אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות חשיפת כלכליסט: הסגל האקדמי מצטרף למאבק להדחת מרידור צילום: מיכאל קרמר

בעקבות חשיפת כלכליסט: הסגל האקדמי מצטרף למאבק להדחת מרידור

פרופסורים מאוניברסיטת תל אביב מצדדים באולטימטום שהציב חבר הנאמנים ליו"ר הוועד המנהל ליאורה מרידור, מכנים את התנהגותה "ברוטלית" ומאיימים לטרפד את מינוי הנשיא החדש

19.10.2009, 06:56 | נעמה סיקולר

הדרמה שמלווה את פתיחת שנת הלימודים האקדמאית באוניברסיטת תל אביב הולכת וגוברת. לאחר שבימים האחרונים דרש חבר הנאמנים של האוניברסיטה את התפטרותו של הוועד המנהל בראשות היו"ר ליאורה מרידור, מצטרף כעת גם הסגל הבכיר למאבק.

מלחמה אקדמית גיבוי בגלל העיתוי בעוד בהרווארד הדו"חות הכספיים חשופים לביקורת ציבורית, בישראל מתנהלים המוסדות האקדמיים כאילו הם גופים פרטיים עידן גרינבאוםלכתבה המלאה

בשורה של תכתובות פנימיות שהגיעו לידי "כלכליסט" מביעים חברים בסגל הבכיר דאגה רבה על המתרחש בהנהלת האוניברסיטה, מגדירים את המצב כ"משבר אמון" ומכנים את התנהלותה של מרידור כ"ברוטלית". חברי הסגל טוענים כי נציגי הציבור בוועד השתלטו על הנהלת האוניברסיטה וקוראים לתמוך בקריאת יו"ר חבר הנאמנים להתפטרות הוועד המנהל כולו.

"לאשר נשיא לא מוכר?"

חבר הנאמנים של האוניברסיטה הציב לאחרונה אולטימטום לוועד המנהל בראשות מרידור, ולפיו על הוועד כולו להתפטר, שאם לא כן יעצור חבר הנאמנים את זרם התרומות לאוניברסיטה ויסכל את מינויו של יוסי קלפטר לנשיא האוניברסיטה, מינוי שאמור להיכנס לתוקף ביום חמישי הקרוב. כדי ליישם את המהלך, גייס חבר הנאמנים את יושבי הראש של אגודות הידידים הגדולות של האוניברסיטה בעולם, בהם גם כמה מהתורמים המשמעותיים שלה.

הפיצוץ בין חבר הנאמנים לוועד המנהל מקורו בשני מהלכים שהובילה יו"ר הוועד מרידור בחודשים האחרונים - הראשון הוא הדחת הנשיא המכהן של האוניברסיטה, צבי גליל, והשני הוא מכירת תיק המניות של האוניברסיטה בעיצומו של המשבר בשווקים, ובניגוד מוחלט לעמדת ועדת ההשקעות.

חברי הסגל שמצטרפים למאבק מתמודדים עם עוד תסכול - העובדה שהם נדרשים לאשר ביום רביעי הקרוב נשיא חדש ולא מוכר. קלפטר הוא חבר סגל באוניברסיטה, אך בשנים האחרונות כיהן כיו"ר הקרן הלאומית למדע.

 

חברי הסגל שוקלים לדרוש אף הם את הדחת הוועד המנהל, ולכפות שינוי של חוקת האוניברסיטה באופן שיחזק את הכוח של הסגל האקדמי, שהוחלש בתיקון האחרון לחוקה מחודש מרץ, שאותו הובילה מרידור. הסגל שוקל לסכל בשלב הראשון את מינוי הנשיא החדש - מליאת הסנאט אשר כוללת את כל הפרופסורים מן המניין, אמורה להתכנס ביום רביעי הקרוב כדי להצביע על המינוי, וההתלבטות בין חברי הסגל גדולה - אם לאשר את המינוי או להתנגד לו.

"משבר אמון קשה"

תכתובות הדוא"ל בין חברי הסגל חושפות תחושות קשות בנוגע למתרחש בהנהלה. כפי שכותב פרופסור מהחוג לפיזיותרפיה: "למתחולל מול עינינו אין תקדים באוניברסיטת תל אביב. מאז הדחתו מעוררת הפתיעה והתסכול של פרופ' גליל, אין כמעט יום שבו לא נוחתות עלינו חדשות בעלות גוון שלילי. פרשת תיק ההשקעות שהתאייד היתה בבחינת הוספת שמן למדורה".

הפרופסור מוסיף: "אני מצטרף לחלוטין לדעה כי לא ניתן לבחור בנשיא חדש, ראוי ככל שיהיה, עד שיהיו לפנינו הנתונים המתאימים... את מינויה של הדמות הרמה ביותר באוניברסיטה מעלים להצבעה מול קהל חברי סנאט שלא קיבל מידע, איננו מכיר את האג'נדה של הנשיא המיועד, ואשר עדיין, בתום שלושה חודשים, איננו יודע מה הביא לפיטוריו של הנשיא הקודם".

"אשר לנושא הוועד המנהל", מוסיף הפרופ' לפיזיותרפיה, "במצב עניינים המלמד על משבר אמון קשה, לא מפתיעה כלל עמדתם של רבים מחברי חבר הנאמנים. מועקה זו שחשים מי שטובת האוניברסיטה עומדת לנגד עיניהם היא בוודאי מנת חלקם של לפחות כמה מחברי הסגל. במוסד יוקרתי להשכלה גבוהה במדינה מתוקנת, היו בעלי התפקידים המעורבים בדבר מסיקים בעצמם את המסקנות המתחייבות".

פרופסור מהחוג להיסטוריה כותב כך: "האם מי מכם קיבל קורות חיים של יוסי קלפטר או נימוק של ועדת החיפוש לבחור דווקא בו? איך אתם רוצים להצביע בעד או נגד בחירתו כשאין לכם כל מושג מי האיש?".

"הוועד גרם נזק ארוך טווח"

פרופסור מהפקולטה להנדסת אלקטרוניקה עונה לעמיתו מהחוג להיסטוריה: "אני בעד אישור בחירת יוסי קלפטר ועוד יותר בעד הצטרפותנו, חברי הסגל הבכיר, לקריאתו של יו"ר חבר הנאמנים (לפיטורי הוועד המנהל - נ"ס). הוועד המנהל לא עשה מעולם דבר שהוא באמת לטובת האוניברסיטה. נהפוך הוא - בשתי הפעולות העיקריות שלו, פיטורי צבי גליל וההחלטה על מכירת תיק ניירות הערך - הוא גרם נזק גדול וארוך טווח. הברוטליות הוכנסה לעסק על ידי ליאורה מרידור, בתפקידה כמנהיגת שני המהלכים... יש לתמוך בצורה נלהבת בקריאת יו"ר חבר הנאמנים להתפטרות הוועד כולו, ובעיקר של ראשו, ובשינוי החוקה. יש לפתוח במאבק ציבורי לשינוי כל התפיסה של האוניברסיטה כעסק מנוהל כלכלית".

וכך מתאר גם פרופסור מהפקולטה להנדסה את מצב האוניברסיטה: "על הוועד המנהל השתלטה קבוצת 'נציגי ציבור' הקשורים בקשרים חברתיים ועסקיים, שדואגת לשמר את כוחה מקדנציה לקדנציה, לתמוך בחבריה, ולכבדם בתוארי כבוד". הפרופסור מוסיף: "כישלון הוועד המנהל מהדהד עוד יותר בתחום שבו הוא כן אמור לתפקד - דאגה לתקצוב נאות שיאפשר את פיתוח האוניברסיטה והישגיה בעולם מדעי תחרותי. לא זו בלבד שחברי הוועד המנהל לא הצליחו או לא ניסו לנצל את קשריהם וכישוריהם להפסקת הקיצוצים השנתיים של תקציבי הממשלה, הם לא השכילו לשמור על קרנות והכנסות האוניברסיטה בתקופת משבר תקציבי".

פתרון מעשי מציע פרופסור מהחוג לפילוסופיה: "אין שום מניעה להעלות בסנאט הצעה לסדר היום - דיון בחוקת האוניברסיטה. הרקטור אז מחויב להעמיד להצבעה את ההצעה, ואם רוב חברי הסנאט יצביעו בעד קבלתה, חייב להתקיים דיון בשאלה".

"להפסיק את המלחמה"

עם זאת, קולות אחרים באוניברסיטה קראו אתמול גם ל"שביתת נשק" בין המוסדות השונים. פרופסור מהחוג לפסיכולוגיה כתב: "כחבר סגל אני סולד מהקביעה כי האוניברסיטה שייכת לחבר הנאמנים ולתורמים. היא שייכת לעם ישראל ולנו כמי שמריץ אותה. אין לתת יד לאינטרסנטים מכל צד לשחק במוסד הזה כקלף מיקוח במאבק הכוחות שלהם - לא לחבר הנאמנים ולא לוועד המנהל. יש להחזיר את הכוח גם לסגל וגם לחבר נאמנים על ידי שינוי החוקה, אך אסור שזה יקרה בדרך של אולטימטומים כוחניים. אני קורא לארגון הסגל הבכיר להתערב ולקרוא להפסקה מיידית של מלחמה הרסנית שמתפתחת לנגד עינינו".

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
פרופ' קלפטר הוא מועמד ראוי לתפקיד נשיא האוניברסיטה
בגרסה הראשונה של המאמר שפורסמה הבוקר נכתב בטעות שפרופ' קלפטר אינו חבר סגל. המאמר תוקן במהלך היום ועתה נאמר "קלפטר הוא חבר סגל באוניברסיטה, אך בשנים האחרונות כיהן כיו"ר הקרן הלאומית למדע". מכאן משתמע לכאורה שפרופ' קלפטר לא היה מדען פעיל בשנים האחרונות אלא רק מעין בירוקרט שעיקר עיסוקו לנהל את הקרן הלאומית למדע. זו כמובן שטות מוחלטת כיוון שפרופ' קלפטר הוא מדען פעיל ופורה המחזיק בקבוצת מחקר גדולה ומפרסם מאמרים מדעיים רבים מדי שנה. הוא גם זכה בפרסים יוקרתיים על מחקריו והשגיו. הטענה שהוא לא מוכר נשמעת הזוייה ולא עניינית, עמוד הבית שלו מצוי באתר אוניברסיטת ת"א וכל אחד יכול לגלוש וללמוד על תחומי המחקר שלו, גם אם הוא לא משתייך למדעי הטבע/חיים או הנדסה. מבלי להתייחס לסאגה הניהולית האבסורדית מול הנשיא הקודם (פרופ' גלילי), פרופ' קלפטר הוא מועמד ראוי בהחלט לתפקיד נשיא האוניברסיטה.
סילביו  |  19.10.09
21.
התגובות כאן כל כך אופיניות לפרופסורים באוניברסיטת תל-אביב
לשון נמוכה, הכל אישי, חשדנות פתולוגית אולי תחשבו פעם שיש מישהו שרוצה להטיב עם האוניברסיטה , ולא עם עצמו ? ( כולל מרידור, כולל גליל, כולל כמה מאנשי הציבור ומחבר הנאמנים ? ) אבד לכם לחלוטין האמון באדם ובעצמכם ותגובותיכם ראויות למחקר ( יש גם מי שחוקר ולא עסוק בפוליטיקה נמוכה ?)
איתן  |  19.10.09
20.
תגובה 6 , תגובה של אנשים ששלטו במדינה במשך שנים
העובדה שגב' מרידור עושה את התפקיד בהתנדבות אינה רלוונטית. העובדה שמשתלחים במשפחת מרידור צריכה להדליק אצלם אור אדום. גב' מרידור, מדוע הדחת את פרופסור גליל ? אולי תספרי לעם ישראל על המהלך הנבזי והמטופש הזה ומה האמת מאחורי המהלך שלך?... אולי תספרי לכולם מדוע את מאחרת תדיר לפגישות הוועד המנהל ומגיעה לא מוכנה? מדוע מכרת את תיק המניות של האוניברסיטה בעת משבר? את מתנהגת כמאפיונרית בעלת שררה ולא רוצים אותך יותר. הגיע הזמן לחקור את המהלכים הפיננסים הפרטיים שלך משהו מסריח אצלך הגיע הזמן להתפטר ומקווים שלא תקבלי יותר תפקיד ציבורי. הבייתה !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
מילי , שרון  |  19.10.09
19.
תבינו ש-"נציגי ציבור" לא דואגים למוסד שלהם אלא לעצמם ולכבודם.
כל מה שמעניין את הגב' מרידור זה להוסיף שורה לקורות החיים שלה שניהלה אוניברסיטה. היא גם רוצה להיזכר כאדם חזק, כך שבתפקידים הבאים שלה (אולי בחברת חשמל או בחברה של האחים עופר) יפחדו ממנה. האוניברסיטה ותקציביה ממש, אבל ממש לא מעניינים אותה. הרעיון של האוצר לנהל את המוסדות דרך נציגי ציבור הינו הרסני. הסנט עשה זאת מצויין בדור האחרון, אז למה לשנות? רק כדי לתת ג'ובים לחברה?
שי  |  19.10.09
לכל התגובות