אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם הראלי יימשך?

האם הראלי יימשך?

למרות נתוני המיקרו החיוביים של החברות בארה"ב, המאקרו ממשיך להיות עגום

14.10.2009, 10:49 | דן הלמן
על רקע תחילתה של עונת הדוחות הכספיים של החברות לרבעון שלישי בארה"ב יש מקום לבחון את הפער המתגלה בין נתוני המיקרו של החברות, כפי שנראה כי יהיו, וחלק כבר נראו, לבין כמה נתוני מאקרו של הכלכלה האמריקאית. תשובה לשאלה אילו מהנתונים מייצג טוב יותר את הכלכלה האמריקאית ואיזה חוזה טוב יותר את הצפוי לה תקבע את התייחסותו של כל אחד לשוק המניות בארה"ב, אשר לו קשר הדוק והשפעה משמעותית גם לשוק שלנו.

נתוני החברות

הדוחות הראשונים שפורסמו - אלקואה (מרשימת הדאו ג'ונס), מונסנטו ומוזאיק עמדו בציפיות השוק, דהיינו, הציגו צמיחה בקצב הולך וגובר, רווחים, עלייה באחוזי הרווחיות ושאר פרמטרים שאנליסטים אוהבים.

אך זוהי רק ההתחלה, שכן, בהמשך השבוע צפויים להתפרסם דו"חות הבנקים, ושם הצפי הוא להצגת שיפור משמעותי בתוצאות בהשוואה לרבעונים קודמים. בנוסף לציפיות לתוצאות טובות לחברות השונות, קיימת גם ציפייה לא מבוטלת בקרב השחקנים בארה"ב כי המנהלים של החברות יצהירו ויבטיחו את כל מה שהשוק רוצה לשמוע, דהיינו שגם העתיד יהיה ורוד, שהרי תחזיות, במידת הצורך, ניתן לשנות ואילו כיום האווירה הינה חיובית במיוחד והשווקים הפיננסיים הפורחים רוצים לשמוע רק חדשות טובות.

נתוני המאקרו

מתוך שפע נתוני המאקרו המתפרסמים חדשות לבקרים בחרנו להאיר שני נתונים, אשר הינם עקביים וגרועים לאורך זמן – מספר הבתים המעוקלים בחודש ורמת האבטלה. 

בנוגע לשני נתונים אלו יש לציין את העובדות הבאות: מספר הבתים המעוקלים בארה"ב מייצג בתים שעברו לרשות הבנק/גורם מלווה. לא בהכרח זה מספר הבתים שהוצע למכירה בשוק. בנוגע לרמת האבטלה – יש לזכור כי כמות הבלתי מועסקים שלא מבחירה גבוהה בהרבה ממספר המובטלים המקבלים דמי אבטלה, המדווח.

הפער בין המיקרו למאקרו

העליות החדות בשוק המניות האמריקאי בתקופה האחרונה מוסברות ע"י רבים בתוצאות הטובות של החברות על אף המצב העגום של הצרכן האמריקאי, אשר סובל מאבטלה גבוהה, תשלומי משכנתא (אם נותר לו בית) וחוסר חשק כללי לצרוך. אולם, הסתכלות בשני נתוני המאקרו הללו, אשר מציגים תמונת מצב מתמשכת ונחושה מחייבת אותנו לשאול האם התוצאות הטובות של החברות יכולות להמשיך ולהיות כאלו גם ברבעונים הבאים.

תוצאות רבעוניות טובות המושגות הודות להתייעלות ופיטורין לא יכולות לחזור על עצמן שכן הינן חד פעמיות באופיין ואילו שוק המניות מצפה לשיפור וצמיחה מתמשכים, מדי רבעון ברבעון, על מנת להצדיק עליה במחירי אותן ניירות המייצגות את החברות המדוברות.

לאור נתונים אלו, נשאלת השאלה על בסיס מה תבוא צמיחה פוטנציאלית עתידית ברווחי החברות.

על כן, בבואנו לקבל החלטת השקעה היום חשוב לנסות ולהבין כי עתידו של המשק האמריקאי ואולי אף העולמי תלוי במצבו של הצרכן האמריקאי. סחורות, פיננסים ודיור כל אלו מחכים לפתיחת הארנקים של הצרכן האמריקאי על מנת לחזור לשגרת הצמיחה שאפיינה את הכלכלה העולמית בעשור האחרון.

בטווח הקצר הממשל האמריקאי נחוש להמשיך ולתמרץ את המשק האמריקאי כולו ובראשו את הסקטור הפיננסי, אם באמצעות השארת הריבית הקצרה ברמות שפל היסטוריות וכך גם הריבית הארוכה ואם באמצעות מתן תמריצים כספיים לשוק העבודה על ידי העלאת דמי אבטלה באזורים מסוימים, הארכת תקופת הזכאות לדמי אבטלה וכן מתן עזרה למעסיקים. בסביבה כזו נראה כי נתוני מיקרו טובים, בדמות תוצאות רבעוניות טובות לחברות אכן יעודדו המשך ראלי בשווקים.

ואולם, על אף התוצאות המרשימות של החברות בארה"ב ברבעון השלישי, אנו חוששים כי בטווח הארוך הראלי הנוכחי עלול להפוך ל"רע לי" אם לא יהיה שיפור מהותי בנתוני המאקרו, כאשר רמת האבטלה תכריע את הצרכן האמריקאי וכאשר נראה מכה נוספת מטה במחירי הנדל"ן, לאחר שהמוסדות הפיננסיים השונים לא יוכלו להמשיך ולהחזיק נכסים בכמות הולכת וגוברת במאזניהם. 

תגיות