אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוקי אורן: "יש הזדמנות לקדם את ישראל בדירוג המדינות" צילום: עמית שעל

שוקי אורן: "יש הזדמנות לקדם את ישראל בדירוג המדינות"

יחס החוב־תוצר של ישראל טוב בהרבה מזה של מדינות אחרות, אומר החשב הכללי בראיון ל"כלכליסט", ומסביר בכך גם את דחיית הנפקת האג"ח הגדולה באירופה לשנה הבאה: "אין לי עניין להגדיל את החוב הממשלתי"

06.10.2009, 20:26 | אמנון אטד, איסטנבול

"המשבר הכלכלי הגלובלי יצר לנו הזדמנות למצב את מדינת ישראל במקום טוב יותר מבחינה בינלאומית" — כך אמר היום (ג') ל"כלכליסט" החשב הכללי באוצר שוקי אורן, המשתתף בוועידת קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי המתקיימת בימים אלה באיסטנבול שבטורקיה.

לדבריו, אחד הנתונים המדאיגים ביותר בתחזיות הכלכליות העולמיות הוא היחס בין החוב הממשלתי לאוצר.

דווקא בתחום זה מצבה של ישראל טוב בהרבה מזה של מדינות אחרות ברחבי העולם. בדיוני ועידת קרן המטבע התברר שחלק גדול מאוד מהמדינות המפותחות צפויות לרשום עד שנת 2014 יחס חוב־תוצר גדול מ־100%. בכמה מדינות עלול יחס זה להגיע גם ל־120%.

בישראל, לעומת זאת, צפוי היחס בין החוב לתוצר להסתכם בסוף השנה הנוכחית בכ־83% לעומת 78% בסוף השנה שעברה. יחס זה עשוי להמשיך ולעלות גם בשנה הבאה, אולם בשיעור מתון יחסית. הסיבה לכך נובעת מההנחה שהממשלה תצליח השנה להשיג תוצאות טובות מהמתוכנן ביעד הגירעון. ההערכה היא שהגירעון הממשלתי יסתכם ב־2009 ב־5% מהתוצר (כ־38 מיליארד שקל), במקום 6%. גם היחלשות הדולר סייעה לממשלה, שכן היא הקטינה את אותו חלק מהחוב שלה הנקוב בדולרים.

רק בשנה הבאה

נתוני היחס בין החוב לתוצר עומדים גם במרכז שיקולי הנפקת איגרות החוב הממשלתיות שמשרד האוצר מתכנן זמן רב לבצע בשוק ההון האירופי. על פי המתוכנן, מתכוון האוצר לחדש יוזמה ישנה ולבצע הנפקה של מיליארד יורו.

ההנפקה תבוצע לא בשל מחסור במזומנים, אלא כדי ליצור נוכחות ישראלית בשוקי ההון בחו"ל. זאת לצורך גיוון מקורות המימון וקביעת נקודת ייחוס (בנצ'מרק) לריבית שיידרשו בעתיד לשלם חברות ישראליות שירצו להנפיק איגרות חוב בחו"ל.

"שלושת הבנקים להשקעות שבחרנו לסייע לנו בהנפקה — ברקליס, מורגן סטנלי וגולדמן זאקס — מעוניינים מאוד שננפיק כבר עכשיו", אומר אורן. "שוק ההנפקות של המדינות חם מאוד, הריביות האבסולוטיות נמוכות מאוד וגם המרווחים לעומת הריבית של ממשלת ארצות הברית ירדו לאחרונה בצורה די משמעותית. מצד שני, אנחנו נמצאים במצב קצת יותר טוב מבחינת הקופה הציבורית. הממשלה מחזיקה בבנק ישראל כמה עשרות בודדות של מיליארדי שקלים, ונתון זה מהווה שיקול משמעותי לא להנפיק כרגע".

השיקול הנוסף לדחות את ההנפקה לתחילת השנה הבאה, לדברי החשב הכללי, הוא למעשה שיקול מאזני שמכיר היטב כל מנהל כספים בחברה מסחרית. "אין לי עניין להגדיל את החוב הממשלתי באמצעות הנפקה בחו"ל, ובאותו זמן להחזיר יתרות זכות בחשבון שלנו בבנק ישראל, שאינן מתקזזות מהחוב", הוא מסביר.

עוד מוסיף אורן: "מימון השוק המקומי עובד יפה. התשואות על איגרות החוב הממשלתיות אפילו ירדו לאחרונה, גם אם בנק ישראל הפסיק את רכישת איגרות החוב לפני כחודשיים. לכן אני לא בלחץ ואין לי עניין להגדיל את החוב לפני סוף השנה, דבר שיגדיל את היחס בין החוב לתוצר, המחושב ביום האחרון של כל שנה".

"אין סיבה לדירוג נמוך"

במהלך הוועידה באיסטנבול נפגש החשב הכללי עם נציגים של אחת מחברות דירוג האשראי הגדולות. לדבריו, "אין שום סיבה שדירוג האשראי שלנו יהיה נמוך יותר. אני מקווה שבהמשך הדרך הוא אף יעלה. אין לי ספק שאם מדינת ישראל היתה נמצאת באזור גיאוגרפי אחר, דירוג האשראי שלנו היה גבוה יותר. חלק מהשיקולים למתן הדירוג אינם כלכליים, אלא נובעים מסיבות גיאו־פוליטיות".

תגיות