אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפקת החשמל במפעל נשר מתעכבת; רשות החשמל: הויכוח הוא על התעריף צילום: סיון פרג'

הפקת החשמל במפעל נשר מתעכבת; רשות החשמל: הויכוח הוא על התעריף

לכלכליסט נודע כי נתג"ז סיימה את בדיקת הצנרת של מפעל נשר, שבשליטת נוחי דנקנר, אולם המפעל טרם קיבל את אישורה של רשות החשמל. ברשות טוענים: המפעל לא נענה לדרישת הזמינות המוחלטת

12.10.2009, 11:42 | ליאור גוטמן

תחנת הכוח של מפעל המלט נשר, שבבעלות איש העסקים נוחי דנקנר, סיימה את בדיקות הזרמת הגז ותוכל לפעול בתוך שבועות ספורים - אולם ייצור החשמל באמצעות גז יוסיך להתעכב, כיוון שהליך הרישוי של התחנה טרם הושלם.

גורמים המקורבים לרשות החשמל מספרים שתחנת הכוח קיבלה זה מכבר אפשרות להצטרף לרשימת יצרני החשמל בישראל, פרטיים ומוסדיים כאחד. לטענת הגורמים, הדרישה לייצר חשמל 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, לא התקבלה על ידי מנהלי מפעל נשר - מה שהותיר את תחנת הכוח מחוץ למשחק. עוד טוענים הגורמים שמנהלי נשר ניסו לשפר את תנאי התשלום שהועברו אליהם, אולם הניסיון לא צלח.

יש גז, אין רישיון

ל"כלכליסט" נודע שחברת נתג"ז (נתיבי גז), שממונה מטעם המדינה על פריסת מערכת הולכת הגז בישראל, סיימה את בדיקת הזרמות הגז לתחנה. משמעות הדבר היא שלאחר בדיקת לחצים של מפעל נשר, שאמורה להימשך כשישה שבועות, תוכל התחנה לפעול ולספק 50 מגה־ואט בהליך של קוגנרציה (הפקת חשמל הן באמצעות גז והן באמצעות קיטור). הגז לתחנה יסופק על ידי EMG שבבעלות יוסי מימן, אנשי עסקים מצרים וממשלת מצרים. החיבור נעשה בעיכוב של כחצי שנה עקב קשיים לוגיסטיים של נתג"ז, אולם הוא נעשה במסגרת הארכת חוזה שנחתמה בין הצדדים.

עם זאת, מבדיקת "כלכליסט" עולה שמנהלי נשר טרם סיימו את הליך הרישוי של התחנה, ולא את קביעת תעריף החשמל שישולם לנשר בשעות שבהן צריכת החשמל של המפעל נמוכה וכושר הייצור מופנה ברובו לרשת החשמל הארצית. להערכת גורם המקורב לנושא, יותר ממחצית מכושר הייצור של התחנה אמור להגיע לרשת הארצית.

מרשות החשמל נמסר בתגובה: "חברת נשר הודיעה בעבר לרשות כי תהיה יצרן חשמל עצמאי שמוכר את רוב החשמל שהוא מייצר למפעליו הפרטיים, וכי אם יהיו בידיה עודפי חשמל, היא תעבירם לרשת הארצית, ללא כל התחייבות בנושא זה.

"באוגוסט האחרון, עם קביעת תעריפי החשמל ליצרנים פרטיים, נמסר לחברה שתעריף החשמל שמיועד עבורה גבוה ב־20% מתעריף כל תחנה קונבנציונלית אחרת.

"הזרמת חשמל למערכת הארצית (כמו גם קבלת תעריף מיוחד) מחייבת שיצרן החשמל הפרטי יהיה זמין 24 שעות ביממה. חברת נשר לא הסכימה להתחייב לזמינות כזו, ולכן לא הובאה בחשבון על ידי מנהל המערכת. אם תחליט החברה להצטרף לרשת הארצית, תיפתח בפניה האפשרות ליהנות מתמורה שגבוהה ב־20% מזו של תחנה קונבנציונלית - סכום שמכסה עבורה את עלויות הייצור ואף יותר מכך".

בתוך כך נודע שהזרמת הגז בקו הצנרת החדשה בדרום - כ-135 ק"מ אורכו, מקריית גד דרך רמת חובב ועד לסדום - תושלם בתחילת שבוע הבא, מה שאומר שמפעלי האזור יוכלו להתחבר למערכת הגז ולהסב את תחנות הכוח של חברת החשמל ומפעלי הדרום לעבודה באמצעות גז הטבעי. המקטע הדרומי עתיד לספק גז טבעי עד סוף 2009 למספר תחנות כוח, לרבות מפעלי ים המלח בסדום, תחנת הכוח של חברת החשמל ברמת חובב, אזור התעשייה ברמת חובב (המפעלים ברום ומכתשים) ולאזור התעשייה במישור רותם (המפעלים רותם אמפרט ופריקלאס). הזרמת הגז לאזור החלה באוגוסט האחרון. לדברי אוהד מראני, יו"ר נתג"ז, המהלך צפוי לחסוך למשק עשרות מיליוני שקלים ואף להפחית משמעותית את רמת זיהום האוויר במקום.

מנשר סרבו להגיב לידיעה.

תגיות