אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איזון מחדש של העולם

איזון מחדש של העולם

מגמת ההחלשות של הדולר בעולם למול הצמיחה המתחדשת בסין ועליית מחירי הנפט יוצרים ברית חדשה בין המזרח וארצות ערב

23.10.2009, 08:15 | ג'ון דפטריוס, CNN
במהלך השבוע שעבר היו המשקיעים נרגשים מהעלייה במדד הדאו ג'ונס מעל לרף עשרת אלפים הנקודות, בעוד אזרחים רבים במדינות המערב חשו ממורמרים למדי בעקבות העלייה הפתאומית ברווחים של הבנקים הגדולים, שכמה מהם התאוששו הודות לתמריצים שניתנו להם על ידי ממשלות ארה"ב ובריטניה.

נתון אחד שהלך מעט לאיבוד בתוך ים הרגשות היה מחיר שיא לשנה האחרונה של למעלה מ-75 דולר לחבית נפט . זוהי בהחלט קפיצה משמעותית מדצמבר האחרון, כאשר טווח ה-40-30 דולר היה הוראת השעה בשיאה של תקופת חוסר הוודאות.

העלייה החדה הזו היא שילוב של חולשת הדולר וציפייה להתאוששות גלובלית בביקושים. מה שרוב המומחים פספסו בעלייה הזו הם הביקושים האמיתיים שמגיעים מסין, שם מדברים על צמיחה של 8% כבסיס עליו ניתן לסמוך בשנים הקרובות.

האופטימיות המתמשכת הזו מהמזרח מהווה משקל נגד לביצועים נעדרי החיוניות – למרות רווחי השוק האופוריים – שמגיעים מאירופה ומארה"ב. היא גורמת לאותם אנשים שמתרגשים מהמובילים החדשים של הכלכלה העולמית לדבר על "איזון מחדש של העולם".

אחת מהנפשות התאומות הללו הוא בן סימפּפנדורפר. בשעות היום הוא משמש כאנליסט סין עבור רויאל בנק אוף סקוטלנד. הוא שילב את שנות ניסיונו במזרח התיכון ובמזרח אסיה על מנת לכתוב את "דרך המשי החדשה" (The New Silk Road), המבט המקיף הראשון על קשרי המסחר המתעוררים מחדש בין שני האזורים הללו.

בלב האיחוד הזה שוכן הדבר בו מפורסם המזרח התיכון - נפט ודלק. ערב הסעודית מייצרת 13% מהתפוקה היומית העולמית של נפט גולמי. כרגע סין צורכת 9% מהביקוש העולמי והקו המסתמן בתרשים ממשיך לעלות.

קודם לזעזוע הכלכלי שהובל על ידי המערב, סימפּפנדורפר דיבר על "שילוש קדוש", לא שילוש דתי, אלא קשר כלכלי בין המזרח התיכון, סין ואמריקה. המזרח התיכון מספק אנרגיה, סין מייצאת לארה"ב והביקוש בקרב הצרכנים באמריקה תומך בשניהם.

המחבר אומר שהשילוש הזה נשבר, לא לצמיתות, אבל כנראה שלתקופה מספקת על מנת לציין איזון גלובלי חדש. זהו סידור נוח ביותר עבור ערב הסעודית, שמחפשת דרך לגדר את יחסיה עם ארה"ב, כפי שסימפּפנדורפר טוען.

סין, שבחנה את הישגי העבר שלה בממלכה ובאיראן, בחרה בנקודת השקפה, בדומה לזו בה נקטה באפריקה, המגבילה את נוכחותה לשדה הכלכלי ללא התערבות בפוליטיקה. עד מתי סין תוכל להמשיך להחזיק בעמדה זו, סימפּפנדורפר אומר, נותרת עדיין בגדר שאלה פתוחה. עם העוצמה בדרך כלל מגיעה תשומת הלב.

בהקשר זה, רבים מתחילים לעשות רעש לגבי יכולתה של וושינגטון לשמר את הדומיננטיות של כוחה הצבאי, דבר שעשוי בתורו להחליש את הדולר לאורך זמן.

המטבע האמריקאי נאלץ להתמודד עם לחץ אינטנסיבי לאחר שמועות שעלו אל פני השטח לגבי שיחות בדלת האחורית בין בנקאים מרכזיים מסין, רוסיה והמפרץ לגבי תמחור הנפט במטבעות אחרים או בסל של מטבעות. אם תהיה נסיגה מעיראק או מאפגניסטן, סימפּפנדורפר מאמין כי הדבר רק יאיץ את המגמה לטווח הארוך.

בעוד ארה"ב בעולם של פוסט ה-11 בספטמבר נאלצה להתמודד עם ספקנות, סין מילאה את הפער והפכה לספקית הגדולה ביותר עבור המזרח התיכון. זוהי אינה מערכת יחסים חד-כיוונית. ניתן לחשוב על האזור כשוק גדול ויחיד בפוטנציה של למעלה מ-300 מיליון צרכנים; כך גם סין מעדיפה לחשוב.

"עלינו להתחיל לחשוב על העולם בדרך אחרת וקשרי ההשקעה המסחריים בין כלכלות המזרח עצמן הולכים ומתחזקים", טוען המחבר.

הדבר תופס במיוחד לגבי הדבר אותו הוא מכנה "המסדרון האסלאמי", המשתרע ממזרח אפריקה דרך המזרח התיכון ועד אסיה הדרום-מזרחית. שוב ושוב אנו עדים להשקעות בין כוויית ומלזיה, דובאי וג'יבוטי. 

הנתיבים שתמכו במסחר במאות שקדמו, דרך המשי ודרך התבלינים, עשויים להיראות אחרת במאה העשרים ואחת עקב אמצעי התחבורה המודרניים, אבל אותה הרוח עדיין חיה ונושמת.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
להשקיע בעדיפות לאומית פתרונות אנרגיה מחליפי נפט.חשוב..כנסו
התרשלנו למרות שידענו כבר הרבה שנים מה כוחו של הנפט ..ולא נתנו פתרונות לכך .. ברור שכספי הנפט מימינו ואיפשרו את צמיחת האיסלם בעולם והגברת הטרור העולמי היה לנו את הידע והכסף למצוא פתרונות אנרגיה מחליפי נפט ולא עשינו ..לא הקדשנו אפילו את המעט ביותר ..כמעט כלום ..לפיתוח פתרונות חשובים ביותר לקיומנו ..פשוט היינו שאננים ולא עשינו דבר ... עדיין לא מאוחר על המדינה לפתח מוצרים במגוון רחב ביותר ..בעדיפות עליונה ..במימון ממשלתי על חשבון ביטחון וכל תקציב אחר ..יעד לאומי מהדרגה הראשונה .. לא ליטר נפט פחות מחזק אותנו בצעד אחד קדימה לשלום ... ברור שיש בעלי הון רבי השפעה אינטרסנטיים כולל נשיאי מדינות המרויחים מנפט אבל האינטרס הלאומי של ישראל במעלה הראשונה לדאוג שלא יהיהי צורך בנפט בכל דרך אפשרית אל תצפו לפתרון של זבנג וגמרנו ..אל תנסו להרויח מהפתרונות ולמכור לעום תחלקו לעולם אפילו בחינם פתרונות כי זה אינטרס לאומי אפשר לפתח שבשת רוח קטנה ויעילה שתעבוד במתחים שונים תיוצר בזול בסין ותשווק בעולם במחירים מצחיקים אפשר לפתח תאים סולריים אישיים וביתיים שיספקו חשמל אם מתגים אוטומטיים שמנצלים לחילופין את התשתית הקיימת ואת הציוד החדש אפשר לעודד מדינות צורכות נפט בכמויות להקים תחנות כוח גרעיניות בטוחות אפשר לנצל את הרוח להנעת ספינות כפי שנעשה ..לשכלל פתרונות קיימים אפשר לעודד חינוך ופרסום בעולם לאקולוגיה ושימוש מינימלי בנפט חסכון ולארגן הפגנות בעולם נגד השימוש בנפט שפוצע את כדור הארץ להפוך את העניין למטרה לאומית עם תוכנית ביצועית ..גוף שיקבל תקציבים ויעבוד מסביב לעניין 24 שעות ביממה עם מיטב האנשים שיש לנו למטרה זו ממחר בבקר
ישראלי , ישראל  |  23.10.09
3.
פנטזיות הן תמיד הניעו את האדם
סין וכך גם מדינות ערב בנויות במבנה חברתי שיבלום כל צמיחה. מי שרוצה שיקרא את הספר "האוריינטליזם בראי המערב" ויבין. לא סתם אנגליה והקולוניות הביריטיות תמיד היו בראש הפרמיה. לא סתם הגרמנים והצרפתים היו אחריהם ולא סתם האיסלם קרס משיא תפארתו. החרב הנפט וכוח העבודה הזול מעולם לא היוו תמריץ לאנשים להצליח וזה גם לא יקרה בעתיד. כן יכול להיות שתהיה צפויה תקופה של זעזועים ומלחמות אבל זה לא אומר שמשהו יוכל לנשל את האנגלו אמריקאים מהפרמידה.
מציאותי , מציאות  |  23.10.09
2.
איכשהו תג המחיר יפול בסוף עלינו...
ארה"ב היא מעצמה פוליטית עם צבא חזק והשפעה דיפלומטית. מבחינה כלכלית זו מדינת יבוא. היא מייבאת מוצרים מסין ואנרגיה מסעודיה ומוכרת אג"ח. סין קונה אג"ח אמריקני ומוכרת מוצרים לארה"ב ולמזה"ת. סעודיה מוכרת אנרגיה לסין וארה"ב. האם סעודיה מוכנה לקנות אג"ח אמריקני מסין? האם סעודיה תסתפק בתשלום דמי חסות (פרוטקשן) לצבא האמריקני בהגנה על משטרו של בית איבן-סעוד או שמא תדרוש ערבויות פוליטיות על אג"ח שלא שווה את ערכו הנקוב? ...כמו למשל, נסיגה ישראלית מהר הבית?
יפתח , גליל עליון  |  23.10.09
1.
רק שיש דברים נוספים במישוואה, למשל , לכמה זמן יספיקו עתודות הנפט בעולם?
כבר ברור שאכן סין מעלה את הביקושים אבל הנפט לא מספיק לקיים את כל העולם ברמת צריכה מערבית לאורך זמן. מצאו שדה של מיליארד חביות בברזיל ועשו מזה סיפור גדול, לפי צריכה של 85 מיליון חביות ליום(נוכחית) שדה כזה מספיק לשבועיים. האם כל שבועיים שומעים על מציאת שדה בסדר גודל כזה? במספר מדינות(כולל איראן ובמפרץ) גרף התפוקה של הבארות עבר את השיא. כך שאין הרבה ברירה אלא למצוא תחליף אנרגיה לנפט(מעבר להבנה שהנפט מזהם את האוויר ותורם להתחממות) תחליף הנפט ישפיע לא מעט על מאזן הכח בעולם.
נפט , חלופי  |  23.10.09