הזיהום הקשה שיצרה במשך שנים."

"המשמעות של אי-אישור תוכנית המתאר לפינוי מפעלי תעש השרון היא הנצחת זיהום הקרקע - מאחר שלא יימצא מקור חלופי של מיליארדי שקלים לכיסוי עלויות טיהור הקרקע". כך כתבה פרקליטות המדינה בסיכומים שהגישה היום לבית המשפט; זאת, במסגרת הערעור על החלטת בית המשפט המחוזי מתחילת השנה לעצור את הפקדת תוכנית המתאר במתחם תעש השרון עד לביצוע סקרי קרקע מפורטים, לדרישת תושבי האזור וארגון אדם טבע ודין.

במתחם תעש השרון, ששטחו 7,500 דונם, אמורים לקום על פי התוכנית 22.7 אלף יחידות דיור ופארק תעסוקה של 1.3 מיליון מ"ר.

לפי הסיכומים שהגישה המדינה היום, "פעילות רבת שנים של מפעלי תעש השרון גרמה לזיהום המתחם ולזיהום מי התהום. התוכנית יוצרת מנגנון לטיהור הקרקע, שהוא הפתרון היחידי הנכון. כל פתרון אחר עלול להביא לסיכול מימוש התוכנית, ויסתום את הגולל על הסיכוי לטיפול בשטח המזוהם בעתיד הנראה לעין".

לפי תוכנית המתאר לתעש השרון, המקודמת על ידי מינהל מקרקעי ישראל, המדינה תעמיד מימון ביניים לביצוע סקרי הקרקע; לאחר מכן, תממן את טיהור הקרקע לפני שיווקה ליזמים - על סמך הכספים שתקבל מהשיווק.

האוצר, המינהל והמשרד להגנת הסביבה חתמו על הסכם ולפיו התוכנית המפורטת לא תופקד בוועדות המחוזיות לפני השלמת ביצוע סקרי קרקע מפורטים - בנוסף לסקר ההיסטורי שבוצע.

לדברי מתכננת מחוז תל אביב במינהל מקרקעי ישראל, גילי טסלר-אשכנזי, "המנגנון שנקבע בתוכנית לטיהור הקרקע הוא הדרך היחידה להגן על האינטרס הציבורי ובריאות הציבור. אי קידום התוכנית במתכונתה הנוכחית יסכל את מימוש התוכנית כולה. מאחר שאין ביכולת המדינה להעמיד אלטרנטיבה מימונית אחרת לטיהור הקרקעות, שעלותה נאמדת במיליארדי שקלים, ייפגע מכך האינטרס הציבורי של תושבי איזור השרון בנוגע לפינוי מפעלי תעש".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
כל דירה תשלם 40,000 שח למימון הניקיון של הקרקע
לדברי מתכננת מחוז תל אבבי גילי טסלר הטיפול בזיהום יעלה מיליארדי שקלים. נניח שיעלה רק 2 מיליארד אם יבנו במתחם 500 דירות המשמעות היא שעל דירה תשלם לפחות 40,000 ש"ח למימון טיהור הקרקע, קרקע שהמדינה זיהמה. אף אחד לא מבטיח שהקבלנים אכן יבצעו את הניקיון כמו שצריך כולנו מכירים את החפיפניקיות הישראלית אם לא יעשה סקר והנושא לא יטופל לפני שהקרקע תשווק אף אחד לא יוכל להבטיח שהמקום אכן יהי נקי. שתקציב הביטחון יממן את הטיפול בקרק
מיכאל , הרצליה  |  01.10.09
1.
התנהלות המדינה בושה וחרפה .
המדינה לא המצליחה לטהר את מתחם מגן בת"א , לא הצליחה בנוף ים בהרצליה , נכשלה בבית הכרם בירושלים . אין למדינה כל סיכוי להצליח לטפל במתחם תעש vכוללעלה שטח ענק ומספר גדול של מפעלים . אסור לאפשר הכנסת יזמים לפני סקר וטיהור מלא . בכלל כל השטח הזה צריך להיות פארק לטובת תושבי האזור וגוש דן. כל הכבוד לתושבים.
אלון , הרצליה  |  24.09.09