אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ד"ר יום הדין מכה שנית צילום: בלומברג

ד"ר יום הדין מכה שנית

בשבוע שעבר שוב סיפק הכלכלן פרופ' נוריאל רוביני תחזיות קודרות לכלכלה העולמית: "הנתונים בארצות הברית לא ישתפרו עד 2010". קווים לדמותו של הכלכלן המשפיע ביותר בעולם כיום, שתחזיותיו מטלטלות את השווקים העולמיים. ב-12.11 הוא מגיע לישראל

13.10.2009, 20:51 | ענת ציפקין

בספטמבר 2006 הרצה פרופ' נוריאל רוביני בפני כלכלנים בכנס קרן המטבע הבינלאומית, ותיאר סדרת אירועים שיובילו למשבר הפיננסי החמור ביותר שידע העולם אי פעם.

הקהל נשאר המום ברובו, וייתכן שחלקו אף גיחך או נטה להתעלם מדבריו. רוביני התריע בפני פורום הכלכלנים שהבועה המתפתחת בשוק הדיור בארצות הברית צפויה להתפוצץ ולהביא לקריסה ומיתון עולמי. כמה חודשים לאחר מכן, בינואר 2007, השתתף רוביני בכנס דאבוס וחזר בעקביות על תחזיותיו הקודרות. "שלושה דובים (המסמלים שוק הון שלילי - ע"צ) אורבים ביער הכלכלה הגלובלית - שוק הדיור, מחנק האשראי ומחירי הנפט הגבוהים. קיימת שאננות עמוקה בשווקים", אמר רוביני.

וכך, עם החרפתו של המשבר הגלובלי הלכו והתאמתו תחזיותיו של רוביני, שנהפך למרצה מבוקש וחביב התקשורת. הוא העלה והוריד את השווקים הפיננסיים במוצא פיו. סמוך למועד כניסתו לתפקיד של ברק אובמה, אמר רוביני שההפסדים הגלובליים מהמשבר הפיננסי צפויים לעלות על 3.6 טריליון דולר. שעות לאחר מכן צנחה בורסת וול סטריט.

תחזיותיו המדויקות של הפרופסור לכלכלה מאוניברסיטת ניו יורק העניקו לו את התואר "ד"ר יום הדין" (Dr. Doom), או במילים אחרות, "הנביא שחזה את המשבר העולמי".

חובק עולם

רוביני (50) נולד באיסטנבול למשפחה יהודית ממוצא פרסי. בילדותו עבר עם משפחתו מטורקיה לאיראן, וב־1962, כשהיה בן 3, הגיעה המשפחה לישראל וגרה כאן כשנתיים, שלאחריהן עקרה לאיטליה. מגוריו של רוביני בישראל ובאיטליה, ומוצאו הפרסי, הקנו לו שליטה בארבע שפות - איטלקית, עברית, פרסית ואנגלית, שאותה רכש בשלב מאוחר יותר. בשנת 1977, עם סיום לימודיו בתיכון, בא רוביני לשנה נוספת בישראל, שבה למד באוניברסיטה העברית את הקורס הראשון שלו בכלכלה, קורס שבמהלכו החליט שזה התחום שבו הוא רוצה להתמקד בחייו המקצועיים. רוביני חזר לאיטליה והשלים תואר ראשון בכלכלה באוניברסיטת בוקוני במילאנו.

אף שחי בישראל תקופה קצרה, לרוביני קרובי משפחה וקשרים אמיצים עם ידידים בישראל, שלה תפקיד מרכזי מאוד בחייו האישיים. מפעם לפעם רוביני בא לבקר כאן, אך מודה שאינו עוקב לעומק אחר מצבה של הכלכלה הישראלית.

לאחר סיום לימודיו באיטליה עקר רוביני לארצות הברית, וב־1988 השלים את לימודי הדוקטורט בכלכלה באוניברסיטת הרווארד. בשנות ה־90 החל לשלב הוראה עם מחקר אקדמי באוניברסיטאות ייל וניו יורק, ובמקביל החל לעבוד בקרן המטבע הבינלאומית, הבנק הפדרלי והבנק העולמי. בשנים אלו עסק בעיקר בחקר משברים בכלכלות השווקים המתעוררים בדרום־מזרח אסיה ובדרום אמריקה.

ב־1998 החל רוביני לעבוד עם ממשלו של ביל קלינטון, תחילה ככלכלן בכיר ובהמשך כיועץ בכיר לטימותי גייתנר, שהיה אז תת־שר לעניינים בינלאומיים במשרד האוצר של ארצות הברית. ב־2001 שב רוביני לעבוד בקרן המטבע הבינלאומית, ושלוש שנים לאחר מכן פתח את חברת הייעוץ RGE Monitor (רוביני גלובל אקונומיקס), שבה הוא משמש יו"ר.

ניסיון בכלכלות כושלות

ניסיונו של רוביני בעבודה עם כלכלות כושלות באסיה ובמרכז אמריקה סייע לו רבות בחיזוי המשבר העולמי הנוכחי. רוביני טען לא פעם שלאחר שחקר את השווקים המתעוררים במשך כ־20 שנה, ראה בארצות הברית את אותם סימני משבר שראה בשווקים המתעוררים אז, סימנים שאותתו על כך שארצות הברית נמצאת בתוך בועת אשראי גדולה. "המחקר שלי הראה שמשברים מתפתחים מהר מאוד, בסדר גודל של חצי שנה", אמר רוביני בראיון ל"כלכליסט" בדצמבר 2008. "לכן, לאורך זמן, רבים השלו את עצמם שמחירי הבתים, הסחורות והנכסים הפיננסיים ימשיכו לטפס לנצח, בזמן שהמחקר שלי הראה שאנחנו לקראת משבר. היתה מידה רבה של אשליה עצמית בשווקים, שגררה עיוורון ביחס לנתוני האמת".

באותו ראיון אמר רוביני כי השנה הבאה תהיה שנת מיתון עולמית, גם במדינות המתפתחות. "מצב היצרנים המקומיים והיצואנים בשווקים המתפתחים קשה במיוחד, וכך גם ברוסיה וברזיל, בגלל הירידה בביקושים העולמיים", אמר רוביני, והוסיף כי סימני יציאה מהמשבר צריכים להגיע רק מהכלכלה הריאלית. "בארצות הברית נצטרך לראות את הצריכה הפרטית מפסיקה לרדת, ואת האבטלה יורדת במקביל. הכלכלה הריאלית צריכה לחזור למסלול לפני שהשווקים הפיננסיים יוכלו לחזור לעצמם", סיכם רוביני את גישתו. זו מנוגדת לגישתם של כלכלנים רבים, הטוענים שהגופים הראשונים שנפגעו יהיו הראשונים שיתאוששו, ולפיכך השווקים הפיננסיים צפויים להתאושש לפני הכלכלה הריאלית.

שנת מיתון נוספת

להערכת רוביני, המיתון בכלכלה האמריקאית יימשך לכל אורך שנת 2009. "אני לא סבור שהנתונים בארצות הברית ישתפרו עד שנת 2010", אמר רוביני, "והמצב אינו נראה טוב יותר גם באירופה".

בשבוע שעבר חזר רוביני על תחזיותיו הקודרות. "להבדיל מהשווקים, הכלכלה הריאלית בקושי מתאוששת. אם לא נראה מגמת היפוך בצמיחה, השווקים יעברו להיסחר במגמה אופקית". רוביני חידד ואמר כי השווקים עלו יותר מדי, מוקדם מדי, מהר מדי. "אני רואה את הסיכון שבתיקון, במיוחד כאשר בשווקים מבינים עכשיו כי ההתאוששות אינה מהירה בצורת V, אלא יותר בצורת U".

פרופ פרופ' נוריאל רוביני. בקרוב בישראל | צילום: בלומברג פרופ

 

פרופ' נוריאל רוביני

נולד: בשנת 1959 באיסטנבול

מגורים: ניו יורק

השכלה: דוקטורט בכלכלה מהרווארד

עבודה: פרופסור באוניברסיטת ניו יורק וראש חברת הייעוץ RGE

עוד משהו: חי בישראל בשנים 1963-1962 ו־1977

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
השינויים הרבה יותר עמוקים מהמתואר בכתבה
1. להלן שינויים שכבר בהתהוות ופורסמו: א. ההשקעות עוברות מארה"ב לגוש היורו. ב. הדולר מפסיק להיות מטבע הרזרבה העולמי ג. הדולר מפסיק להיות המטבע בו נקובים הנפט, הגז ושאר הסחורות ד. ארה"ב כבר לא מעצמה צבאית יחידה ולפיכך אינה יכולה יותר לסחוט באיומים. ה. ארה"ב כבר לא מסוגלת לקבל הלוואות מאירופה ובעתיד גם לא מיפאן ו. הבנקאות עוברת מפיראטיות אמריקאית לסולידיות יורו-אסיאתית(גרמניה ויפאן). 2. השגיאה האסטרטגית של אנגלו-אמריקה בתחום התעשיה היתה כפולה: א. התבססו על עבדות אסיאתית/סינית, בזמן שהרובוטים מילאו את קוי היצור. לדוגמא, 20 (עשרים) שעות עבודה אנושית בלבד ביצור פולקסווגן גולף. ב. לא ניתן לנצל מרחוק אוכלוסיות תעשייתיות, כמו בתקופת הטקסטילים בהודו במאה ה-19. אלא נוצרת חברה תעשייה אינטגרטיבית, עצמאית ומתוחכמת. בשנת 2006 הסתיים שלב הריכוזיות הפיננסית במהפכה התעשייתית והחל שלב קונסטרוקטיבי וסולידי, בו עמי התעשיה מובילים. זה כמו שחברת הזנק מחזירה הלוואות ההקמה ועוברת לעצמאות פיננסית וניהולית. ארה"ב חברה פרה-פאודלית, שבלעה מאה מיליון אנשי עולם שלישי ב30 השנים האחרונות ובכך הכניסה עצמה אל 'אמריקה הלטינית'.
info123 , hydepark forum_id=99  |  14.10.09
2.
הכרזותיו של רוביני, לא מועילים אלא אף מזיקים למשקיעים ולכלכלה.
הצהרותיו של רוביני, לא מנעו את המשבר ולא ימנעו את אשר ממילא יקרה. כך שנבואות הזעם שלו, רק יוצרות נדבך נוסף של בלבול ובדבריו הוא אינו מעלה אלטרנטיבות, ביחס להכרזותיו להתנהלות השווקים ופעולות הממשל. אין קל מזה מאשר לנבא נבואות זעם מבחוץ, כשכל המערכת, כבר שקועה בכיוון קריסה. היה עדיף שרוביני, במקום הצהרות זעם בתקשורת, היה מעלה את רעיונותיו, באופן ישיר למקבלי ההחלטות בממשל, מאשר לעורר פניקה מיותרת, בקרב המשקיעים והקהל הרחב. נביא אולי יכול לחזות קטסטרופה , אך לא יכול למנוע אותה.
אלימלך  |  14.10.09