אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון: פיצויים לאב שבתו נחטפה בידי אמה צילום: shutterstock

העליון: פיצויים לאב שבתו נחטפה בידי אמה

בית המשפט קבע: השבת הילדה על פי אמנת האג אינה מבטלת את הזכות לפיצויים

07.10.2009, 10:30 | צמרת פרנט

בית המשפט העליון דחה השבוע בקשת ערעור של אם שחטפה את ילדתה לאנגליה, וקבע כי ניתן לפסוק פיצויים בישראל להורה שילדו נחטף לחו"ל על ידי ההורה השני, והושב בהליך על פי אמנת האג.

הרקע להחלטה היא חטיפתה של הבת על ידי האם לאנגליה במטרה שלא לשוב לישראל. עקב כך הגיש האב לבית המשפט באנגליה תביעה להחזרת הבת לארץ, לפי אמנת האג. תביעתו התקבלה, והאם שבה עם הילדה לישראל.

עם שובן, פנה האב לבית המשפט לענייני משפחה, והגיש תביעת פיצויים כנגד האם בגין נזקים ועוגמת נפש שנגרמו לו כתוצאה מחטיפת הילדה. בית המשפט קיבל את התביעה, וקבע כי בהליך שהתנהל באנגליה לא נידונה כלל שאלת ההוצאות והנזקים שנגרמו לאב. בשל כך נפסקו לו פיצויים בסכום של כ־180 אלף שקל בגין ביטול ביטוח רכב, טיסות ושהות במלונות, שיחות טלפון עם עורך דינו, פסיכותרפיה ועוגמת נפש.

האם ערערה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בטענה כי מדובר בהשתק מחמת מעשה בית דין, ואולם בית המשפט דחה את ערעורה וקבע כי התביעות באנגליה ובישראל הנן מכוח עילות תביעה שונות.

בבקשת רשות הערעור שהוגשה לעליון ניסתה האם לטעון כי החלטת הערכאות הקודמות מעוררת שאלה משפטית רבת חשיבות, שטרם הוכרעה בישראל. העליון קבע כי לא חלה במקרה הזה השתק עילה, וציין כי תביעת האב התייחסה לסעיפי הוצאות ופיצויים, שכלל לא היתה לבית המשפט באנגליה סמכות לדון בהם. לפיכך קבע בית המשפט כי הדבר אינו מצדיק מתן רשות ערעור.

 

מעבר לכך, נקבע כי התביעה בישראל הנה תביעה נזיקית, בעוד התביעה שהתנהלה באנגליה היתה תביעה להשבת קטין חטוף, ולכן אין ספק שמדובר בעילות שונות. לבית המשפט הדן בהליך לפי אמנת האג, נכתב בפסק הדין, יש סמכות לפסוק הוצאות ושכר טרחת עורך דין, אך הן קשורות ישירות להליך עצמו ולא לנזק שנגרם לאב כתוצאה מהחטיפה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
יש אפליה נגד גברים וכאן יש תיקון מסויים,צריך להעניש גם במאסר בשביל למען יראו ויראו
עם כל הכבוד לנשים הן מוטעות שהן מעל לחוק בגלל שהן יותר זמן עם הילדים אבל התנהגות הנשים בניגוד לחוק ונגד האב היא מזיקה ביותר לילד.הפיקוח על הנשים הוא לקוי והן נעזרוות באיגרונים עוינים כמו ויצו,נעמת ועורכי הדין והרווחה בדרך כלל. צריך להחתים את הנשים על שטרות עם ערבים בחתונה ועל כתובה.עם כל הכבוד לנשים הן גם עדיין לא יודעות חשבון וההחלטה כאן תעזור להן לכבד את ילדיהן ואת בעליהן,יש שינוי והוא מבורך אבל זה רק קצה הקרחון,צריך להביא את המדינה להכיר בבעל ובאב כבעל זכויות שוות בגידול הילדים כי אישה כמו כאן למשל גורמת נזק לידה בלתי הפיך. אגב,אישה צריכה לדעת שזה שהיא לא אוהבת את הגבר שלה יום אחד לא מרשה לה לחסל אותו וצריך להסביר לה גם שהילד לא שלה בלבד מה שהעכת עד היום לא מפנימה וחושבת שגבר זה נעלים וכפומט.יש 20 סעיפים של אפליה נגד הגבר והוא זה שסיכן את חייו בצה"ל ובעבודה כל השנים בשביל לאישה תיהיה קורת גג והוא לא עשה זאת בחינם. חג שמח ושיהיה שלום בית שיביא שלום בעולם.
יעקב שורץ , חיפה  |  08.10.09