אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארכיון דיגיטלי במקום זיכרון צילום מסך: picasa.com

ארכיון דיגיטלי במקום זיכרון

ספר חדש שפרסמו לפני כשבועיים שני חוקרים מובילים ממיקרוסופט - "Total Recall", עוסק בנושא זה ממש - על בני האדם החדשים והקשר שלהם למכונה

01.10.2009, 13:09 | שיזף רפאלי

ארכיון דיגיטלי במקום זיכרון - זה הרעיון העומד במרכזו של "Total Recall", ספר חדש שפרסמו לפני כשבועיים שני חוקרים מובילים ממיקרוסופט. מאז 1998 הם מפתחים חומרה ותוכנה שאוספות את כל החוויות האנושיות שאפשר לאסוף, ויוצרות זיכרון בלתי מוגבל. MyLifeBits, הם קוראים לזה, וכותרת המשנה של הספר - "איך מהפכת הזיכרון האלקטרוני תשנה הכל" - כבר מרמזת על מגוון השאלות שהוא מעלה, על בני האדם החדשים והקשר שלהם למכונה.

 "Total Recall", כריכת הספר "Total Recall" | כריכת הספר  "Total Recall", כריכת הספר

יש משוררים הטוענים שהאדם הוא לא פחות ולא יותר מסך כל זיכרונותיו. כולנו מעבירים את הקו המפריד בין פרה־היסטוריה להיסטוריה בנקודה שבה התחילה הכתיבה והחלו להיאסף הזיכרונות. האמנם אנחנו עומדים על ספו של מפנה קריטי כמו תחילתה של ההסטוריה? מה יקרה אם כל אחד יוכל לשים את כל הזיכרונות בתוך קופסה שאפשר לשכפל, לגבות, לארגן מחדש? מה אם באמת הכל יהיה רשום, ונאבד את היכולת לשכוח?

בזכות הטכנולוגיה הנוכחית, אלו כבר שאלות קונקרטיות ולא תיאורטיות כבעבר. הורי הסבים שלי השאירו אחריהם מעט מאוד: תמונה אחת, כמה פיסות נייר, לא יותר. מדור הסבים יש קצת יותר זיכרון מתועד. דור ההורים, הדור שלנו ודור ילדינו יוצרים ומשאירים כמויות גדלות של זיכרונות. "העצמי הדיגיטלי" של כל דור גדל והולך, גם אם איננו מדענים במעבדות המחקר של מיקרוסופט. את העותקים הדיגיטליים האלה אפשר לשכפל, ואפשר לכרות מהם מידע. הנכד שלי לא רק יידע מה עשה סבא ואיך הוא נראה, הוא גם יוכל להיוועץ בו ובניסיונו.

גורדון בל וג'ים גמל, מחברי "Total Recall", מדגימים את זה, ומסכמים עשור של תיעוד אובססיבי. פרויקט MyLifeBits תיעד בשנים הללו חיים שלמים - את החיים של בל, על מסרי הדואל, המסרים המיידיים, שיחות הטלפון, דו"חות הבנק, חשבונות החשמל, התיעוד הרפואי, ההתנהגויות בעת גלישה ברשת, התמונות, הסרטים שצולמו, הסרטים שנצפו וכל דבר אחר שאפשר היה לתעד. כל דבר שבל עושה מתועדה, והוא אפילו עונד מצלמה שמופעלת אוטומטית כל כמה שניות. התוצאה: אינדקס מלא של כל קורותיו.

אגב, לא צריך להיות חוקר במיקרוסופט בשביל זה: חברת evernote.com מאפשרת לכולם לעשות זאת, ו־1.5 מיליון המשתמשים שלה כבר אוגרים, מארגנים ומעבדים הכל. הרי הזינוקים בכושר העיבוד, האכסון והעברת הנתונים, בהתאם לחוק מור, ובצדם צניחת המחירים ופריחת שירותי האכסון החינמיים, מייצרים מרחב שלם שבו אפשר לשים את האני הדיגיטלי במחירי שכירות שהולכים ונחתכים. כך נוצרת תחרבות חדשה, של גיבוי, נגישות וזיכרון. וכן, גם של אח גדול, גדול מתמיד.

המסקנה של בל וגמל ברורה: שימוש גורף בכלי הרישום וההקלטה, נפח האכסון וכלי החיפוש והעיבוד הקיימים משנה את משמעות החיים. לא פחות. וכדי להצדיק את העניין, הם משמיצים את הזיכרון הביולוגי ומרבים בשבחו של הדיגיטלי. הזיכרון הטבעי שלנו, לטענתם, הוא "סובייקטיבי, לא צפוי, מוטה על ידי רגשות, מסונן על ידי האגו ונתון להשפעה". לעומתו, הזיכרון הדיגיטלי "אובייקטיבי, חסר פניות ומדויק ללא רחמים". אני חושב שהם עושים חסד איתנו בכך שאינם מזכירים את המידה שבה שני סוגי הזיכרון פגיעים ובני חלוף.

הכיוון שהם מצביעים עליו בלתי נמנע, לדעתי. נצטרך אמנם עוד לפתור מספר לא קטן של בעיות לפני שהקלטה ושכפול של האני הדיגיטלי יהיו דבר שבשגרה. נגישותה ונפיצותה של הטכנולוגיה תפתור בעיות רבות, אבל גם תעורר שאלות חדשות או תציף ביתר שאת שאלות קיימות. הרבה לפני שיתגשם חזון ה"Total Recall" וחיינו ישתנו, נצטרך להתייחס לסוגיות של פרטיות, סמכות גישה, בעלות, זכויות יוצרים והצפנה, וזה לא יהיה קל.

נצטרך לתת מענה גם לשאלות לא פחות חשובות, שאינן מוזכרות בספר המומלץ מאוד של בל וגמל. כמדעני מחשב, המחברים מסונוורים (ואולי בצדק) מן המכונה ויכולותיה. אבל נדמה שהם ממעיטים בכמות המידע האמיתי שיש בזכרוננו: ריחות, טעמים ותחושות מגע, למשל, עדיין לא נמצאים כלל במפרט "האני הדיגיטלי", למרות חשיבותם העצומה. ובאופן רחב יותר, אנחנו, בני התמותה (עדיין?) לא משוחררים (עדיין?) משאלות לגבי מותר האדם מן המכונה. עד כמה אנחנו ערוכים פסיכולוגית להתמודד עם מציאות שאינה שוכחת? האם אין משהו בריא, הישרדותי, אפילו נדרש ביכולת לשכוח? האם לא נדרשת יכולת שכחה כדי לסלוח או לרפא? מה ההשלכה של טכנולוגיה שכזאת, של גיבוי של נשמת האדם, על קדושת החיים? האם אפשר, מותר, צריך להתחיל לדבר (שוב?) על חיי נצח?

פרופ' שיזף רפאלי הוא ראש בית הספר לניהול והמרכז לחקר חברת המידע באוניברסיטת חיפה. sheizaf.rafaeli.net

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
מגבלות החומרה והתוכנה - חומר למחשבה
מסתרי המוח "גדולים" עלינו, לכן "הפתרונות" נראים "עלובים". חומר למחשבה. המוחות הינם גם מחשבים משוכללים הכוללים מעבדים מתוחכמים, אמצעי אחסון, אמצעי קלט/פלט... בני האדם (המוחות) מתקשרים ביניהם בעזרת מספר חושים ואמצעי קלט/פלט, לחלקם יש פתרונות ותיקים (מקרופון,רמקול). נניח שניתן לחבר את החושים הללו של המוחות לרשת (אפילו לרשת האינטרנט הקיימת). בואו נתפרע ונעשה זאת גם לבעלי חיים נוספים לאדם. אעצור כאן. בקיצור במקביל להשקעות האינסופיות בחקר המוח, ולארכוב ואיתור של מידע היסטורי ועתידני, אולי ניתן לנצל את הארכיונים הביולוגיים לחיפוש מידע (וידע) ולפתרון בעיות. וזאת ללא חדירה פולשנית ותוהה לתוך המוח המסתורי. כמובן שמיד צפות שאלות אתיות לא פשוטות. חג שמח לכולם
משה , חיפה  |  03.10.09
12.
חבל שיש כמה דברים שאינך יודע
שיזף היקר, זכרון אנושי אינו האימיילים שהוא שולח אלא מה שנמצא בתוך מוחו. בעיית הבעיות של המדענים היא שאינם יודעים מהי יחידת המידע הבסיסית של מידע שנמצאת מוח. באנלוגיה למחשבים, הם עדיין אינם יודעים מהו הביט שנמצא בתוך המוח האנושי. עד שלא ידעו זאת לעומק, אין טעם בכלל לנסות לבצע דיגטציה של המוח האנושי.
תומר , תל-אביב  |  03.10.09
11.
עוד דרך לאסוף מידע - רק הרבה יותר יסודית והרבה יותר מיותרת
יש כל-כך הרבה בעיות בעניין - קודם כל, באופן מהותי - אי אפשר לאסוף התנהגויות של אדם ולצפות שאלו יהיו את זיכרונותיו (הרי הזיכרון כפי שאנו זוכרים אותו הוא סובייקטיבי לחלוטין). בנוסף, הזיכרון שלנו עצמנו הוא לא יציב בעליל ומוטה ע"י רגשות, מסונן ע"י האגו ועוד.. איך אפשר לצפות שהזיכרון ה"מתועד" יוכל להתאים לזיכרון שממנו הוא "תועד" כדקה לאחר מכן?? ונאמר ונתעלם מכל הבעיות הללו, ונקרא לאיסוף מידע אישי באופן שיטתי על אדם "דיגיטציה של זכרונות", או אם תרצו שמירה של הזיכרון האנושי. מה יהא אם מאגר זה יפול לידיים הלא-נכונות? כבר בימים אלו, מספיק שחברה מסויימת תבדוק את הפרופיל שלך בפייסבוק וכבר עשרות חברות אחרות תתקשרנה אל ביתך ותציעה לך לקנות מיני חפצים שלדעתם, לפי המידע שאספו עליך, יתאים לך בול. עכשיו, אם מאגר כה מפורט וכה אישי יפול לידיים "קצת" פחות אמינות - נאמר ארגון עם מטרות זדון... ההמשך כבר כתוב במאות ספרי מדע בדיוני. אבל אין סיבה לדאגה. זוג עובדים במיקרוסופט מימלא לא יעשו את זה כמו שצריך. בלינוקס זה לא היה קורה,הרי - לא?
קורא בהארד-דיסק  |  03.10.09
לכל התגובות