אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המירוץ לתואר הראשון: המקצועות המבוקשים באוניברסיטאות ובמכללות המובילות צילום: מאיר אזולאי

המירוץ לתואר הראשון: המקצועות המבוקשים באוניברסיטאות ובמכללות המובילות

בחודש שבו זכתה עדה יונת בפרס נובל לכימיה מתחילים עשרות אלפי צעירים את דרכם האקדמית. "כלכליסט" מלווה את הסטודנטים לתואר ראשון זו השנה השנייה ובודק מהם החוגים המבוקשים ביותר. שתי מגמות בולטות: נמשכת השחיקה של האוניברסיטאות לעומת המכללות, וכן העלייה בביקוש ללימודי רפואה

18.10.2009, 11:15 | נעה גרטי והדר קנה

בחודש שבו זכתה עדה יונת בפרס נובל לכימיה מתחילים עשרות אלפי צעירים את דרכם האקדמית. "כלכליסט" מלווה את הסטודנטים לתואר ראשון זו השנה השנייה ובודק מהם החוגים המבוקשים ביותר. שתי מגמות בולטות: נמשכת השחיקה של האוניברסיטאות לעומת המכללות, וכן העלייה בביקוש ללימודי רפואה.

היום יצעדו כ־280 אלף סטודנטים לאוניברסיטאות ולמכללות, ועבור 55 אלף מתוכם זו תהיה שנת הלימודים הראשונה. זאת השנה השנייה ש"כלכליסט" עורך סקר בין מוסדות ההשכלה הגבוהה המרכזיים ובודק מהם המקצועות הנחשקים ביותר בקרב הסטודנטים שנרשמו ללימודי תואר ראשון.

פתיחה חלקה

הנתונים מלמדים לא מעט. לדוגמה, אחרי שנה של מיתון במשק המקצוע שבו נרשמה העלייה החזקה ביותר בביקוש הוא רפואה. אם כי מדובר בהמשך של מגמה: מנתוני המועצה להשכלה גבוהה עולה שמ־1,635 נרשמים בתשס"ז עלה המספר ל־2,110 בתשס"ח.

לימודי רפואה מבוקשים, איור: עומר הופמן לימודי רפואה מבוקשים | איור: עומר הופמן לימודי רפואה מבוקשים, איור: עומר הופמן

הפתעה נוספת היא הפתיחה החלקה של שנת הלימודים למרות השנה הקשה שעברה על האקדמיה: המשבר הכלכלי שגבה מאות מיליוני שקלים מקרנות ההשקעה; התרומות שהתכווצו משמעותית; הוויכוח על חשיפת נתוני השכר בין עובדי האוניברסיטאות לממונה על השכר; והמחלוקות הקשות בוועדת ההשקעות של אוניברסיטת תל אביב שהביאו להתפטרות חבריה, כפי שנחשף ב"כלכליסט".

גם השנה המכללות הולכות ונוגסות חלק נכבד מעוגת האקדמיה. אף ששכר הלימוד בהן יכול להגיע עד 33 אלף שקל לשנה במרכז הבינתחומי, לעומת כעשרת אלפים שקלים באוניברסיטאות — 63% מן הסטודנטים החדשים יחלו את דרכם במכללות.

לימודי משפטים מבוקשים בבינתחומי, איור: עומר הופמן לימודי משפטים מבוקשים בבינתחומי | איור: עומר הופמן לימודי משפטים מבוקשים בבינתחומי, איור: עומר הופמן

על פי נתוני המועצה דעיכת קרנו של תחום ההייטק בשנים האחרונות באה לידי ביטוי במספר הנרשמים ללימודי מתמטיקה ומדעי המחשב שירד משיא של 3,650 בתשס"א ל־2,320 בתשס"ח. הסטודנטים למשפטים עוברים למכללות: מ־3,100 באמצע שנות התשעים עד 1,830 בתשס"ח. גם תחום מדעי הרוח ממשיך לצנוח. ירידה של 30% בחמש שנים, מ־5,820 ל־4,070 בתשס"ח.

נשים וטכנולוגיה

הישגיה של פרופסור עדה יונת, האשה הראשונה שזכתה בפרס נובל בכימיה, לא רק מחזקים את מגדלי השן אלא אף נותנים דחיפה נוספת לכל אותן נשים שלא האמינו שזה אפשרי. בשלושת העשורים האחרונים עלה אחוז הנשים הלומדות לתואר ראשון. השיא נרשם בתש"ס — 57.5%, ושיעורן התייצב בשנים האחרונות על 55%. בשנת תשס"ח האמיר אחוז הנשים הלומדות לתואר שני ל־57.2%, ומקבלות התואר השלישי הגיעו ל־51%.

נושא נוסף שהמודעות אליו עלתה בשנים האחרונות הוא התחום הירוק. השנה בחרנו לבדוק גם את המודעות הירוקה של הגופים האקדמיים. תחום נוסף שנבדק הם העזרים הטכנולוגיים בכל מוסד. האם יש חיבור WiFi לאינטרנט, הרצאות מצולמות ועוד. ציינו גם מי המרצים בעלי השם שמלמדים בכל מוסד בתחומים השונים, ומהווים מוקד משיכה בעבור הסטודנטים. עוד נבדק מי הם המרצים הפופולריים בכל אוניברסיטה.

לצפייה בתוצאות הסקר של "כלכליסט" ומכון "מדגם" בשיתוף עם ipanel אודות הסטודנט הישראלי

אז מהם המקצועות המבוקשים ביותר באוניברסיטאות ובמכללות המובילות, ומה הן מציעות לסטודנטים?

האוניברסיטה העברית בירושלים

אוניברסיטת תל אביב

הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל

המרכז הבינתחומי הרצליה

אוניברסיטת בן גוריון בנגב

אוניברסיטת בר אילן

אוניברסיטת חיפה

המכללה למינהל, המסלול האקדמי

וגם: הכיתה המעופפת - היעדים המרכזיים ללימודים בחו"ל

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
ליבי עם הבלוף שמאכילים את תלמידי המכללות עלומות השם.
חברים. תואר ראשון, מסתם מכללה אינו ערובה למשכורת טובה, ולעבודה טובה כמו שאתם חושבים. רואים תוצאות בשוק. המעסיקים עורמים לא מעט קשיים על בוגרי מכללות. מי שמרוויח מכל העסק הזה הוא אך ורק המכללות עצמן. תעשו טובה לעצמכם, ולכן ללמוד במוסד נורמאלי (וסתם שתדעו גם שם אין ערובה שתגיעו לעבודה נורמאלית). היום תואר, בארץ, לא שווה הרבה, כח חש יותר מידי, מהכל. אין הגבלה, והמכללות הפכו להיות גופים ששואבים המוני כספים, ולטעמי לא בדיוק נותנים תמורה... בהצלחה לכל הסטודנטים באשר הם, וטיפים למכללות, תדאגו לעזור לתלמידים שלכם להשיג את מה שאתם טוענים ומה שאתם מוכרים להם כשהם באים להירשם...
21.10.09
24.
למס' 6 ולמס' 20. מעניין......
הרי הכוונה היא לא לאמא פולניה שנולדה בפולין. (הם סבתות כולן). ברור שמדובר במטבע לשון שדבק בנשות פולין היהודיות על דאגתן המופרזת לילדהם. זה לא אומר שאמהות אחרות בשאר העולם לא דואגות גם כן,אבל זה כבר מזמן חלק מהפולקלור...... ואם זה כל כך מפריע לכן: גם שכמספרים בדיחות על נשים פולניות אתם נזעקים ככה ? או כשזה מושא ללעג - זה דווקא משעשע אתכם ?
יאזק , וורשה תחתית  |  21.10.09
22.
אל תחיו באשליות
אני עם תואר ראשון בכלכלה ומינהל עסקים בהצטיינות במרכז האוניברסיטאי אריאל ואני אומר לכם שאני מעוניין לעשות תואר שני בכלכלה והמטרה שאני עושה את זה היא בשביל הכיף כי אני יודע מה מצב המשק היום ואיך הוא להיות בשנים הקרובות. היום תואר עושים בשביל הכיף והתחושה האישית.
יוני , כפר סבא  |  19.10.09
לכל התגובות