אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרס נובל: בשבדיה יקבעו מי יהיה הכוכב הבא של הכלכלה העולמית

פרס נובל: בשבדיה יקבעו מי יהיה הכוכב הבא של הכלכלה העולמית

על הפרס היוקרתי ביותר בעולם בתחום הכלכלה יתמודדו השנה, בין היתר, מעריץ של בוב דילן, עוזר לשעבר של ג'ורג' בוש האב ואחד מחבריו הקרובים של בן ברננקי

08.10.2009, 09:23 | ארז רומס
הכלכלה העולמית עברה טלטלה עזה בשנה האחרונה, וניתן להעריך שלדבר תהיה השפעה ישירה על זהות המועמדים לפרס היוקרתי ביותר בתחום, פרס נובל, ויתרה מכך - על הזוכים בו. אחרי הכל, המשבר הכלכלי הנוכחי הוגדר לא אחת כחמור ביותר מאז השפל הגדול של שנות ה־30 במאה שעברה. נדמה כי השנה מדובר באתגר של ממש עבור ועדת הפרס.

בחינה של כל אחד מהמועמדים והרקע המחקרי שלהם מאפשרת לחלק אותם למספר קטגוריות, ונותר למעשה להמתין ולראות באיזו מהן תבחר ועדת הפרס להתמקד. האם יוענק הפרס לנציגי הכלכלה הוותיקה, כדי להדגיש את התמיכה הממסדית בה על אף המשבר? ואולי תודגש דווקא תרומתם של המומחים לכלכלה סביבתית, כדי לעודד את המחקר בתחום החשוב הזה? "כלכליסט" מציג את הללו מקרב המועמדים הנחשבים כבעלי הסיכוי הגבוה ביותר לזכייה בפרס נובל לכלכלה ב־2009.

ארנסט פהר - בן 53, אוסטריה

אבולוציה של שיתוף פעולה

 

משמש כיום כמרצה ומנהל המכון למחקר אמפירי בכלכלה באוניברסיטת ציריך, שוויץ. התמקד במחקריו בתחום האבולוציה של שיתוף הפעולה האנושי והחברתיות, ובמיוחד בהוגנות, הדדיות ורציונליות. ידוע בתרומתו לתחום המתפתח של הנוירו־כלכלה וכן לתחומי מימון התנהגותי וכלכלה ניסויית. ב־2008 הוענק לפהר הפרס ע"ש מרסל בנואה, בגובה 100 אלף פרנק שוויצרי, על הצטיינות ותרומה למדע. הוא נשוי ואב לשניים. פהר ידוע בכך שדחה משרות קבע רמות דרג רבות באוניברסיטאות הטובות ביותר בעולם משום שבחר להישאר בשוויץ, בה קבע את מושבו ב־15 השנים האחרונות.

 

מת'יו רבין - בן 45, ארה"ב

כלכלה התנהגותית

 

לאחר שקיבל את הדוקטורט שלו מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, החל

רבין לשמש מרצה לכלכלה באניברסיטת ברקלי שבקליפורניה. המחקר

שלו עוסק בין היתר במימון וכלכלה התנהגותית, והוא מתמקד בבעיות שליטה עצמית פרטיות, העדפות תלויות־הקשרים, מניעי הוגנות וטעויות בחשיבה הסתברותית. פיתח את "הוגנות רבין" כמודל להעדפות חברתיות והרחיב בכך את ההנחות הסטנדרטיות בדבר התנהגות, רציונליות ואינטרס עצמי. רבין מספר כי נבחר בתיכון ל"בעל הסיכויים הגבוהים ביותר לומר את דעתו" ומעיד בקורות החיים שלו כי השיר האהוב עליו הוא "My Back Pages" של בוב דילן.

 

חורדי גאלי - בן 48, ספרד

הגורמים למחזורי עסקים

 

גאלי נולד בברצלונה שבחבל קטלוניה, ספרד והוא מכהן כמרצה בחוג לכלכלה וכמנהל המרכז למחקר כלכלי בינלאומי (CREI) באוניברסיטת פומפאו פברה בעיר. מתמקד בגורמים למחזורי עסקים ובמדיניות מוניטרית אופטימלית, בעיקר מנקודת מבט של ניתוח סדרות עתיות. בידיו של גאלי עלה בעבר להדגים בסדרות עתיות ששיפורים בפריון העבודה

גורמים לירידה בתעסוקה, זאת בניגוד לתחזיותיהם של חלק מהמודלים הניאו־קלאסיים. הוא נחשב אחד המייצגים

וויליאם נורדהאוס, צילום: איי אף פי וויליאם נורדהאוס | צילום: איי אף פי וויליאם נורדהאוס, צילום: איי אף פי

הבולטים של הכלכלה הניאו־קיינסיאנית, אשר מציעה כלים מאקרו־כלכליים אופטימליים להתערבות המדינה בנעשה בשוק.  

 

וויליאם נורדהאוס - בן 68, ארה"ב

כלכלה פוליטית

 

וויליאם "ביל" נורדהאוס נולד באלבקורקי, ניו מקסיקו, והוא מכהן כיום כמרצה לכלכלה באוניברסיטת ייל בקונטיקט, ארה"ב. בין 1977 ל־1979 כיהן נורדהאוס כחבר במועצת היועצים הכלכליים של נשיא ארה"ב ג'ימי קרטר. תחום המחקר העיקרי שלו הוא כלכלה פוליטית, צמיחה כלכלית וכלכלה סביבתית, והוא פיתח כמה מודלים רבי השפעה של שינויי אקלים. לדבריו, "האנושות משחקת בסביבה משל היתה משחק קוביות ומחזיקה בנשק גרעיני שמספיק כדי להשמיד את כלל הציוויליזציה". המודלים שפיתח משמשים לחיזוי תופעות כגון כמות משקעים ושינוי טמפרטורה.

 

מארק גרטלר, צילום: בלומברג מארק גרטלר | צילום: בלומברג מארק גרטלר, צילום: בלומברג
מארק גרטלר - בן 58, ארה"ב

התנהלות שוק

 

מחקריו של גרטלר מתמקדים במחזורי עסקים ובמדיניות מוניטרית. במשך 30 שנה עבד בשיתוף פעולה מחקרי עם מי שמכהן כיום כיו"ר הבנק המרכזי בארצות הברית, בן ברננקי. השניים חיברו יחד את מה שהפך לאחד ממסמכי המדיניות הכלכלית המפורסמים ביותר בעולם, והוא דן בהתנהלות השווקים בעת בועת הדוט.קום של אמצע וסוף שנות ה־90. טענתם היא שעל הבנקים המרכזיים לדבוק באסטרטגיה של מזעור האינפלציה ושמירה על יציבות המחירים לצד זניחה של אסטרטגיית ניהול "בועות מחירי הנכסים", כפי שנעשה עד כה. גרטלר נמנה עם 20 הכלכלנים המצוטטים ביותר בעולם.

 

מרטין ויצמן - בן 67, ארה"ב

כלכלת אסונות

 

ייעץ במהלך השנים לגופים מרכזיים רבים, בהם הבנק העולמי, מכון המחקר סטנפורד, קרן המטבע הבינלאומית והסוכנות לפיתוח בינלאומי. מחקריו של וייצמן מתמקדים בכלכלת סביבה, בדגש על שינויי אקלים וכלכלת אסונות. לטענתו, ניתוח עלות־תועלת מסורתי של שינויי אקלים מתרכז בעיקר בהפחתת העלויות הכרוכות בהתחממות כדור הארץ. וייצמן הוסיף את הגורם של שינוי אקלים דרמטי לניתוח עלות־תועלת, כדי להראות שיש צורך לנקוט באמצעים דחופים בתקנות שינויי האקלים. ב־2005 נעצר לאחר שחקלאי אמריקאי האשים אותו בגניבת דשן. לבסוף בוטלו נגדו האישומים.

ג ג'ון טיילור | צילום: בלומברג ג

 

ג'ון טיילור - בן 62, ארה"ב

כלכלה מוניטרית

 

נולד וגדל ביונקרס שבמדינת ניו יורק. לאחר שקיבל את תאריו הראשונים והמתקדמים בכלכלה מאוניברסיטת פרינסטון, החל ללמד מתחילת שנות ה־70 עד אמצע שנות ה־80 באוניברסיטאות קולומביה ופרינסטון. לאחר מכן עבר לאוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה, ובה הוא מכהן כמרצה לכלכלה עד היום. טיילור היה סגן שר האוצר ליחסים בינלאומיים בכהונה הראשונה של ממשל בוש וכיהן כחבר במועצת היועצים הכלכליים של נשיאי ארצות הברית פורד ובוש האב. מחקרו עוסק בכלכלה מוניטרית והוא מנהל בלוג כלכלי ששמו Economics One, ובו הוא שוטח את משנתו ורעיונותיו.

תגיות